Nyugdíjas: Egzotikus fűszerekkel "frissítik" a büdös húst.

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5680 fő
  • Képek - 7695 db
  • Videók - 5182 db
  • Blogbejegyzések - 9131 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5680 fő
  • Képek - 7695 db
  • Videók - 5182 db
  • Blogbejegyzések - 9131 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5680 fő
  • Képek - 7695 db
  • Videók - 5182 db
  • Blogbejegyzések - 9131 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5680 fő
  • Képek - 7695 db
  • Videók - 5182 db
  • Blogbejegyzések - 9131 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Egzotikus fűszerrel "frissítik" a büdös húst
2011.11.17. 08:00
Több tízmilliós büntetésre számíthat az a két kínai vállalkozás, melyek engedély nélkül használt raktárában összesen harminc tonna illegálisan behozott élelmiszert, közte lejárt szavatosságú, büdös húsokat és több ezer üveg zárjegy nélküli alkoholt találtak. Az akár halált is okozható termékeket feltehetően kínai éttermekbe, büfékbe szánták.

Egzotikus fűszerrel
A kőbányai telephelyen lefoglalt élelmiszerek között büdös hús is volt. Erős a gyanú, hogy intenzív fűszerekkel kezelik és úgy kínálják fogyasztásra a kínai büfékben, éttermekben. Süth Miklós, volt országos főállatorvos: – A botulinum toxin, mely n

Még tart a M. E. G. A. cégcsoport botránya
Öt éve bűzlik a M.E.G.A.-cégcsoport botránya, melynek tárgyalásai a Budakörnyéki Bíróságon kezdődtek idén szeptemberben. Az első tárgyalási napon viszont sem az osztrák, sem az orosz vádlott nem jelent meg. Ismeretes: a vállalkozás törökbálinti raktárában 2006 decemberében több mint 100 tonna lejárt szavatosságú húsárut csomagoltak át. A vizsgálat során kiderült, az ország több helyén is találtak tonnányi hasonló lejárt szavatosságú terméket, melyek jórészt ehhez a vállalatcsoporthoz köthetők. Az akkori országos főállatorvos úgy emlékszik, hogy a társaságot több százmillió forintra büntették, ám fellebbeztek.

Nem félnek az éttermek
A botrány visszavetheti a keleti vendéglátóhelyek forgalmát, a vendégek jobban odafigyelhetnek a gyanús húst elfedő intenzív fűszerekre. A nagyok nem aggódnak, a kicsik nem nyilatkoznak.
– Nem tartunk tőle, hogy elmaradnának a vendégek az étteremből emiatt a botrány miatt. Nálunk soha semmi baj nem volt az ételekkel. A beszállítónk is más. A vendégfogó fűszerek közül a fokhagymát, csípős szószokat, édes-savanyú mártásokat használjuk – mondta Rózsa Ádám, a Nefrit Kínai étteremből. A Jót Evő kínai büfé eladóját sikerült szóra bírnunk
– Mi nem használunk erős kínai fűszert. Inkább magyar borsot, Erős Pistát és szójaszószt – magyarázta a büfés

Felszolgált romlott ételnél nincs nagyobb öngól egy étteremben, így arra gyanakszom, hogy nem asztali, hanem kiszállításra szánt ételeknél akarták bevetni az emberi fogyasztásra veszélyes alapanyagokat. Ott ugyanis csak a futár távozása után derül ki, ha baj van az étellel, így nehezebb reklamálni – vélekedik Tóth Tamás, a Gödör étterem vezetője.

– Magam is belefutottam már nagykereskedésben vásárolt, gyönyörű színű, de felbontás után bűzlő húsba, ami a kukta helyett a kukában landolt. Elképzeléseim szerint ecetes vagy vizes mosással tompítják a kellemetlen szagot, amit az ízvilággal együtt intenzív, akár egzotikusnak is ható, keleti fűszerezéssel fedhetnek el.

Miként a Bors tegnap megírta: többtonnányi romlott és illegálisan behozott élelmiszerre és alkoholra bukkantak a fővárosban, két kínai vállalkozás telephelyén.
– Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai több tíz tonna, éttermi felhasználásra szánt, csomagolt, távol-keleti terméket foglaltak le, melyeket nagy valószínűséggel kínai éttermekbe, büfékbe szántak. Halak, kagylók, rákok, húsgolyó, sült kacsa, hússal töltött tészta, rizs, bambuszrügy egyaránt megtalálható volt a ládákban – kezdi dr. Pleva György, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság (MgSzH) vezetője. – Lefoglaltuk és ártalmatlanítjuk a szállítmányt. Az ügyben jelenleg két vállalkozás érintett, amelyek tevékenységüket engedély nélkül végezték és illegális termékekkel kereskedtek, de emellett árubírságra, jogszabálysértésért és higiéniai szabályok megsértéséért kiszabható büntetésre egyaránt számíthatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is komoly fogást könyvelhet el a keddi rajtaütés kapcsán.
– A vállalkozó nem ismeretlen a kollégáim előtt. Most a raktárakban 1952 darab különböző fajtájú és kiszerelésű bort, 8444 darab egyéb alkoholterméket találtak, melyeken kevés kivétellel nem volt eredeti magyar zárjegy. Előkerült továbbá 1704 darab, 10 literes, felirata alapján főzőbor is. A be nem fizetett jövedéki adó 6,5 millió forint, a kiszabható jövedéki bírság további mintegy 32 millió forint lehet – közölte Suller Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott szigorral lépne fel a hasonló vállalkozókkal szemben.
– Benyújtottam egy törvénymódosítást, melyben kétmilliárd forintban maximáltam a büntetést. Ezzel azokat a cégeket sújthatnánk, amelyeknek százmillió forint az éves nettó árbevétele. Az ennél kisebb cégek maximum ötmilliós büntetésre számíthatnának.

Dr. Süth Miklós, volt országos főállatorvos szerint az ünnepi időszakokban a fogyasztók több élelmet vásárolnak, ezzel pedig a magukat kereskedőnek beállító bűnözők gyorsan, sok értékesítési csatornán és nagyobb tételben tudják eltüntetni a kétes eredetű élelmiszert.
– A romlott húsban a hőálló staphylocuccus aureus fogyasztás után egy órával intenzív hányást- hasmenést okozhat. A botulinum toxin, mely nem megfelelő tárolás és hőkezelés után jelenhet meg a húson, bénulást, egyes esetekben halált is okozhat – figyelmeztet Süth doktor, aki szerint a Távol- Keleten olyan vegyi anyagokat is használnak, amiket az EU-ban már betiltottak: a klór amfenikol például vérképzési problémákat okoz.

Címkék: élelmezésegészségügy

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves András!
A témának örülök,gondolkodom is rajta,hogy önálló blogként írok róla,jön a disznóvágások ideje talán nem haszontalan az emberek figyelmét felhívni a veszélyre.Az önálló blogot talán azok is elolvassák,akik a hozzászólásokat nem szokták.
Sajnos az igaz,hogy biológiai fegyverként is annyi mással együtt bevethető.Az ember sajnos sok mindent kitalált amivel elpusztíthatja magát.Alkalmas technológiával alkalmassá tehető ,hogy a méreg a tüdőn át felszívódjon.Attól azonban a hétköznapi körülmények között nem kell tartani,hogy pl.a romlott konzervet kinyitva,a gázt belélegezve mérgeződhetünk.Attól már inkább,hogy a szennyezett kezünket a szánkhoz visszük.

Válasz

Gyenge András üzente 13 éve

Kedves Borika !
Ezt a mondatit írtam le félreérthetően és hiányosan.."Már viszonylag alacsony hőfokon elpusztul."
Köszönöm a kiegészítést.
Helyesbítek, és bővebben leírom a katonai ismereteket róla, lehetőleg anélkül, hogy riogatnám az olvasókat, amit nagyon nem szeretnék...
Helyesen így szól: A toxin már viszonylag alacsony hőmérsékleten is elpusztul! (pasztörizálás !)
SAJNOS alkalmassá tették tömegpusztító fegyverkénti alkalmazásra is. Egy liter (!) elég lenne a világ összes melegvérű gerinces élőlényének a kipusztításához. (Nem csak az emberre hat ! ) A repülőgépes aeroszol képzéssel, a szomán, szarin V. és VX harcanyagokkal ellentétben nem lehet alkalmazni.De kisebb területek lefedésére alkalmas hordozó eszközöket már a 70-es évek közepén kifejlesztettek, és kipróbáltak.Sajnos nagy sikerrel, mert belélegezve is halálos a toxin, amennyiben a véráramba kerülve eléri az idegrendszert...
Azért csak kisebb területre alkalmazható, mert a napfény ibolyántúli sugarai is lebontják, meg a levegő oxigénje is korrodálja, és veszélytelen vegyületekké alakul. Szerencsére azért nem ideális terrorista eszköz, mert az ivóvízben a klórozás is megbontja a toxint.
Míg a baci az emberi emésztőrendszerben is jelen lehet, (pl. héjas uborka fogyasztásával)...és nem okoz megbetegedést, csak ha a "végterméke" valahogyan a véráramba kerül...
A természetben rengeteg ilyen és hasonló veszély leselkedik ránk, de az embernél nincs rosszabb ragadozó,- nem csak akkor pusztít, ha éhes ....

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves András!
Hozzászólásodat korrigálnom kell, mert több téves megállapítást tartalmaz.
A kórokozó a Clostridium botuli spórás,anaerob /oxigén nélküli környezetet igénylő/talajlakó baktérium,és mint a spórás baktériumokra jellemző,maga a baktérium nagyon nehezen pusztítható el,több órás főzést is kibír.Az ételmérgezést nem a baktérium,hanem az általa termelt toxin okozza mely az eddig ismert legerősebb idegméreg.Maga az idegméreg a hő hatására már 80 fokon pár perc alatt elpusztul.
Miután a baktérium talajlakó megtalálható a zöldségféléken,a zöldségeket fogyasztó állatok bélcsatornájában.Ebből fakadóan a hús feldolgozás során,ha a higiénés szabályokat megsértik-bélsár kerül a húsra,a belet nem jól mossák ki,talajjal szennyeződik,vagy maga fűszer szennyezett,a bélmosó teknőbe/amit nem fertőtlenítettek/ teszik a kolbászhúst stb-a termékbe kerül.
Nevét a latin botuli-kolbász névből kapta utalva a jellemző előfordulásra-a kolbász belseje ideális szaporodásra alkalmas közeg,mely jóval előbb ismert volt,mint az általad felhozott esemény.Ez azért sem stimmel,mert a toxin nem a levegőben terjed,a fertőzött élelmiszert el kell fogyasztani.Igaz,hogy gázképződés jelzi a jelenlétét,a felpuffadt konzervek nagy valószínűséggel botulizmustól fertőzöttek.
A fertőzés előfordulhat A HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TERMÉKEK ESETÉN IS ugyan úgy mint ipari körülmények között,az okra előzőekben utaltam.Nem a TOXIN kerül az élelmiszerbe,hanem a BAKTÉRIUM.Ha kedvezőek a körülmények a baktériumok szaporodni és toxint termelni fognak.A tartósító eljárások:sózás,füstölés ,szárítás-ha jól alkalmazzák-megakadályozzák a baktériumok szaporodását ,így a toxin termelést is.Ami a sonkát illeti,be kell tartani ,hogy a sóban legalább 6 hétig bent legyen,forgassák rendszeresen.Hiába teszi jól szellőzött helyre,ha a belseje a csontnál véres maradt.Nem csak a légy fogja beköpni,de ha fertőzött volt a toxin is termelődni fog.
KI SZERETNÉM EMELNI A MÉLYHŰTÉST:A spórás baktérium jól viseli a -18C fokot,sőt az alatti hőmérsékletet is,szaporodni ,és toxint termelni is képes.A mélyhűtőből kivett sonka vagy kolbász ha nem sütik ,főzik meg rendesen ételmérgezést okozhat.Az ilyen maradékot is ismételten alaposan át kell sütni,főzni,mert mint mondtam a spórás baktérium jól tűri a hőt,s ha volt a termékben a hűtött tárolás során is szaporodhat,és újra toxint termelhet.
A fertőzött,romlott élelmiszer állat etetésre sem alkalmas!/Megjegyzem az állatnak sokszor több esze van ,mint az embernek,mert nem eszi meg/
A fertőzés sem emberről emberre,sem állatról állatra,állatról emberre nem terjed,
Az állat húsa eredendően nem fertőzött ,a fertőzés kívülről a feldolgozás során következik be.Tehát a vadat a bőrében nem a botulizmus megelőzésére érlelik,hanem mert így lesz porhanyósabb a húsa.

Válasz

Gyenge András üzente 13 éve

A botulin toxint az ABV hadviselésben (atom-biológiai-vegyi) mint rendkívül erős mérgező vegyületet tervezik(ték! )felhasználni. Nagyon pici dózisban hat.0,2 mikrogram /köbméter).
Szerencsére hő és oxidáció (levegő) hatására bomlik...
Felfedezéséhez a A NAGY VILÁGGAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN a hamburgi kötőben a hatalmas méretű füstölthús tároló silók "BEFÜLLEDÉSE" vezetett. Többezer tonna sonka és egyéb, pl. füstölt marhahúst tároltak bennük. És a szellőző ventilátorokat is leállították.
A sztrájk megszünte után, a rakodásra oda belépő munkások PILLANATOK ALATT (!) összeestek, és nagyon erős, sokszor csonttörő görcsök következtében elhunytak.És a mentésükre sietők is ! Ez nem más mint a botilunus baci " végterméke ". A bacilus megtalálható még a talajban is...Már viszonylag alacsony hőfokon elpusztul.
Ez a toxin megfelelő körülmények fennállása esetén a HÁZI KÉSZÍTÉSŰ FÜSTÖLT ÁRÚK, főleg a sonka esetében is előfordulhat !
Szellőzött tárolás és IDŐ kell a lebomlásához... ( ezért kell megvárni, míg a sonka otthon "beérik " !
Viszont nálunk sokkal gazdagabb országokban NEM SEMMISÍTIK MEG VÁLOGATÁS NÉLKÜL A FELLELT ÖSSZE TERMÉKET.
A még használhatót pl. kutyamenhelyeknek adják...(Nem a piára gondolok.)
A japánok pedig pl. a fácánt felakasztják a nyakánál kötve egy madzaggal, és ha "leesik", AKKOR ÉRETT !
(én inkább, ha nagyritkán hozzájutottam , inkább sokáig főztem...)

Válasz

Ez történt a közösségben:

M Imre írta 4 napja a(z) Társalgó. fórumtémában:

Ma is vezess óvatosan! (péntek 13.) Gyalogosként is legyél ...

Szántó Imréné Mária 1 hete új blogbejegyzést írt: Fekete István - Hó

Gulybán Barnabásné 1 hete új blogbejegyzést írt: Karácsonyi pénzeső!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu