lászló mezei üzente 5 éve

A fent írt 36 ezer ft ot utolagosan lehet kérni az orvos ha megadta az igazolást ,hová kell az igzolással fordulni?

Válasz

lászló mezei üzente 5 éve

Utolagosan lehet adóvisszatérítést kérni cukorbetegség esetben, 1992 óta vagyok inzukinos cukorbeteg így dolgoztam még 6 évet akkor nem vették figyelembe mamár 75 évesen szeretném visszamenőleg ezt a kedvezményt igénybe venni.

Válasz

Szántó Lászlóné üzente 8 éve

Tisztelt dr nő
Három éve 2-es típusú cukor beteg vagyok xultophy degludek inzulin és liraglutid injekció és tabletáka szedek szakorvos szerinti BNO kódom E1190 szeretném kérdezni , hogy ez alapján kérhetek-e adókedvezményt és ha igen akkor hogyan dolgozó nyugdíjas vagyok.
Tisztelettel:Szántóné

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Kaszásné!Ha van adóköteles jövedelme akkor megilleti a visszatérítés amennyiben a rendelet mellékletében felsorolt BNO kódok között szerepel betegsége kódja.Az igazolást a házi orvos is kiadhatja.

Válasz

Kuszák Zoltánné üzente 10 éve

Édesanyám idén tölti a 70.életévét, 2 éve II.tipusú cukorbeteg, szeretnénk érdeklődi, hogy jár e Neki adóvisszatérítés, vagy sem?
A háziorvosától kérheti. e, hogy az igazolást kitöltse a Részére?
Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel
Kuszákné Erzsi

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Mihályi úr!
Elnézést nem tudtam eddig,most találtam rá,a blogbejegyzéshez beírtam az ottani hivatkozásról letölthető a nyomtatvány.

Válasz

horváth A.né üzente 10 éve

Melléklet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet általi összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás kiállításához


Beteg neve:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja születési neve:

Lakóhely:

TAJ:

Adóazonosító jele:


Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma:

A súlyos fogyatékosság végleges ideiglenes.*

Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás időbeli hatálya: -tól -ig

Ezen igazolás kiállításának dátuma:

Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása, pecsétje:



Ez a nyomtatvány van a rendelet mellékletében Ezt kell kitölteni és megőrizni !!

Válasz

mihály csaba üzente 10 éve

Tisztelt Borbála!
Cukorbeteg vagyok,akkor sem kell nyomtatvány csak igazolás az adóbevallás mellé?

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Mihály úr.!
Nem tudok róla ,hogy lenne külön nyomtatvány,az orvosnak igazolást kell kiállítani amit nem kell az adóbevalláshoz csatolni csak 5 évig megőrizni.Az igazolás lehet ideiglenes vagy végleges,
Ez szerepeljen az igazoláson: A súlyosan fogyatékos ember személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele, a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása, ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása, dátuma, a kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.
Javasolom elolvasni:"Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!"c. blogot amit 2 napja a klubba is feltettem,abban egyértelműbb a megfogalmazás mint itt.

Válasz

mihály csaba üzente 10 éve

Tisztelt Borbála!
A háziorvos még nem hallott erről és nincs nyomtatványa!!!!!!!Szeretném megtudni,hogy hol tudok ilyen nyomtatványt beszerezni?
A válaszát előre is köszönöm!
mihály csaba

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Zsuzsa !
Ebben nem vagyok jártas egyáltalán de ha jövedelemadó fizetésre vagy kötelezett akkor a kedvezmény is jár.
"Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!"c. blogban amit 2 órája tettem fel egyértelműbbek a megfogalmazások int itt.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Mihály úr!

Az igazolás kiállítására jogosult:"A kedvezmény igénybevételére jogosító, az EüM rendelet mellékletében foglaltaknak megfelelő igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthatja ki.Ezt írja ön is .Nem értem a kérdést.

Válasz

Nagy Zsuzsanna üzente 10 éve

Nyugdíj mellett magán szálláskiadással foglalkozom.Érdemes érdeklődnöm ez után ?

Válasz

mihály csaba üzente 10 éve

2,
HA SZÖVŐDMÉNYES CUKORBETEG VAGY ÉS DOLGOZÓL, AKKOR PEDIG JÁR A MAGASABB BÉRBESOROLÁS ( amit a cég úgyis visszakap az államtól !!! )
HZIORVOSTÓL ILYENKOR A :MELLÉKLET A 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez című : AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP ADÓJÁT CSÖKKENTŐ KEDVEZMÉNY IGÉNYBEVÉTELÉRE JOGOSÍTÓ IGAZOLÁS kell kérni !!!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Mihály Csaba úr!Milyen nyomtatványra gondol?

