Méregtelenítő megoldás: lúgosítson!
Méregtelenítés, salaktalanítás a gyakorlatban
"Ha
csak a szoknyák és nadrágok tágulnak, a tudatunk viszont nem,
összességében véve félresikerül a böjtkúra"- írja Rudiger Dahlke
méregtelenítésről szóló könyvében. Véleménye szerint a test, szellem és
lélek szoros kölcsönhatásban áll egymással...
Ha
méregtelenítésbe kezdünk, az első és legfontosabb lépés a gondolatok
megtisztítása kell hogy legyen, hiszen a lépcső söprését sem alulról,
hanem felülről érdemes elkezdeni. Az alábbiakban sorra vesszük a
méregtelenítésről alkotott elképzeléseket, böjt technikákat és
megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, hogy napjainkban miért
örvendenek nagy népszerűségnek a különféle tisztítókúrák.
Napjaink
fogyasztói kultúrája Ha kilépünk az utcára és elmegyünk vásárolni, vagy
bekapcsoljuk a tévét, mindenütt szembetalálkozunk a fogyasztói
társadalom sajátosságaival. Márkás autók, építkezések, mutatósabb,
újabb, olcsóbb termékek sokasága vesz körül bennünket. De vajon tényleg
jól járunk az olcsó élelmiszerkínálattal, a belül üreges de annál
tetszetősebb kenyérrel? A feszes bőrű jonatánnal és az óriás banánnal?
Miből áll az olcsó kolbász, parizer vagy a félkész étel? Kérdések
ezreit tehetjük, melyekre talán soha nem tudjuk meg a pontos választ.
Egy dolog azonban biztos: az élelmiszeripar is hatalmas üzlet, melyben
az nyer, aki a legkevesebb idő alatt a legtöbb terméket tudja eladni.
Rövid távon mindenki jól jár, azonban az évek hosszú sora alatt annyi
méreganyag halmozódik fel szervezetünkben az olcsó, adalékanyagban
gazdag ételek garmadától, hogy szinte elkerülhetetlen az
egészségkárosodás. Nem véletlen tehát, hogy manapság egyre népszerűbbé
válnak a léböjtkúrák, tisztító módszerek.
Megsértődtem, haragszom, félek...
A sértődés, düh, szorongás önmagában is óriási lelki terhet ró az
emberre. Ha valaki ártani akar valakinek, azzal saját magának tesz
rosszat, mert a lelkében generált negatív energiák óriási méregtömböt
alakítanak ki, melynek minden következményét cipelnie kell. A
méregtelenítés fontos része, hogy megszabadítsuk magunkat a negatív
gondolatoktól, érzésektől. Gondoljunk csak arra, hogy milyen hatalmas
megkönnyebbüléssel jár egy mélyről kimondott szó: megbocsátok. Ugyanígy
van ez a szorongással: nem szabad hagyni, hogy elhatalmasodjon rajtunk
a félelmek sokasága, igenis vállalni kell, és ha máshogy nem megy,
akkor külső (pszichológus, pszichiáter) segítséget kell kérni!
Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben méreg
A legtöbb gyógyszerre, gyógyhatású készítményre, homeopátiás szerre
igaz, hogy kis mennyiségben életet menthet, nagy mennyiségben ölhet.
Bármennyire különös, de az ételekre is megfogalmazható mindez: kis
mértékű fogyasztása gyógyít, nagy mennyiségben mérgez, vagyis a kulcs
az adagolásban rejlik. Fontos, hogy ki, mikor, mennyit fogyaszt az
egyes élelmiszerekből. A túlterheléstől a máj, a hasnyálmirigy, az
epehólyag, a gyomor és a bélrendszer, majd a vérerek és az összes többi
szerv is szenved. A túlzott sózás, cukrozás, a zsírban sütött ételek,
az adalékanyagban gazdag élelmiszerek, húsfélék, torták és sütemények
fogyasztása a belekben savas vegyületek képződését eredményezik, melyek
lúgos ételek, italok hiányában megváltoztatják a belek természetes
flóráját (baktériumállományát), így megváltozik az emésztés
hatékonysága, és a szervezet egésze savasodási folyamaton megy
keresztül, melynek végeláthatatlan következményei lesznek. Számos
betegség, mint például ízületi gyulladás, idült felső vagy alsó légúti
hurut, allergia, hangulatzavar, gyomorsavtúltengés, emésztőrendszeri
betegség alakulhat ki.
Honnan származnak a savak?
Számos étel, ital, környezeti tényező hatására savképződés indul el a
szervezetben. A savakkal különféle ásványi anyagok lépnek reakcióba, és
nagy molekulájú sókat - salakanyagokat - alkotnak. Lássuk, miből
képződhetnek savak:
- az elfogyasztott húsból húgysav;
- a pácolt húsokból, sajtokból salétromsav;
- az édességekből, zsiradékokból ecetsav;
- a spenótból, kakaóból oxálsav;
- a sertéshúsból kénsav;
- a kávéból, fekete teából csersav;
- az izommunka hatására tejsav;
- a dohányzásból nikotin;
- a fájdalomcsillapítókból acetil-szalicilsav;
- a stresszből, bosszúságból, szorongásból sósav.
