Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az MTVA csapatában a nőké volt a főszerep. Novodomszky Éva és Dióssy Klári leszavazta Gaskó Balázs ötletét. A pénteken megnyílt Csabai Kolbászfesztiválra százezer embert várnak.
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) háromfős csapattal, az M1-en és a Duna Worldön látható Család-barát című műsor vezetőivel vett részt a kolbászgyúró versenyen szombaton a békéscsabai sportcsarnokban. Novodomszky Évának, Dióssy Klárinak és Gaskó Balázsnak sikerült karakteresen fűszerezett "csabait" összegyúrni hagyományos receptúrák alapján, kisebb-nagyobb kompromisszumok árán.
Gaskó Balázs a bajai eredetű receptúrát követve szerette volna a sertéshúst horgászemberként "megfűszerezni" egy kis bajai halpaprikással, végül mégis a kolbászkészítésben gyakorlott női csapattagoké lett az utolsó szó. Novodomszky Éva és Dióssy Klári felvetéseit mérlegelve választották ki a húst, határozták meg a fűszerek összetételét, a só, az őrölt édes és erős paprika arányát. A köménynél volt még vita, Gaskó Balázs ugyanis szerette volna egészben látni és ízlelni, végül ebben is a lányok diktáltak, és őrölt kömény került a kolbászba.
Gerebenics Éva, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatói kabinetjének munkatársa, valamint Dióssy Klári, Novodomszky Éva és Gaskó Balázs, a Duna TV Család-barát című magazinjának műsorvezetői munka közben a 16. Békéscsabai Kolbászfesztivál versenyén 2012. október 20-án - MTI Fotó: Lehoczky Péter
"Nagyon jól sikerült a kolbász fűszerezése, kicsit csípős lett, ahogyan szeretem" - mondta a kolbászkészítésben gyakorlott Novodomszky Éva. Szerinte a zsűrinek egyedül a darált hússal lehet gondja, mivel a sütni való kolbászhoz kisebbre, krémesebbre kellett volna darálniuk. Hozzátette: szülővárosában, Szarvason minden évben készítettek kolbászt - saját családi receptjük van rá - a dédnagymamájával, a nagymamájával és az édesanyjával közösen, mivel a család korán férfi nélkül maradt. A szarvasi és a csabai kolbász között a füstölésben van különbség, a szarvasiak a parázsra agyagrögöket szórnak, ettől lesz egyedi, sajátos ízvilága - tette hozzá.
Gaskó Balázs családtagjaival érkezett a rendezvényre, először vesz részt a fesztiválon. A kolbászkészítéssel kapcsolatosan nincsenek emlékei, de bajai felesége révén elkötelezett szószólója a bajai kolbásznak - jegyezte meg. A műsorvezető Baja melletti Vaskúton szokott részt venni családi disznóvágásokon, elmondása szerint náluk akkor lesz finom a kolbász, ha a készítés mestere, a nagybátyja már a kora reggeli órákban hozzájut az alapanyaghoz, mert később az egymást követő "kupicák" gondot okozhatnak.
Dióssy Klári Röszkéről házi készítésű szegedi paprikát hozott, és elmondta: alföldi lány, társasházban nőtt fel, tízéves korában vett részt először lakóhelyén, Kunszentmártonban disznóvágáson, és azóta tudja, hogyan lesz kolbász a sertéshúsból. "Kötődöm a vidékhez, a vidéki életmódhoz - jegyezte meg -, ezt az érzést a kolbászfesztiválon szerzett élmények is megerősítik. Szeretném, ha egyszer kertes házam lenne, saját kemencével, ahol házi készítésű alapanyagokból tudnék sütni-főzni, felidézni a régi ízeket, a hozzájuk fűződő hangulatokkal. A Család-barát műsor is erről szól, meg lehet tanulni a sütés és főzés fortélyait, amit én ma még receptek és szakácskönyvek segítségével művelek" - tette hozzá.
Százezer emberre számítanak
Hégely Sándor igazgató szerint az immár 16-szor megrendezett esemény kiváló példa arra, hogyan lehet visszatérni a gasztronómiai hagyományokhoz és megtanítani az embereket az egészséges élelmiszerek elkészítésére és fogyasztására. Az igazgató kiemelte: a csabaikolbász-készítés Békéscsabán visszatér az ősi tradíciókhoz, a kolbász helyben előállított friss sertéshúsból készül helyi pirospaprika hozzáadásával, családi műhelyekben. Ettől lesz hungaricum és prémium termék. Akik a kolbászfesztiválon a száz évvel korábbi hagyományok alapján készítenek kolbászt, átveszik a hagyományokat, és gyermekeiket is megtanítják rá. A fesztivál a hazai élelmiszer-előállítás kihagyhatatlan innovációs pontja, ahol több ezer ember cseréli ki ötleteit és tapasztalatait az élelmiszerek hagyományos előállításáról.
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő - MTI Fotó: Lehoczky Péter
A kolbász fővárosának nevezte megnyitó beszédében Vantara Gyula polgármester Békéscsabát. Azt mondta, ha van titka a csabai kolbásznak, az maradjon is az. Hozzátette: a csoda nem más, mint a százéves hagyományok újjáélesztése és folytatása. A polgármester kiemelte: Békéscsaba önkormányzata egymilliárd forintból EU-támogatással valósítja meg a Csabapark-programot, "kolbászfalu" épül a város határában, ahol az év minden napján meg lehet kóstolni a csabai kolbászt.
A fesztivál szombaton kolbászgyúró versennyel folytatódott, amelyen 530 csapatban összesen 5-6 ezren készítettek kolbászt. Vasárnap töltöttkáposzta-főzőversennyel folytatódik a programok sora, és második alkalommal rendeznek szárazkolbászkészítő-versenyt a híres csabai kolbászdinasztia tagjának, Krajcsó Pálnak az emlékére. A fesztiválra százezer résztvevőt várnak, és arra számítanak, hogy csak a versenyeken 7,5-8 tonna sertéshúst dolgoznak fel - érzékeltette a versenyek nagyságrendjét Hégely Sándor.
A fesztiválon a közönség kiállítás keretében ismerkedhet meg a térség gasztronómiájával, a kistermelői üzemekben előállított élelmiszerekkel és a nagy húsipari cégek termékeivel. Az ezer négyzetméteres kiállító területen székelyföld speciális góbé termékeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Krajcsó László, a kiállítást szervező cég képviselője.
|
|
M Imre írta 4 napja a(z) Társalgó. fórumtémában:
Ma is vezess óvatosan! (péntek 13.) Gyalogosként is legyél ...
Szántó Imréné Mária 1 hete új blogbejegyzést írt: Fekete István - Hó
Gulybán Barnabásné 1 hete új blogbejegyzést írt: Karácsonyi pénzeső!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!