Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyugdíjas Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Megismerhetsz több közösséget. Ajánlom figyelmedbe még http://www.eletetazeveknek.lapunk.hu/ honlapot.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyugdíjas Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A több mint száztíz éves óvári sajtgyártásról szerezhettek információkat a nyugdíjasegyetem hallgatói.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az óvári sajtokkal ismerkedhettek meg a Kisalföld, a
Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara
és az önkormányzat által megszervezett nyugdíjasegyetem hallgatói a
legutóbbi előadáson.
Dr. Unger András, a Magyar Tejgazdasági
Kísérleti Intézet nyugalmazott igazgatója előadása kezdetén bemutatta az
intézetet, amit Magyar Királyi Tejkísérleti Állomás néven 1903-ban
alapítottak a városban. Az ott felhalmozott tudásbázis és technológia
kettősének eredménye az óvári eredetű sajtok létrejötte.
Az
előadó elmondta: az első ilyen az Óvári sajt, aminek 1903-as megalkotása
Ujhelyi Imre nevéhez fűződik. Ez az első magyar fejlesztésű
sajtféleség. Ezt követte a Moson megyei csemege 1914-ben, amit illmici
sajtnak is neveznek. Ez a név onnan ered, hogy abban az időben Illmic
még Moson vármegyéhez tartozott, a településen működött egy tejüzem,
ahol a legjobb minőségű ilyen sajtot készítették.
Ugyancsak óvári a Lajta sajt, amit az 1960-as években fejlesztettek ki.
Eredetileg exportsajtnak készült, amit elsősorban az NDK-ba
szállítottak. Ezt már a Lucsony utcai tejüzem és az intézet közös
technológiája alapján állították elő. Az 1980-as évek elején
fejlesztették ki a krémfehér elnevezésű sajtot. Ez a speciális
technológiával előállított termék döntően közel-keleti exportra készült.
Ennek ismertebb neve a feta sajt. Ez a különleges, sós ízű sajt ma is
jelentős exporttermék, évente mintegy hatezer tonnát gyártanak belőle
Magyarországon.
Dr. Unger András beszélt arról is, hogy fontos
ezeknek a sajtoknak a megfelelő védelme, így biztosított továbbra is az
eredeti minőség. Míg korábban a szabványok védték ezeket a termékeket,
mostanra ezt a szerepet átvette a Magyar élelmiszerkönyv, aminek az
elmúlt év végéig, tizenöt éven át volt elnöke az előadó. Az óvári sajtok
emellett bekerültek a helyi értéktárba is.
kisaslfold.hu
|
|
Keresztes Manci 2 hete új képet töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!