Válasz

mihály csaba üzente 10 éve

hol lehet ilyen nyomtatványt beszerezni?

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Kati!
Nincs vita köztünk,jó szándékod nem vitás és még egyszer köszönöm.A cikk nagyon szerencsétlen miután csak a cukorbetegekre fókuszál ezért csak ezt próbáltam pontosítani.
Igazad van fel is fogok tenni egy részletes tájékoztatást.

Válasz

Szvoboda Katalin üzente 10 éve

Kedves Borbála!
Én nem azt mondom, hogy nem kellene itt felhívni a figyelmet, hanem azt hangsúlyoznám, hogy nemcsak cukorbetegeknek jár, és sajnos azok közül se mindenkinek, hanem számtalan egyéb betegség esetében lehet kérni az igazolást az orvostól, hogy igényelni lehessen a visszatérítést. Én azt hiányoltam, hogy előre kellene figyelmeztetni a nyugdíjasokat, hogy csak annak jár, aki nyugdíj mellett dolgozik. Sajnos ezeket az alapelvekkel még számviteli vezetők sincsenek tisztába, hisz az adózás egy külön terület és azért vannak külön adótanácsadók, adószakértők, akik tisztába vannak az adózás rengeteg előírásaival és egyben a legális adócsökkentési lehetőségekkel. Csak segíteni szeretnék, nem kötözködni. Számtalan adóbevallás elkészítésével hozzám fordulónál kezdtem kérdezősködni, hogy nincs-e ilyen-olyan betegsége, és több esetben kórházi zárójelentés, vagy vizsgálati papíroknál láttam, hogy kérhet igazolást. Több olyan ügyfelem van, akinek 4 évre visszamenőlegesen is jogosan meg lehetett igényelni az adó visszaigénylést. Pl. immunbetegségnél is. Köszönöm reagálásodat. Üdvözlettel: Ungár Kati

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Kati!
Köszönöm,hogy próbálod egyértelműsíteni az intézkedést.Az általad hivatkozott 335/2009/XII.29/Korm.rendelet ide vonatkozó előírásait a cikk megjelenése után az első hozzászólásomban idéztem sajnos mégis sokakat megzavar a cikk.
Azzal nem értek egyet,hogy itt nem kellene erre felhívni a figyelmet.mert sokaknak van a nyugdíj mellett adóköteles jövedelmük.

Válasz

Szvoboda Katalin üzente 10 éve

Tisztelt Nyugdíjas Klub!
Kár a nyugdíjasokat hamis illúziókba ringatni azzal, hogy pont nekik hívják fel a figyelmüket, hogy a cukorbetegek adókedvezményt kapnak. A 36.000,-Ft ADÓVISSZATÉRÍTÉS UTOLJÁRA 2009-BEN VOLT.
2010. január 1-től megszünt. A cikkben megjelölt rendelet soha nem létezet és nincs is,ilyen számmal rendelet nem is született soha.
A rendelet száma: 335/2009./XII.29./ Korm. rendelet. Ennek mellékletében vannak felsorolva, hogy milyen betegségekre jár a "SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁGRA JÁRÓ ADÓKEDVEZMÉNY.
Itt nem csak cukorbetegek, hanem ideg, hallás, szem, érrendszeri, szívvel kapcsolatos, mozgásszervi, immun, stb betegségek bizonyos esetében jár vissza a már levont adóból. Ezáltal azonnal egyértelmű, hogy a nyugdíjasok nagy része, aki nem dolgozik a nyugdíja mellett, neki nincs miből visszatéríteni. Ezeket az alapelveket kellett volna inkább kihangsúlyozni, mert mindenki jóhiszeműen ossza ezt a cikket, és végül nagy csalódást okoz számtalan embernek. Szerintem, ha tájékoztatni akarunk, akkor a tényről, tényszerűen. Én adótanácsadóként az adóbevallások elkészítésekor akinek lehet még visszamenőlegesen is visszakértem az adóját, de kár az embereket félretájékoztatni. Nem tudom honnan kerűlt elő ez a 4 évvel ezelőtt még élt lehetőség, főként abszolút rossz rendeletszám megjelöléssel.
Azért írok, mert amióta ez a cikk kering az interneten számtalan ismerősömnek kell csalódást okozni, akik azzal keresnek meg, hogy olvasták, hallottak erről, mi az igazság, én nem tudtam róla? Már kinyomtattam a rendeletet és a mellékletet, hogy feketén-fehéren lássák, hogy mi az igazság. Nem tudom mire volt ez jó, így bedobni a köztudatba?
Tisztelettel: Ungár Győzőné adótanácsadó

