Nyugdíjas: Fontos információk a tojásról....

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5675 fő
  • Képek - 7694 db
  • Videók - 5181 db
  • Blogbejegyzések - 9129 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5675 fő
  • Képek - 7694 db
  • Videók - 5181 db
  • Blogbejegyzések - 9129 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5675 fő
  • Képek - 7694 db
  • Videók - 5181 db
  • Blogbejegyzések - 9129 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 5675 fő
  • Képek - 7694 db
  • Videók - 5181 db
  • Blogbejegyzések - 9129 db
  • Fórumtémák - 58 db
  • Linkek - 385 db

Üdvözlettel,

Nyugdíjas Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Tények és tévhitek a tojásról

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele
van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a
betegségek megelőzésében is. Csökkenti a szív- és érrendszeri
megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek
kialakulásának kockázatát is. Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a
teltségérzetet, cserében viszont szinte semmi szénhidrátot nem
tartalmaz. Ehhez képest még nem is olyan régen a magas
koleszterintartalma és a szalmonellaveszély miatt is sokan támadták
ezt az élelmiszert. A napjainkban végzett kutatások azonban
bebizonyították, hogy ezek tévhitek.

Hogyan válasszunk tojást a boltban?

Tudta-e hogy?

- A tojás héján mintegy 17 ezer pórus található, melyen keresztül
vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is,
ezért célszerű kartondobozban tárolni.
- A tojást a dobozba hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a
sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt "öregszik" annyit, mint
hűtőszekrényben 1 hét alatt.
- Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
- Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha
friss tojást főztünk volna meg.
- A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az
asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál,
akkor nyers.
- A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió,
hanem a sárgáját rögzítő "jégzsinór".
Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk
fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra
bélyegzett számsorban betűk is szerepelnek, a HU magyar, a NL holland,
a DE német, a PL lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú magyar
tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer
kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella
elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei
vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk
olvasóinknak, hogy pontosan mi mit jelent.

Például: 3HU63T18/6

A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja ez lehet:

szabad tartás - 1,
alternatív tartás - 2,
ketreces tartás - 3,
ökológiai tartás - 4,

majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében (HU).

Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20ig), ezt követi az
állategészségügyi kerület sorszáma, majd a tojótyúk jelölése (T), az
állattartótelep sorszáma, s végül a / jel után az istállók száma.

A tojás értéke

A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen
gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak
összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz,
ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és
kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember
emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban
fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb,
mint 15 perc alatt elkészíthető.

A tojás az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás
kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami
elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, segít az
Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Tények és tévhitek

A tojást sok-sok éven át veszélyesnek minősítették, mint nagy
koleszterol tartalmú élelmiszert, ami növeli a vér
koleszterinszintjét. Napjainkban azonban a tudományos kutatók
felülvizsgálták ezt a nézetet, és bebizonyították, hogy a magas
koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a
tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók.

Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt
növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on
elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül
fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két  legveszélyesebb
szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen
vizsgáltatja állatállományát.

Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget
fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza
állatbetegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus
ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonellabaktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb
távol-keleti térségben sem halt meg több ember madárinfluenzában, mint
ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Koos Jozsefne üzente 13 éve

Kedves mindenki aki hozzá szolt a ,,Tojás" fogyaszthatoságához.
Nagyon jo ,hogy fel vetődött ez a táma,hisz manapság sokat lehetet hallani a tojás fertőzöttségéről.sokan vagyunk akik ezután jobban megtudják állapitani a tojás származását.
Minden adatot megköszönök ami a tojással kapcsolatos. Koosné

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves Anna!
Nyugodjon meg nincs salmonella,ha szereti a nyers tojást úgy is nyugodtan fogyaszthatja.

Válasz

Hibszky Anna üzente 13 éve

Köszönöm szépen a sok jó tanácsot. Sajnos évekig nem ettem tojást a koleszterin miatt. Most már naponta legalább 1 tojást megeszek. A lágy tojásban sincs szalmonella?, mert én nagyon szeretem. Üdv. Anna

Válasz

Bácsi István üzente 13 éve

Kedves Ági, köszönöm ezt a mindenre kiterjedő beszámolót. Most már bátram merek majd fogyasztani több tojást.

István

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

/Annyit mondott csak kicsit drágábban mi is ,háziasszonyok tudunk ha szeretnénk ilyet is vásárolni./

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Tisztelettel köszönöm ebbe belátom így miért ment volna bele az ÉTELKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIA tanárnőnk.....

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Én fertőtlenített tojást nem vásárolnék.mert mint írtam a mosás fertőtlenítés során a pórusokon át a salmonella bekerülhet a tojásba ahol minden optimális feltétel adott a szaporodáshoz,gyakorlatilag szín tenyészet lehet.Ezért nem szabad a hűtőbe tétel előtt sem megmosni.A tojás ételeknél a hőkezelés olyan rövid,hogy a kórokozók ezt zömmel túl élik.
Jól tanulta, a közétkeztetésben felhasznált tojást minden esetben fertőtleníteni kell.Oka:nagy mennyiség,feltöréstől a felhasználásig hosszabb ideig áll így van idő az esetleg bekerült kórokozónak elszaporodni.Magán háztartásban a háziasszony akkor töri fel amikor már használja is,ott nincs idő az elszaporodásra,ezért nem feltétlenül kell fertőtleníteni is.A salmonella is,mint minden ételfertőzést okozó baktérium akkor veszélyes,ha van ideje elszaporodni az ételben.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Ha olyat vásárol a háziasszony ami már fertőtlenítve lett csak anmnál hagyható el.Így tanultam most a szakácssulinkban .Elhagyható : de érdemes saját és családunk egészségével játszanunk ?

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Ami szerintem hiányzik a cikkből:
A szalmonellózis megelőzése szempontjából fontos:
-a szalmonella kórokozója széklettel terjed,ezért felhasználás előtt a tojást meg kell mosni alaposan -magán háztartásban a fertőtlenítés elhagyható- és feltörés előtt le kell szárítani.
-a hűtőbe helyezés előtt nem szabad megmosni,mert mosás közben a pórusokon át a kórokozó a tojás belsejébe bejuthat,jó táptalaj lévén ott elszaporodik.
-élelmezési célra csak tyúktojás használható,kacsa tojás nem!!!!!!!!!!!!! mert általában szalmonellával fertőzött a tojás belseje is.
-a friss tojás a vízben leül,minél régebbi annál inkább felúszik.
-a felütött tojást ne tároljunk hűtőben!Magas fehérje tartalom miatt gyorsan romlik.Sárgáját egyáltalán,fehérjét legfeljebb egy napig ha mégis kimarad.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szántó Imréné Mária írta 2 hete a(z) Léleksimogató fórumtémában:

Mert végül is mi a szeretet Azt gondolom, hogy baj van az ...

Szántó Imréné Mária írta 3 hete a(z) Az édenkert titkai,a Biblia alapján fórumtémában:

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok neked és a ...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu