Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
– Milyen eredményekre jutott a C vitamin kutatási területen?
– A
generatív módon képződő növények C-vitamin tartalma az érés
előrehaladtával egy bizonyos szintig növekszik, majd csökkenni kezd. Ha
utóérő termésről van szó, akkor a növényről történő leválasztás után még
tovább érik, ezzel párhuzamban növekszik beltartalmi értéke is. A
paprika fajtájától függően eltérő, hogy miként zajlik ez az utóérési
folyamat: mennyi ideig kell érlelni, milyen körülmények között kell
tartani, a csomagolás hogyan befolyásolja az érési folyamatot stb.
Tavaly a monori fajtakísérleti állomástól kaptunk
egy paprikamintasort. Érettségi fokozatokat határoztunk meg, és a
kapott fehér és hegyes erős paprika mintákat az érettségi fokozatok
szerint vizsgáltuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az érettségi folyamat
közepén milyen beltartalommal bír a növény. Úgy alakult, hogy valamennyi
érettségi fokozatban volt sérült minta is. Ekkor merült fel, hogy
érdemes lenne összehasonlítani az ép és a sérült zöldség C-vitamin
tartalmát. Mindig is tudtuk, hogy az ép termény több vitamint tartalmaz,
pontos adataink azonban nem voltak. Azt találtuk, hogy a még növényen
keletkező – tehát beforrt, azaz már nem romló – sérülések esetén
30–50%-os a C-vitamin tartalom csökkenés az ugyanolyan érettségi szinten
lévő ép terményben mért vitamin tartalomhoz viszonyítva. Abban a
paprikában azonban, amelyikben romló hibák, tehát rothadó részek
láthatóak, majdhogynem nulla volt a C-vitamin tartalom.
– Mennyire igaz az, hogy a biotermékek egészségesebbek a nem bio gazdaságokban termelt növényekhez viszonyítva?
– A
biotermékek piaca felfutóban van, Európában vannak országok – pl. Dánia
–, ahol az össz-élelmiszer fogyasztás 8–10%-át teszik ki. Óriási
lehetőség rejlik még ezen a területen. Magyarországon viszonylag nehezen
nyernek teret a bioélelmiszerek, pedig az ilyen termékeket forgalmazó
vagy gyártó cégek sokszor több jót tulajdonítanak portékájuknak annak
valóságos értékénél. A bio élelmiszerek még a megengedett szinten sem
tartalmaznak semmilyen szintetikus vegyszert, növényvédő szert,
színezéket vagy tartósító szert. Szerintem ezt is elegendő lenne
hirdetni, hiszen a potenciális vásárlók számára fontos a termék
“tisztasága”. Ugyanakkor nem igaz, hogy a bio általában jobb vagy
egészségesebb a többi zöldségnél-gyümölcsnél. Ha
érett a termés, magasabb benne a C-vitamin tartalom, ha sérült,
alacsonyabb. A biotermesztők is tudják, hogy a pultállóság nagy érték –
ez pedig akkor valósul meg, ha 60–70%-os érettségi szinten szedik le a
zöldséget. Ekkor a termék vitamin szintje és egyéb biológiai
táplálkozási értékei is 60–70%-on vannak – akár bio, akár konvencionális
zöldségről legyen szó.
– A különösen szép vagy nagy zöldségek biztosan klónozás útján váltak külsőleg oly tökéletessé?
– A
GMO-fajták (genetically modified organism) előállítása akkora anyagi
ráfordítást igényel, hogy az ezzel foglalkozó vezető világcégek is csak
néhány növényfajta (pl. kukorica-, szójavetőmag) GMO-változatát tudták
előállítani, de ezeket már sokhelyütt használja a mezőgazdaság.
Paradicsomból, paprikából sehol a világon nincs genetikailag módosított
fajta. A növény genetikai állományának megváltoztatása egyébként azt a
célt szolgálja, hogy ellenálóbbá váljék az esetleges kórokozók ellen, és
nagyobb legyen a termés. Magyarország most GMO-mentességre törekszik,
mert még nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban biztonságosak-e a
GMO-termékek, ezért a nem GMO-fajták piaci értéke emelkedni látszik.
– Egy másik sokat vitatott kérdés, hogy mennyire hatásosak a daganatos betegségek kezelésében a különböző diéták. Ez
azért is különösen érdekes, hiszen a rákbetegségben szenvedők, és
hozzátartozóik minden pénzt hajlandóak megadni a különböző alternatív
gyógymódokért. Van-e olyan élelmiszer, amelyért érdemes ezt megtenniük?
– A
válasz röviden és határozottan: “nincs”! A táplálkozásnak nem a
daganatos betegségek gyógyításában van jelentős szerepe, hanem a
megelőzésben. Vannak evidenciák, melyek szerint a rostfogyasztás, az
antioxidáns anyagok szervezetbe juttatása jó hatással van a szervezetre.
Azt kijelenthetjük, hogy a betegségek kialakulásának kockázatát
csökkentik ezek a tápanyagok, de ha gyógyhatásuk is lenne, akkor
nyilvánvalóan már minden onkológus ezeket ajánlaná. Egyedi esetekben
lehetnek pozitív eredmények, de éppen mivel ezek az esetek egyediek, nem
tudjuk eldönteni, hogy a gyógyulás a brokkolinak köszönhető, vagy jól
imádkozott a beteg. Azt is tudjuk persze, hogy a gyógyulásban milyen
fontos szerepe lehet a pszichikai tényezőknek, tehát minden lehetséges,
de tudományos klinikai megalapozottsága ezeknek a diétáknak nincsen.