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Barbara!
A törvényi előírások az irányt adók,ettől nem térnek el.Így sajnos adójóváírást édesanyja nem tud ez alapján igénybe venni.

Válasz

T Barbara üzente 10 éve

Kedves dr. Bakai Borbála!
Édesanyám E118-as kóddal kapott igazolást orvosától. Már nyugdíjas, de emellett dolgozik, lenne miből adókedvezményt érvényesíteni. Viszont ezt a kódot az adókedvezmény érvényesítéséről szóló rendeletben nem találtam meg.
Ezek szerint Ő nem érvényesítheti az adókedvezményt?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Mészárosné!
Nincs jó hírem.Adókedvezményt csak az kaphat akinek van adóköteles jövedelme a rokkantsági ellátás nem adóköteles.Nincs mit visszaigényelni.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Zsuzsi!
Meg kell nézni,hogy a férjed diagnózisánál milyen BNO kód szerepel.
Ha az alábbiak valamelyike akkor megilleti az adókedvezmény.

E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség;
E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség kómával;
E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidózissal;
E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel;
E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel;
E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel;
E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel.
E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel;
E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel;

Az igazolást kiadhatja: a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthatja ki,de csak akkor ha a fentiek szerinti a betegség.

Válasz

gáborné zsuzsi üzente 10 éve

Kedves Doktor Nő! Az én Férjem 9 éve cukor beteg igaz hogy nem inzulinos,de emellet dolgozik Nyolc órában (mobil postás).Szeretném kérdezni hogy neki is járna ez az adó vissza igénylés?Kérhetem e a házi orvostól ezt a nyomtatványt?És ha ő ezt megtagadja hogy nemtőlti ki mia taandőm?
Üdvözlettel Gábor Lászlóné (Zsuzsi)

Válasz

Mészáros Józsefné üzente 10 éve

Üdv!A férjem rokkantsági ellátást kap,ami havi 52000 Ft körül van.Izületi problémái vannak,ehhez még hozzájött a cukorbetegség.E1180-Nem- inzulin-dependens cukorbetegség.A felsorolások között nem láttam ezt a kódot,és csak ez a jövedelme van.Ilyenkor mi a teendő?lehet valamit,és honnan visszaigényelni,mivel kevés az ellátás összege,és mi ennek a folyamata,ha esetleg lehetne.Köszönöm és várom válaszát

Válasz

poka attila üzente 10 éve

üdv. KÉRDEZEM HA VALAKI NYUGDIJAS ÉS MÁS JÖVEDELME NINCS ÖNEKI MI JÁR?

Válasz

Hornok Sándorné üzente 10 éve

Kedves Dr Bakai Borbála! Nagyon szépen köszönöm a kedves és segítőszándékú válaszát! A mi esetünkben a gond az, hogy a férjem 2-es tipusú cukorbeteg. Ebben az estben, értelmezésem szerint csak abban az esetben jár az adójóváírás, ha az orvos szerint van szövődmény!!!! Ez a törvényben elrejtett csapda!!! Az, hogy valaki inzulinos kezelést kap, még nem jelenti azt, a törvény szerin, hogy súlyos beteg lenne. Csak ha van az első hozzászólásában számokkal is felsorolt szövődmény!! Ki van ez találva. ( Havi 8-10 ezer Ft gyógyszer plusz a diéta) A férjem még aktív dolgozó, csak bérjövedelme van. Mind két szeme szürke hályoggal meg van műtve. A szemész orvos szerint a cukorbetegség miatt alakult nála ki. De ez a cukorgondozó orvosa szerint nem olyan, ami valamelyik szövődménybe besorolható lenne. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a mi estünkben felcsillant egy reménysugár, hátha jár ez az adójóváírás. Sajnos azonban jelenleg úgy látom ha nem kerül elő még valami törvény, ami rá is vonatkozik, akkor ez most neki ismét nem lesz érvényesíthető. Még egyszer köszönöm válaszát! Ha talál valami ránk vonatkozó szabályt, ami segíthet, kérem írja meg! Köszönettel Hornokné Marika

