Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Banán: a téli csemege
A banán 100 évvel ezelőtt került Európába, és óriási karriert futott be. Az alma után a legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs lett.
banán | Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft. 2002-07-25 15:58:51 | Márkus, J.| banán |
BANÁNSZÜRET
Az érőfélben lévő banánkötegeket vékony műanyag zsákokba teszik, hogy megvédjék a kártevőktől. Minden köteg akár 15 "ujjat" is növeszthet, amelyekben 1020 banán is nő. Az exportra szánt banánt nem hagyják a fán teljesen megérni, hanem még zölden leszedik és azonnal szállítják. Az éretten leszedett banán kásás, száraz. Csak a zölden leszedett gyümölcsben dúsul fel az utóérés során a cukor. Legjobban akkor óvják meg a sérüléstől a nyomásra érzékeny gyümölcsöt, ha kötélpályán szállítják. Az úgynevezett banángőzösökön, úszó hűtőházakban akár 5,5 ezer tonna banánt is beszállítanak az európai kikötőkbe. A teljes éréshez a beérkezett szállítmányokat nedves, meleg, trópusi kamrákban tárolják, majd innen kerülnek a kereskedésekbe, illetve a fogyasztókhoz.
MIÉRT GÖRBE A BANÁN?A padlizsánlila színű ernyővirágzat fedőlevelei alatt növekednek a kis banánok. Először egyenesek, csak később kezdenek meggörbülni. Bár úgy tűnik, ez azért történik, mert a kis banáncsemeték több napot akarnak kapni, a tényleges ok más: egy növekedési hormon. Hatására a banánok felfelé igyekeznek. Vagyis a nehézségi erő ellenére az ég felé törnek.
HOGY ÉRDEMES TÁROLNI?A banán megvételénél elsősorban az érettség mértékére kell ügyelni. Van, akinek akkor ízlik a legjobban, amikor világossárga. Ebben az érettségi állapotban a cukortartalom még alacsony, a gyümölcs még nem édes. A barna pöttyös, aranybarna banán már sokkal több cukrot tartalmaz, kifejezetten édes és aromásabb, mert elérte a teljes érettséget. Az ilyen banán általában olcsóbb is, mivel igen hamar el kell fogyasztani. A szennyezések elkerülése miatt azokat a gyümölcsöket kell kikeresni, amelyeknek a héján nincsenek repedések; még azokat is célszerű mellőzni, amelyeken vastagabb karcok láthatók.
A banán semmiképp sem való a hűtőszekrénybe: 13 °C alatt sokat veszít aromájából, megbarnul és csúnya lesz. Jó ötlet: tegyük a gyümölcsöstálba a világossárga, közeljövőben fogyasztásra szánt banánokat az érett almák mellé. Ott egykét napon belül teljesen beérnek és aromadúsak lesznek. Ennél hosszabb idejű tárolásra a nem túl hideg éléskamra a legalkalmasabb.
A KONYHA SZTÁRJAA banán mondhatni "univerzális tehetség". Enyhén édes aromája révén nem csak deszszertnek kiváló, hanem felhasználható fagylaltok, tejkoktélok, müzlik elkészítéséhez, sőt pikáns ételek adalékanyagaként is. Egy apró különlegesség: a banán gyorsan felveszi a fűszerek ízét. A párolt banán jól illik curryvel, gyömbérrel vagy fahéjjal ízesített rizsételekhez. Salátában, vagy sütve egzotikus köret, igazi csemege.
MI VAN BENNE?100 gramm banánban a következő anyagok találhatók: Fehérje 1,2 g Zsír 0,2 g Szénhidrát 20,0 g Ballasztanyagok 3,0 g Víz 74,0 g Vitaminok: C, B 1 , B 2 , B 6 , folsav, E, karotin Ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, réz, fluorid Kalória 81 Joule 341 Kenyéregyenérték 1,6
VITAMINBÁNYAA banán igen gazdag szénhidrátban és így nagyon fontos energiaforrás. Egyidejűleg ballasztanyagokat is tartalmaz, ezek pedig természetes módon "tartják karban" az emésztést. Ami a vitamintartalmat illeti, messze felülmúl minden más gyümölcsöt. De ott rejtőznek különféle ásványi anyagok is, így vas és kálium (ez utóbbi szabályozza a vérnyomást és a test vízháztartását). Ezért a sportolók, vízhajtót szedők számára a napi 23 banán a legjobb vitaminés ásványianyagpótló. Gyomorbetegeknél segíti a nyálkahártya regenerálódását, hasmenés esetén például reszelt almával a legjobb székletfogó. Ám pont ez utóbbi miatt nem ajánljuk krónikus székrekedés esetén.
|
|
M Imre írta 4 napja a(z) Társalgó. fórumtémában:
Ma is vezess óvatosan! (péntek 13.) Gyalogosként is legyél ...
Szántó Imréné Mária 1 hete új blogbejegyzést írt: Fekete István - Hó
Gulybán Barnabásné 1 hete új blogbejegyzést írt: Karácsonyi pénzeső!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!