Egzotikus fűszerrel "frissítik" a büdös húst |
|
|
|
2011.11.17. 08:00 |
Több tízmilliós büntetésre számíthat az a
két kínai vállalkozás, melyek engedély nélkül használt raktárában
összesen harminc tonna illegálisan behozott élelmiszert, közte lejárt
szavatosságú, büdös húsokat és több ezer üveg zárjegy nélküli alkoholt
találtak. Az akár halált is okozható termékeket feltehetően kínai
éttermekbe, büfékbe szánták.
|
A
kőbányai telephelyen lefoglalt élelmiszerek között büdös hús is volt.
Erős a gyanú, hogy intenzív fűszerekkel kezelik és úgy kínálják
fogyasztásra a kínai büfékben, éttermekben. Süth Miklós, volt országos
főállatorvos: – A botulinum toxin, mely n |
Még tart a M. E. G. A. cégcsoport botránya
Öt éve bűzlik a M.E.G.A.-cégcsoport botránya, melynek tárgyalásai a
Budakörnyéki Bíróságon kezdődtek idén szeptemberben. Az első tárgyalási
napon viszont sem az osztrák, sem az orosz vádlott nem jelent meg.
Ismeretes: a vállalkozás törökbálinti raktárában 2006 decemberében több
mint 100 tonna lejárt szavatosságú húsárut csomagoltak át. A vizsgálat
során kiderült, az ország több helyén is találtak tonnányi hasonló
lejárt szavatosságú terméket, melyek jórészt ehhez a vállalatcsoporthoz
köthetők. Az akkori országos főállatorvos úgy emlékszik, hogy a
társaságot több százmillió forintra büntették, ám fellebbeztek.
Nem félnek az éttermek
A botrány visszavetheti a keleti vendéglátóhelyek forgalmát, a vendégek
jobban odafigyelhetnek a gyanús húst elfedő intenzív fűszerekre. A
nagyok nem aggódnak, a kicsik nem nyilatkoznak.
– Nem tartunk tőle, hogy elmaradnának a vendégek az étteremből emiatt a
botrány miatt. Nálunk soha semmi baj nem volt az ételekkel. A
beszállítónk is más. A vendégfogó fűszerek közül a fokhagymát, csípős
szószokat, édes-savanyú mártásokat használjuk – mondta Rózsa Ádám, a
Nefrit Kínai étteremből. A Jót Evő kínai büfé eladóját sikerült szóra
bírnunk
– Mi nem használunk erős kínai fűszert. Inkább magyar borsot, Erős Pistát és szójaszószt – magyarázta a büfés
|
Felszolgált romlott ételnél nincs nagyobb
öngól egy étteremben, így arra gyanakszom, hogy nem asztali, hanem
kiszállításra szánt ételeknél akarták bevetni az emberi fogyasztásra
veszélyes alapanyagokat. Ott ugyanis csak a futár távozása után derül
ki, ha baj van az étellel, így nehezebb reklamálni – vélekedik Tóth
Tamás, a Gödör étterem vezetője.
– Magam is belefutottam már nagykereskedésben vásárolt, gyönyörű színű,
de felbontás után bűzlő húsba, ami a kukta helyett a kukában landolt.
Elképzeléseim szerint ecetes vagy vizes mosással tompítják a kellemetlen
szagot, amit az ízvilággal együtt intenzív, akár egzotikusnak is ható,
keleti fűszerezéssel fedhetnek el.
Miként a Bors tegnap megírta: többtonnányi romlott és illegálisan
behozott élelmiszerre és alkoholra bukkantak a fővárosban, két kínai
vállalkozás telephelyén.
– Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai több tíz tonna,
éttermi felhasználásra szánt, csomagolt, távol-keleti terméket foglaltak
le, melyeket nagy valószínűséggel kínai éttermekbe, büfékbe szántak.
Halak, kagylók, rákok, húsgolyó, sült kacsa, hússal töltött tészta,
rizs, bambuszrügy egyaránt megtalálható volt a ládákban – kezdi dr.
Pleva György, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (MgSzH)
vezetője. – Lefoglaltuk és ártalmatlanítjuk a szállítmányt. Az ügyben
jelenleg két vállalkozás érintett, amelyek tevékenységüket engedély
nélkül végezték és illegális termékekkel kereskedtek, de emellett
árubírságra, jogszabálysértésért és higiéniai szabályok megsértéséért
kiszabható büntetésre egyaránt számíthatnak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is komoly fogást könyvelhet el a keddi rajtaütés kapcsán.
– A vállalkozó nem ismeretlen a kollégáim előtt. Most a raktárakban 1952
darab különböző fajtájú és kiszerelésű bort, 8444 darab egyéb
alkoholterméket találtak, melyeken kevés kivétellel nem volt eredeti
magyar zárjegy. Előkerült továbbá 1704 darab, 10 literes, felirata
alapján főzőbor is. A be nem fizetett jövedéki adó 6,5 millió forint, a
kiszabható jövedéki bírság további mintegy 32 millió forint lehet –
közölte Suller Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.
Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott szigorral lépne fel a hasonló vállalkozókkal szemben.
– Benyújtottam egy törvénymódosítást, melyben kétmilliárd forintban
maximáltam a büntetést. Ezzel azokat a cégeket sújthatnánk, amelyeknek
százmillió forint az éves nettó árbevétele. Az ennél kisebb cégek
maximum ötmilliós büntetésre számíthatnának.
Dr. Süth Miklós, volt országos főállatorvos szerint az ünnepi
időszakokban a fogyasztók több élelmet vásárolnak, ezzel pedig a magukat
kereskedőnek beállító bűnözők gyorsan, sok értékesítési csatornán és
nagyobb tételben tudják eltüntetni a kétes eredetű élelmiszert.
– A romlott húsban a hőálló staphylocuccus aureus fogyasztás után egy
órával intenzív hányást- hasmenést okozhat. A botulinum toxin, mely nem
megfelelő tárolás és hőkezelés után jelenhet meg a húson, bénulást,
egyes esetekben halált is okozhat – figyelmeztet Süth doktor, aki
szerint a Távol- Keleten olyan vegyi anyagokat is használnak, amiket az
EU-ban már betiltottak: a klór amfenikol például vérképzési problémákat
okoz. |
|
|
Kommentáld!