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Hornokné!
Az igazolás kiállítására jogosult:"A kedvezmény igénybevételére jogosító, az EüM rendelet mellékletében foglaltaknak megfelelő igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthatja ki. Az igazolásnak meg kell felelnie a 49/2009. (XII.29.) Eüm rendeletben foglaltaknak."
Fontos lehet az alábbi is:Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolás adattartalma
A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
Az igazolás kiállításának dátuma
Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

A személyi kedvezmény igénybe vehető a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától minden olyan hónapban, amikor a súlyos fogyatékosság fennáll. A személyi kedvezmény az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény, amelynek mértéke havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, azaz 2012-ben 4.650.- Ft. A személyi kedvezmény csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre érvényesíthető a személyi jövedelemadó mértékéig, tehát pl: ha családi kedvezmény érvényesítését követően ,,nem marad fizetendő szja”, akkor a magánszemély a kedvezményt nem tudja érvényesíteni, továbbá, ha a magánszemélynek csak ingatlanértékesítésből származik jövedelme a kedvezményt nem érvényesítheti."
Visszamenőlegesen 5 évre lehet kéri:"Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett Kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti." szól a rendelkezés.
Ha valami kérdésed van még ha tudok szívesen segítek.Sok sikert.
.

Válasz

Hornok Sándorné üzente 10 éve

Kedves Dr Bakai Borbála! Köszönöm a gyors válaszát! A lenti hozzászólását olvastam. A férjem betegségszáma a listában nem szerepel. Lehet- e neki kérni másik igazolást? Azt a cukorgondozóban, vagy a háziorvosnál tehetjük-e meg? Van-e esély arra, hogy kapjon igazolást? Ez lehet orvosfüggő? Gondolom itt, a betegség megnevezését. Visszakerestem a papírokat, és már a 2010-es jövedelemből nem érvényesítettük az adójóváírást, és azóta sem. Köszönettel Hornokné

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Hornokné!
A rendelkezés ez:"Ha a megállapítás olyan 2-es típusú diabéteszes betegség alapján történt, amelyet a 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében nem nevesít, akkor új igazolást kell kérni a 2010. január 1-jét megelőzően megállapított végleges súlyos fogyatékosságról."
A teljes szöveg megtalálható itt a hozzászólásoknál a nevem alatt.

Válasz

Hornok Sándorné üzente 10 éve

A Férjem leletein a diagnózis E1190 Nem- insulin- dependens cukorbetegség szövődmények nélkül. Pár éve azt mondta valaki a páromnak, hogy neki nem jár az adójóváírás, mert a betegség száma nem felel meg a listában levőknek. Napi 4-szer insulinos 2-es tipusú cukorbeteg. 2007 márciusban kapott igazolást a súlyos fogyatékosságról. Ezen nem szerepel száma a betegségnek. " 1996-óta 2-es tp cukorbeteg. Állapota 1996-tól kezdődően végleges" ez áll az igazoláson. Ezen igazolás alapján járhat-e, az adójóváírás? Köszönettel: Hornok Sándorné

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

És,hogy az öregséginyugdíjból már 720 000 ft-ot a 2 év alatt elvettek ?????

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Azért kellene lobbizni, hogy a nyugdíjas is megkaphassa azt az összeget, amit az aktív dolgozó is megkap adójóváírásba. Az igazolást nekünk is ki adja a háziorvos, amit esetleg a kincstárnak bemutatnánk, és utána valamilyen formában megkapnánk az összeget. De ehhez kellene valaki, aki ezt a témát felvállalná, és végigvinné az illetékes minisztériumban, hiszen a diéta és a szövődmények miatti gyógyszerkiadás nekünk is annyiba kerül mint az aktív dolgozóknak. Mondhatnám azt is hogy ez diszkrimináció. ( Egyenlő Bánásmód Hatóság?)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

de igen és van ilyen ,méghozzá nemzeti érzésből

Válasz

Madarasi Jánosné üzente 10 éve

Már miért adóznál a nyugdijadból???? A nyugdij nem adóköteles!

Válasz

Madarasi Jánosné üzente 10 éve

Ha van adóköteles jövedelmed a nyugdij mellett, akkor kaphatod. A nyugdij nem adóköteles, tehát nincs adód. Miből tudnád levonni a kedvezményt, ha nincs adód?

Válasz

Gaál Károlyné üzente 10 éve

Hát ez jó! a legtöbb nyugdijasnak nincs adóköteles jövedelme! Jól ki van találva ez!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Veronika és István!
Nem a nyugdíjasok vannak kizárva mindenki megkaphatja akinek volt 2013-ban adóköteles jövedelme.A nyugdíjból nem fizetünk jövedelem adót.

Válasz

Wágner Veronika üzente 10 éve

Nyugdíjasok miért nem kapják ????? és biztos nem kapják??

Válasz

CSÁSZÁR ISTVÁN üzente 10 éve

Nos ha jól értem ebből a nyugdíjasok megint ki vannak zárva, pedig anno úgy állapították meg, hogy adózott jövedelem után, vagyis, ha tetszik, ha nem adózok a nyugdíjamból, csak nem kell adóbevallást készítenem.....

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves József!
Értelmezésem szerint a lényeg ez:"az adókedvezmény 4650 forint/hó lehet, ami éves szinten 55800 forintot jelenthet." Akkor sem lehet több ha többféle jogosító betegsége van.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Üdvözlöm kedves dr. Bakai Borbála ! Nekem középfokú halláskárosodásom van és már erre kapok adó kedvezményt ! De viszont 2 cukrom is van mellette ! A kérdés hogy mind a kettő után érvényesíthető az adó kedvezmény vagy csak egyik után ? Köszönöm válaszát : József

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

AZ ÉRINTETTEK FIGYELMÉBE AJÁNLOM!

P • SZEMLÉLETMÓD • DIABETES • 2013/1 • ADÓKEDVEZMÉNY
Adókedvezmény
Havi 4650 forint adókedvezmény a betegeknek

Sokan elfelejtik igényelni a súlyos betegségük után járó adókedvezményt. Pedig a pénz járna, de ha valaki nem kéri, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal önmagától nem adja.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az összevont adóalap adóját csökkenti az adókedvezmény. A 2012-es évről a 1253-as számú bevallásban kell számot adni a NAV felé a tavalyi évben megszerzett jövedelmeinkről, valamint az adókedvezmények érvényesítéséről is ugyanezen nyomtatvány 1253-B lapjának 34. sorában kell rendelkezni.

Az adókedvezményt csak abban az esetben tudjuk érvényesíteni, ha az adóévben volt adózás alá eső jövedelmünk. Ebben az esetben az adókedvezmény 4650 forint/hó lehet, ami éves szinten 55800 forintot jelenthet. A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját, összevonás alá eső jövedelme utáni adóból.

A súlyos fogyatékosságról szóló ideiglenes igazolást évente szükséges kiállítani. Ha a fogyatékosság véglegessége került megállapításra, akkor a végleges igazolást nem kell évente újra kérni. Akinek a végleges súlyos fogyatékosságát 2010. január 1-je előtt igazolták, annak sem kell új igazolást kérnie.

Ha a megállapítás olyan 2-es típusú diabéteszes betegség alapján történt, amelyet a 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében nem nevesít, akkor új igazolást kell kérni a 2010. január 1-jét megelőzően megállapított végleges súlyos fogyatékosságról.

A 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet melléklete az alábbi 2-es típusú diabéteszes betegségeket nevesíti (a betegség BNO kódja, majd a betegség megnevezése):

E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség;
E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség kómával;
E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidózissal;
E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel;
E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel;
E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel;
E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel;
E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel;
E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel.
A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni. Orvosi igazolás nélkül igényelheti a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül. Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, hanem az adóbevallás saját példányával együtt meg kell őrizni 2018. december 31-ig.

Fontos: az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek az igazolás tartalmáról adatot kell szolgáltatnia a NAV felé az adóévet követő év február 15-ig. Ez azt jelenti, hogy a bevallás beérkezésekor az adóhatóság már rendelkezni fog információval arról, hogy a kedvezmény jóváírása a bevallásban jogos volt-e vagy sem! Amennyiben a jogalap nélkül igénybe vett adókedvezmény összege az adóbevallás alapján a 10000 forintot meghaladja, úgy a befizetési különbözet 12 százalékát úgynevezett különbözeti bírságként kell megfizetni!

Melleklet_49_2009._EuM_rendelethez.pdf

Válasz