– Milyen szerepe lehet a táplálkozás helyes megválasztásának a megelőzésben?
– A
Táplálkozástudományi Társaság ezévi októberi vándorgyülésén Zajkás
Gábor és Szabolcs István mutatták be a táplálkozás preventiv szerepét a
leggyakoribb rosszindulatú betegségek megelőzésében (prosztatarák,
mellrák, vastagbélrák). Előadásukból megtudtuk, hogy a
daganatelőfordulás nem egyforma a világ különböző részein, ami csak
részben magyarázható az eltérő genetikai hajlammal. A táplálkozás
jelentős szerepét bizonyítja, hogy a rosszindulatú daganat
előfordulásának esélye növekszik a kivándorlóknál és
leszármazottaiknál, akik a tradicionális (pl. kelet-ázsiai) étrendről
áttértek a fogadó ország (pl. USA) nyugat-európai étrendjére. A
vizsgálatok eredményei szerint fokozott állati eredetű élelmiszer
fogyasztás (vörös hús, tojás, tejtermékek) – és önmagában az elhízás is –
kedvez a proszatatrák kialakulásának, míg a zöldség- és
gyümölcsfogyasztás védő (azaz megelőző) hatású. Védő hatású a
paradicsomban lévő likopen, az E- és a D-vitamin. Napi többszöri
zöldség-gyümölcs fogyasztás és heti kétszer egy pohár paradicsomlé
javasolt. A mellrák vonatkozásában is hasonló a helyzet: fokozott
zöldség-gyümölcsbevitel csökkenti a kialakulás esélyét, a zsírdús étrend
viszont fokozza azt. Érdekesek azok a megállapítások amelyeket 93 000
nő 17 éves nyomonkövetése alapján tettek az USA-ban. Minden hatodik
mellrák megelőzhető lenne, ha a nők meg tudnák őrizni 18 éves koruk
testsúlyát, és az nem lenne később sem nagyobb, mint plusz két kg.
Ugyanakkor azoknál a nőknél, akik a klimax után több, mint 20 kg-ot
híztak, kétszeres volt a mellrák rizikó.
– A
finn népegészségügyi program sikerének talán legfontosabb záloga az
volt, hogy az élelmiszeripar is tevékenyen, akár önkorlátozást is
gyakorolva vett részt benne. Magyarországon milyen az egészséges és
egészségre káros termékek aránya egy átlagos közértben?
– A
hivatalos válasz szerint nem találhatunk olyan élelmiszert a boltokban,
amelynek valamelyik összetevőjéről biztosan tudjuk, hogy káros. A
véletlen balesetek – pl. ha szennyeződés kerül valamelyik termékbe vagy
visszaélés történik egy növényvédő szerrel – azonnali bevonást
eredményeznek, jön a riasztás, és a hibás élelmiszer lekerül a
polcokról. Ezek azonban egyedi esetek, amelyeket fontos felderíteni és
kivédeni, de önmagukban nem jellemzik az élelmiszeripart, nem kell
folyamatosan ilyen balesetektől tartanunk. A kérdést megfordítva
azonban, ha azt nézzük, hogy mit tartunk egészségesnek, akkor főként a
természetes anyagokat, tehát magát a zöldséget, gyümölcsöt, húst,
sonkát, tojást, tejet, lisztet stb. A mai életmóddal azonban sajnos
előtérbe kerültek az előkészített, összekészített kényelmi termékek,
melyekből ráadásul Magyarországon nincs is nagy választék –
Nyugat-Európában azért sokkal több, különböző minőségi szintet képviselő
kész vagy félig elkészített étel kerül a polcokra. Az ilyen termékektől
elvárjuk, hogy jó színűek és jó ízűek legyenek. Ha valamiben klorofil
van, az napok alatt elbomlik, tehát ez nem egy tartós
élelmiszerszínezék. Ezek szerint ami tartósan harsány zöld, az vagy
rezezett klorofilt tartalmaz, vagy zöld festéket. Azt is elvárjuk, hogy
ne romoljon meg, ne változtassa az állagát stb. Gondoljunk csak a
gyümölcsös habos tejtermékekre – ha otthon összekeverem az aludt tejet
egy marék eperrel, az pár óra múlva hogy néz ki? Ami egy hét múlva is
ugyanolyan, az nem csak természetes anyagokat tartalmaz. A vásárló
igénye azonban az, hogy a termék elálljon. Ezért az élelmiszergyártóknak
olyan árut kell létrehozniuk, amely eláll, jól néz ki, de még
egészséges is. Ezt a kombinációt nem könnyű és nem is olcsó megtalálni,
tehát bár olyan termék nincs a polcon, amelyikről egyértelműen tudnánk,
hogy káros lenne az egészségre, azért érdemes pénztárcánkhoz is igazodva
megszabni egy árhatárt, ami alatt nem vásárolunk. Minél olcsóbb egy
termék, annál olcsóbb állományjavítók, tartósítószerek, színezékanyagok
találhatóak benne, és annál kevesebb természetes alapanyagot tartalmaz.
|
|
Keresztes Manci 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
MEGHÍVÓ Júliusban - Hahota és Gong a Szemlő-hegyi-barlangban
Hahota Jóga Klub a Szemlő-hegyi-barlangban - MEGHÍVÓ
Hahota Jóga Klub Újpesten - Nevess az egészségedért!
Márciusban is nevess velünk