Az élet alapja
Az élet alapja a víz. Gondoljunk arra, hogy a felnőtt ember testének 60
százalékát víz alkotja. Számos természetes gyógymód építőeleme a vízzel
történő gyógyítás, latinul sanus per aquam, melynek rövidítését (SPA) a
fürdők világa is előszeretettel alkalmazza. Vízzel külsőleg (fürdőkkel)
és belsőleg (ivókúrákkal) is lehet gyógyítani. "Aki tudatosan
megtanulja magát jól érezni a vízben szabadon lebegve, jócskán kibékült
a lelki világával és elbocsátani a lelki gondokat"- írja Dahlke, amely
azt jelenti, hogy a víznek óriási szerepe van a test és lélek
megtisztításában. A víz a nőiesség szimbóluma, az alkalmazkodást, a
megújító erőt, tisztítást jelképezi. Lakást takarítani sem lehet víz
nélkül a maga teljességében, hát még az emberi szervezetet! A
természetes méregtelenítő folyamatokhoz is nagy szükség van rá. A két
hidrogén- és egy oxigén molekulából álló poláris vegyületnek köszönhető
a gyógyító erő, amely képes különféle szimmetrikus és amorf alakzat
felvételére, méltán tekinthető a homeopátia gyökerének. Bármilyen
böjtről legyen szó, a víznek szerepe megfellebbezhetetlen.
A kenyér
A kenyér szerepét már az ókori Egyiptomban ismerték, a fáraó vitte
magával egész udvari pékségét a sírba. Khalil Gibran költő így ír róla:
"A munka láthatóvá vált szeretet,
és ha nem szeretettel munkálkodtok,
hanem csak ellenszenvvel,
inkább hagyjátok el a munkátokat
és üljetek le a templom kapujában,
hogy alamizsnát kapjatok,
mert ha közönyösen sütitek a kenyereteket,
keserű kenyeret süttök,
mely csak félig csillapítja az emberi éhséget."
Sajnos a kézzel gyúrt kenyerek ideje lejárt, pedig a szeretettel
készített péktermék "energetikája" sokkal jobb, mint a géppel készített
kenyéré, a szupermarketek sütödéjében készült termékekről pedig ne is
beszéljünk.
A déli országokban a fehér kenyér még mindig a jólét egyik szimbóluma,
melyben mind a négy őselem (föld, víz, levegő, tűz) jelen van. Ezért is
nagy szükségünk van rá, hiszen gabonát, vizet és sót tartalmaz, táplál
minket anélkül, hogy savassá tenné szervezetünket.
A tisztítókúrákkal kapcsolatos általános tanácsok
- Minden
ember más és más, ezért a böjtnek is egyedinek kell lennie, mindig
figyelembe kell venni az egyéni alkatot, érzékenységet.
- Minél
többet eszünk és egyszerre minél többfélét, annál több salakanyag
képződik szerveztünkben. A zöldségféléket, gyümölcsöket jobb nyersen
fogyasztani, mint túlfőzve (kivétel a brokkoli, karfiol, melyeket nem
szabad nyersen fogyasztani).
- Ügyeljünk arra, hogy ételünkben minél kevesebb adalékanyag legyen! A bio ételeket részesítsük előnyben.
- Fontos, hogy csak olyan ételeket, italokat fogyasszunk, melyek jól is esnek.
- Fogyasszunk naponta 2-3 liter alacsony ásványianyag-tartalmú langyos vagy meleg folyadékot.
- Béltisztításként azt a módszert válasszuk, amelyik legkönnyebben kivitelezhető, amelyiket legjobban toleráljuk.
- Ha
súlyfelesleggel rendelkezünk, próbáljunk rájönni annak okára (túl sok
kalóriabevitel, kevés mozgás, betegség, pszichés okok, alváshiány
stb.). A fogyókúra akkor válik sikeressé (hosszú távon) ha nem csak
fizikai szinten, hanem lelki és szellemi szinten is foglalkozunk vele.
- Egy-három
napnál tovább tartó tisztítókúra, böjt esetén minden esetben fontos a
szakorvosi konzultáció, kontroll, még akkor is, ha úgy érezzük, mindent
tudunk saját magunkról és tapasztaltak vagyunk a böjtben, hiszen mindig
érhet minket meglepetés.
- Tisztítókúra
alatt figyeljünk az aktív kikapcsolódásra. Ne fosszuk meg magunkat a
szaunázástól, úszástól, pingpongozástól, kirándulástól.
- Fedezzük
fel saját szervezetünket, ismerjük meg személyiségünket, erősségeinket
és gyenge pontjainkat és fogadjuk el magunkat olyanoknak, amilyenek
vagyunk.
- Legyünk könnyedek (fizikailag és mentálisan), eresszük el a bánatot, és legyünk képesek szeretet adni és kapni.
- Éljünk tudatosan!
Szerző: | Forrás: | Megjelent: |
Dr. Boros Szilvia |
HáziPatika.com |
2008. március 17. |
Kommentáld!