Nyugdíjas: Új magyar termék forradalmasíthatná az élelmezést

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5638 fő
  • Képek - 7651 db
  • Videók - 4880 db
  • Blogbejegyzések - 9088 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5638 fő
  • Képek - 7651 db
  • Videók - 4880 db
  • Blogbejegyzések - 9088 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5638 fő
  • Képek - 7651 db
  • Videók - 4880 db
  • Blogbejegyzések - 9088 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5638 fő
  • Képek - 7651 db
  • Videók - 4880 db
  • Blogbejegyzések - 9088 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


network.hu

"Sokat tud" a magyar nemesítésű, a világ élelmezésében is jelentős szerepre aspiráló új gabonafajta, a hungaro durumrozs - fogalmaztak szakértők, de a pékségek még idegenkednek tőle. Egy „fecske” van és egy megszállott mérnök-közgazdász, Kelemen Béla aki ebből a lisztből készíti az ennivalóját, így indul az őszi brazíliai korosztályos – 50 éves – futóversenyen.

A Magyarországon nemesített fajhibrid a tritikálé – a búza és a rozs keresztezésével létrehozott gabonaféle – egyik magas fehérjetartalmú fajtája. A hungaro durumrozs lisztjének magas a sikérfehérje tartalma, 16-28 százalék, és stabilan malmi minősége van. A búzával összehasonlítva a durumrozsnak kedvezőbb a fehérje összetétele, a rosttartalma körülbelül 20 százalékkal magasabb, valamint ásványi anyagokban is gazdagabb, valamint az E, a B1, B2, B6 vitaminokból kétszeres mennyiséget tartalmaz. Mindemellett az összes szénhidrát tartalma 10 százalékkal alacsonyabb.

A hungaro durumrozzsal a próbasütések a debreceni egyetemen indultak el, ahol az elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gabonaféle fehér- és teljes kiőrlésű lisztje is kiválóan alkalmas különböző jó ízű pékáruk előállítására. Több pékség is kapott a lisztből, hogy ők is próbálják ki; idegenkedésük oka a termék neve volt. Sokan hozzá sem nyúltak, mert akkor még csak egy új típusú tritikáléként ismerhették meg, a hungaro durumrozs név később jött. A tritikáléról a pékek jelentős része vagy nem hallott, vagy azt gondolja, takarmánynövény. Ezután kapta a fajhibrid a hungaro durumrozs nevet – hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Kelemen Béla célul tűzte ki a hungaro durumrozsból készült liszt megismertetését. A szakember – aki egyúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye természeti kincseinek, köztük a nemtudom szilvának is a népszerűsítője – azt mondta, nagyon fontos, hogy a lisztfajtának pont olyan az ásványi anyag összetétele, ami nagyon jótékony hatású a stresszes, rohanó életformát folytató emberek számára. Futóversenyre való készülése kapcsán Kelemen Béla úgy fogalmazott, „bizony, ez a magyar csoda tényleg sokat tud, és eddig abszolút működik”.

A hungaro durumrozs, illetve az étkezési tritikálé a világon mindenütt fontos szerepet kaphat az élelmiszerellátásban. A növény a sarkok kivételével a világ minden kontinensán termeszthető, igénytelenebb, mint a búza. Magyarország úttörő lehet ezen a területen, hisz külföldön még nincs olyan étkezési tritikálé vagy durumrozs, amelynek a lisztje ennyire alkalmas lenne élelmiszerek előállítására – hangzott el a Szombat délelőttben.

Program a durumrozs népszerűsítésére

Az egyik legegészségesebb lisztalapanyag, a hazai nemesítésű hungaro durumrozs termesztési lehetőségeit és élelmiszeripari feldolgozását népszerűsítő program indul a Nyíregyházi Főiskolán - hangzott el Lenti István főiskolai tanár, Vágvölgyi Sándor tanszékvezető főiskolai tanár és Kelemen Béla ötletgazda közös nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített. A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagok tekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.

A gabonaféle szélesebb körű megismertetését és elterjesztését célozza az a program, amelyben a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának agrártudományi tanszéke és az intézmény Agrár- és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézete közösen vesz részt. A projekt első elemeként április 4-én Vetőmagtól a terített asztalig - Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért címmel tanácskozást szerveznek a főiskolán.

Forrás: Kossuth Rádió

Címkék: egészség mezőgazdaság életmód

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Káposzta János 1 napja új videót töltött fel:

Káposzta János 1 napja új videót töltött fel:

Káposzta János 4 napja új videót töltött fel:

Káposzta János 4 napja új videót töltött fel:

Vincze Péter Antal 4 napja új blogbejegyzést írt: A Hubertlaki tó

Káposzta János 6 napja új videót töltött fel:

Káposzta János 6 napja új videót töltött fel:

Káposzta János 1 hete új videót töltött fel:

Káposzta János 1 hete új videót töltött fel:

Szucs Maria írta 1 hete a(z) Parlagfű- őssejt-szaporító, a rákot is gyógyítja blogbejegyzéshez:

Örvendetes számomra olvasni ezt a hozzászólást, azért is,...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu