Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Régóta tudott, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH-értékűek. A szervezet túlsavasodása sokféle működési zavarhoz vezethet. Az anyagcsere kémiai reakcióinak kifogástalan működéséhez megfelelő környezetre van szükség: a kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás jó közérzetünk alapja.
Az
étrend lúgosító-savasító képességével jelenleg keveset foglalkozik a
táplálkozástudomány. Részben ebből is adódik, hogy ezen elmélet egy
része nem általánosan elfogadott a szakemberek körében.
A sav-bázis egyensúly
A test sav-bázis egyensúlya szabályozásának hátterében
a szervezet folyadéktereinek hidrogénion-koncentrációja (H+) áll. A
test különböző részeiben, szöveteiben a kémhatás (pH) eltérő, de az
egyes sejttípusokban és a folyadéktérben csak szigorúan meghatározott
értékek között változhat a pH.
A szervezet mindig egyensúlyra törekszik
A különböző savat termelő vagy bázikus hatásokra az
élettel össze nem egyeztethető szintet is elérhetné a vér vegyhatása,
ha a szabályozó mechanizmusok nem lépnének közbe és nem akadályoznák
meg azt. Ilyen szabályozás a folyadékterekben található pufferrendszer
működése (bikarbonát, foszfát) és a hidrogénionok vesében történő
kiválasztásának módosulása-módosítása is. A nátrium a káliummal együtt
fontos szerepet tölt be a szervezet ozmotikus és sav-bázis
egyensúlyának fenntartásában.
A savasodás: kálciumot, magnéziumot von el a csontokból
A táplálkozás pH-ra gyakorolt befolyása hosszú távon részben kivédhető. Az elfogyasztott ételek által a szervezet pH-értékének – savas vagy lúgos irányba – eltolása az egyensúly felborulását eredményezi, ami azonnali tüneteket nem eredményez. Az egyoldalú táplálkozás hatására hónapok, sőt évek alatt alakulhatnak ki krónikus betegségek. Ha a szervezet hosszú időn keresztül nem képes megszabadulni a nagy savmennyiségtől, akkor saját tartalékaihoz nyúl, és bizonyos ásványi anyagokat, így – a savak semlegesítése céljából – kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot von el a „szervezettől”, leginkább a csontokból.
AZ ELSAVASODÁS TÜNETEI
Súlyos esetben
állandósulhatnak a túlsavasodás következtében kialakuló ízületi
fájdalmak, izomgörcsök, álmosság, idegesség, koncentrációs és alvási
zavarok, vérnyomáscsökkenés, valamint immunrendszeri problémák. A
lúgosító hatású ételek 70–80%-ot tegyenek ki, a savasító hatású ételek
fogyasztási aránya 20–30% legyen, tehát feltétlenül tartalmazzon
savasító hatású élelmiszereket is az étrend.
|
Lúgosítás: hasznos az elsavasodott szervezet számára
Ezért szükség lehet lúgos tápanyagokban gazdag ételekkel, vagy a lúgosodást segítő „kúra” segítségével ellensúlyozni a túlsavasodás káros következményeit, ami elsősorban közérzetünket és anyagcserénket határozza meg. A szervezet komforthiánya a rossz közérzettől az émelygésen, hányingeren, fejfájáson keresztül, az állandó fáradtságérzetig (levertség) sok tünetben nyilvánulhat meg.
A táplálkozás és a pH-érték összefüggései
Egészséges személy számára azért nem feltétlen kell törekedni az egyensúlynak a „patikamérlegen” kimért betartására, mert a szervezet pufferrendszereit nem kell és nem is szabad munka nélkül hagyni. A müncheni Táplálkozástudományi Intézet vezető professzora, Jürgen Vormann szerint a szokásosan fogyasztott állati fehérje kb. negyedét gyümölccsel, zöldséggel (salátával) célszerű helyettesíteni.
Mi okozhat savasodást a szervezetben?
Az egészségtelen, egyoldalú táplálkozáson kívül a szervezet savasodását okozhatja:
Délelőtti gyümölcs jobban lúgosít
A nap során fogyasztott élelmiszerek sorrendje sem
közömbös a vegyhatás szempontjából: a délelőtti gyümölcsfogyasztás
kevésbé tolja savas irányba az anyagcserét, mint a délutáni vagy az
esti. A savas hatás közömbösítése is könnyebben megy végbe napközben a
munkavégzés okozta légzésfokozódás miatt (ugyanis ilyenkor a tüdő a
légzéssel könnyebben kiüríti a vérből a savas kémhatást okozó
szén-dioxidot). A délután folyamán inkább a zöldségfogyasztás javasolt.
A hazai táplálkozási szokások lakossági szinten nem, vagy csak
ritkán fedezik a megfelelő mennyiségű bázikus anyagot. Általában sok
húst, édességet és alkoholt fogyaszt a felnőtt lakosság jelentékeny
hányada, keveset mozog, stresszben éli mindennapjait, ami összességében
a túlsavasodásnak kedvez.
LÚGOSÍTÓ ÉLELMISZEREK
|
SAVASÍTÓ ÉLELMISZEREK
|
A dietetikus tanácsa
Az egészséges táplálkozás önmagában a savas és lúgos pH-értékek megfelelő egyensúlyát is magában rejti. A ma megfogalmazott ajánlás, miszerint 400–450 g zöldséget és gyümölcsöt szükséges fogyasztani, segít fenntartani a megfelelő környezetet, elkerülni a túlsavasodást.
Lelovics Zsuzsanna
dietetikus
|
|
Keresztes Manci 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!