dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Magdika kedves!
Ezt nem csak Te de a szakma sem érti és főleg nem ért vele egyet. Mit mondott Orbán Viktor?Arra van pénz amire akarjuk,hogy legyen.Nem akarják az egészségügy normális működéséhez szükséges forrásokat biztosítani,kell a focira,stadionokra.Azt mondta a KDNP-és Harrack,hogy a focistadionok is az egészségügyet szolgálják-ennyi./hogy mennyiben arra nem adott választ-mit is mondhatott volna?/Az a baj,hogy megtehetik mert propaganda szinten minden beadható és elhitethető nagyon sok magyar emberrel.

Válasz

Ökrös Magdi üzente 10 éve

Kedves dr.Bakai Borbála!
Nagyon igazad van,olcsóbb lenne megelőzni,mint gyógyítani !
Egyszerű laikus emberként föl nem foghatom,hogy ezt az illetékesek miért nem így gondolják!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Katika!
Nagyon igazad van és mennyire igaz a közmondás is"A végén csattan az ostor."Ott fenn nyomják a Krahászot lent pedig szenvedik a következményeit mert vannak fafejek akik képtelenek felfogni "okos" buksijukkal,hogy a fejétől büdösödik a hal .Ha az egészségügy dolgozóiban-nem csak az orvosokat hanem a nővéreket is beleértve-nem lenne elhivatottság,szakmai tisztesség már régen nem lenne aki fogadja a betegeket.Persze az is megoldás gondolom egyes nagyeszűek szerint akik az orrukon túl nem látnak , hogy az az orvos aki pl. elvből nem fogad el paraszolvenciát kénytelen vállalni alkalmi fekete munkát: füvet nyír,gyomlál,levelet gereblyéz stb./ismerek ilyet, az órabére is magasabb,mint orvosként./ mert szomorú,de mit tegyen ha nem "fényevő" más jogos igényéről nem is beszélve.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Katalin ! Én nem a z orvost mint személyt,hanem orvost mint funkciót betöltő személyt okolom.Mert ugye ha én felesküdtem a katasztrófavédelemre akkor bizony lelkiismereti kérdés számomra,hogy a felső irányítás meghatározását nem fogadom el azon szempontból,hogy kit mentsek ki a romok közül
Napokban voltam UH vizsgálaton ..egy órával hamarabb mentem a kapott időnél és ami iritált ,hogy az orvos az üres rendelőben ücsörgött,mint betegek mondják reggel 7-től és délig megcsinálta a három vizsgálatot oszt annyi.Ez nem az orvos hibája mert jöhet mentős beteg stb,tehát ott kell lenni.,de a munkaerő bizony drágább mint az eszköz,,,és senki sem fogja fel,hogy mi csak cáfolni szeretnénk szeretett pártunk állítását,hogy mennyire szívén viseli a megelőzést..

Válasz

Jakab Katalin üzente 10 éve

Kedves Magdi!
Azért ne higgy el mindent, amit válaszolnak Neked. Juhász úr hozzászólása szép példája annak, hogy a kormánypropaganda hogyan szít indokolatlan gyűlöletet, ellenségeskedést. Mindazért a hátrányért, ami őt az ellátásban éri nem az eü irányítóit, döntéshozóit, finaszírozóit okolja, hanem az ott dolgozókat. Az UH vizsgálatot boldogan megcsinálná a szakrendelő, de ha az OEP nem fizeti ki neki, akkor nagyon hamar tönkre megy!! Ha havonta csak 50 vizsgálatot finanszíroznak, akkor jön a várólista, aki fizetni tud, azt a többiek meg útálkozva nézik. Nem vigasz neked, de Bp-en sem rövidebb a várakozási idő, sőt! Summa summárum, Szócska csak a propaganda dumát adja le, a feltételeket, pl. a gyors és akadálytalan szűrővizsgálatokat eszük ágában sincs megteremteni.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Abszolult teljesen igazad van.Sajnos ha fizetünk még aznap mehetünk ultrahangra..Az a probléma,hogy sokszor azok döntenek rólunk !!!akik hála égnek,nem járnak orvoshoz,vagy ők a protekciósok és soron kívül mindent megkapnak.Ne felejtsük el mutyi ide vagy oda bizony még a legkisebb rendelőbe is megvannak a kollégák, stb..akik gyors kiszolgálást élveznek.A nagy többség meg vagy túl éli vagy nem.
Itt ebben a cikkben orvosi álszentség a megelőzésről beszélniük amikor ők is tudják,hogy arra játszanak az erős az megmarad

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Magdika!
Tökéletesen igazad van.A jelenlegi egészségügyi kormányzat csak a kinyilatkoztatások területén ér el eredményeket.Az egészségügy nagyon siralmas állapotban van csoda,hogy valahogy még működik.Az ingyenes nem megy a fizetős igen : oka az,hogy az OEP csak bizonyos számú vizsgálatot finanszíroz a fölött nem.
Nem a kapacitással van tehát baj,hanem a finanszírozással.Érthetetlen,mert maguk ellen dolgoznak-olcsóbb megelőzni mint gyógyítani-és még sem ez irányba lépnek arról nem is beszélve,hogy mit jelent ez a hozzáállás az emberek szempontjából.Különben is a megelőzés nem csak szemléletváltás kérdése.Elsősorban nem is az egészségügyi -mert kapacitás van-hanem gazdasági kérdés.Amíg az ország lakosságának közel fele a szegénységi szinten él üres frázis pl. egészséges táplálkozásról beszélni.

Válasz

Ökrös Magdi üzente 10 éve

Nem tudom szó nélkül hagyni Szocska Miklós azon kijelentését,hogy mindenkinek felelősséget kell vállalni saját egészsége megtartásáért!
Igaza van,felelősséget kell vállalni,de ehhez kell egy olyan egészségügy,ahol ez megoldható,ahol nem csak üres frázisként szajkózzák a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságát.
Ezt én pédául tudom,de hiába próbálok időpontot kérni mammográfiára fél éve kapacitáshiányra hivatkozva nem sikerül.Elmondanám,minden évben kellene mennem,mert Édesanyám sajnos mellrákos volt!
Vagy szükséges lenne például egy ultrahangos vizsgálat,mert ameddig nem tudják mi a baj,kezelni sem lehet.Nem tudom más városokban mi van,nálunk jó esetben két hónap mulva kerülök sorra. Természetesen ha azt mondom,hogy privát ultrahangra kérek időpontot,mehetek holnap. Itt a kapacitás!! Ugyanabban a rendelőben,ugyanazzal a géppel végzik,mint az úgynevezett ingyenes vizsgálatot.
Hogy is van ez akkor?
Jól tudom,nagyon sokat tehetünk egészségünkért,és meggyőződésem,hogy teszünk is!
De a fent említett esetekből is látszik,ez nem csak rajtunk múlik.
Egyszerűen a jelenlegi egészségügy nagyon sokszor erre nem ad lehetőséget!
Meg kell teremteni a lehetőséget,amivel élhetünk,és hiszem azt,hogy sokan élnénk is vele.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

No komment

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Nem ragozom Sándor csak:a" nem erről szól" nem azonos jelentésű a "nem idevaló "megfogalmazással, aki csak más malomban hajlandó őrölni azzal bajos dülőre jutni.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Bori nem gyalázkodom, nem török zúzok..te írtál valamit én arra válaszoltam példákkal,hogy a politika ma nem akar gyógyítani hanem felemeli a szinteket,konkrétan a coukor színtre gondolta,Ha mind elolvasod később be is linkeltem az idézeteket amire írtam.Ilyen vakon kár védeni a mundér becsületét, ez nem sikerül azoknál akik nem orvosok,hanem a nekik kiszolgáltatott betegek.
Amikor én Németh Ilona, Kontrát Károly véleményére reagáltam te letorkoltál,hogy ez nem ide való.Egy te Bori vagy én Sándor,tehát nem vagyunk egyformák, mindketten saját magunk irányvonalán gondolkodunk, és ennyi.Talán ha a feladatodat "enyhébben"végeznéd talán emberibb lenne a kapcsolat.
Változatlanul nem értek egyet ...én mint elszenvedő fél azzal,hogy a határérték újabb kutatások szerint változik..én sosem voltam 10 fölötti csak 7 körüli és betegségem pont ennek köszönhetem mert ez a lappangó gyilkos.Ezt papíron tudom egy klinikai professzor állításával igazolni, erre mondtam én,hogy könnyebb a határértéket feljebb tolni mint gyógyítani.Ez pont olyan lépés mint az egymillió munkahely.
Sajnos az,hogy nem a legjobb a véleményem!! az orvos társadalomról azt csak szabadlegyen alátámasztani a hajdani rokkantítás és a mostani látnoki meggyógyításuk körüli hercehurcával,mind a kettőben sosem én játszottam a negatív szerepet.
És figyelmedbe ajánlom,hogy én nem a sérelmemet írom le ez nem az a fórum ahol ilyet tennék,hanem a véleményemet.
Akárhányszor át is olvasom a 20 órája írt véleményem nem tudom megtagadni mert most is azt érzem,hogy nem gyógyítanak,hanem átverve parancsra felemelik azt a határt ami az egészség és betegség határküszöbje.És te mint orvos nem elmagyarázod,hanem stílusodhoz képest elutasítod mert sértőnek találod a mundérra.Talán az ne moderáljon aki elvekben érintett.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Sándor!Csak annyit:Így gondolkodik az az ember aki mindent csak a saját vélt vagy valós sérelmén keresztül tud látni ,elvonatkoztatni nem tud ,elvesztette realitás érzékét,mindenkiben ellenséget lát.Ez hiba,nagy hiba.Mert mit teszel? Támadsz anélkül,hogy bármi érdemleges indokot a gyalázkodáson kívül felhoznál.Én sem nem gyaláztalak,sem nem sértegettelek,csak észrevételeztem,hogy nem arról van szó amiről írsz,nem értem az összefüggést és ezt Te nem is próbáltad feloldani most sem.A szakmai kérdések nem politika függőek,akinél az az nem tisztességes.
Azt azért figyelmedbe ajánlom aki hozzászól ellenvéleménnyel is szemben találja magát és ezt el kell tudni viselni.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Bori !
Én nem vitatkozom, itt neked van igazad még akkor is ha a beteg aki fizet !!másképpen gondolja.Baj mikor valaki istennek hiszi magát.Én nem azt mondom ,nincs igazad,de lehet,hogy én más oldalról és másra vagyok kíváncsi és másképpen gondolom,mint beteg másképpen érzem ,észlelem mint amire te a szakmai "büszkeségeddel" lesöpörsz mindenkit.A nagy orvosi tapasztalatú emberek miatt emberek százai járnak rosszul mert évtizedes tapasztalattal az orvos azt mondja pl, hogy a rákos nem beteg ,mehet dolgozni.Nem kellene ezen a lekezelő hangon uralnod ezt a fórumot mert minden normális embert elmarsz..Páran maradunk itt csak állandóra,de úgy látszik mintha mi is terhedre lennénk.Igazad van el is mehetünk innen ..osz jó napot..ha érted ezt az utolsó mondatot.
Engem te mint orvos sosem fogsz meggyőzni de sosem ebben a büdös életben..ha bizonyos okok miatt most kijelentitek -gazdaság politikai okok miatt-hogy nem a 150 a magas vérnyomás most már hanem 180 tol.Részemről befejeztem,és értem,hogy te azt akarod,hogy itt rendszer ódákat kell írni.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Sándor!
Az előzőt kiegészítendő mint közegészség és járványügy szakorvosa több évtizedes múlttal a hátam mögött talán megalapozottan képviselhetek határozott álláspontot ebben a kérdésben.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Sándor!
Miért martalak én meg?Most is úgy gondolom nem kompetens határértékekről itt vitatkozni ,ez tartozik a szakterületre,hogy meghatározza, a beteg meg ha nem érti a miért-et ott helyben kell tisztázni ez a fórum erre nem alkalmas..Kijelentésed -"Én úgy látom itt is működik az,hogy nem a cipó lesz nagyobb hanem a pofát veszik kisebbre."-számomra a határértékekkel összefüggésben nem értelmezhető,de biztosan ez az én hibám.
Azt viszont mostani beírásod alapján tisztán látom,hogy félreértetted a cikket,kevered a fogalmakat.
Megelőzés fontossága amire az államtitkár utalt azt jelenti,hogy az ember maradjon pozitív egészségben,ne betegjen meg.Ha már beteg nem beszélhetünk megelőzésről csak gyógyításról melynek során törekedni kell arra,hogy további szövődmények ne alakuljanak ki.Szó sincs arról,hogy egy krónikus betegtől akarná bárki is megvonni a gyógyszereket,ezt jelentené a megelőzés.

idézek:"Tovább:.Úgy gondolom, a krónikus, nem fertőző betegségek elleni csata is megnyerhető" - Ebben a körben nem arról van szó amit te gondolsz hanem pl. a szív és keringési rendszer betegségeiről,daganatos betegségekről ,ahol életmódváltással-elhízás megakadályozásával,káros szenvedélyektől való megszabadulással /cigaretta,alkohol,drog/a mozgásszegény életmód helyett rendszeres testmozgás stb. vagy a munkahelyi ártalom kiküszöbölésével -sokat tehetünk az "egészség" megóvásáért vagy a szűrővizsgálatokkal a korai elváltozások kiszűrésével .A népegészségügy feladatkörébe ez tartozik.A népegészségügy-közegészségügy külön tudományág erről nagyon sokat lehetne még írni de talán ennyi is elég a tisztánlátáshoz.
Úgy gondolom nem ártana kicsit higgadtabban átgondolni mielőtt vádaskodsz.Tévedhetetlennek nem hiszem magam,sem hatalmasnak.Nem az én véleményemnek kell megfelelni. /csak itt az fogalmazódott meg bennem::hogy kerül a csizma az asztalra?./Abban tévedtem,hogy ezt a cikket ide felraktam. Úgy gondoltam,hogy a megfogalmazás egyértelmű és nem okozhat zavart laikusok körében sem.Okozott sajnos.De nem baj mert a párbeszéd és nem a sértődés segít a félreértéseket tisztázni.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Bori ! Te mindenkit meg marsz ? Muszály...na tovább megyek azt állítod nem ide tartozik tévedsz mert::
: a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen azt a betegséget, amelyet megelőzünk, nem kell gyógyítani.
Nos honnan tudjam én az előzőekben leírtak alapján,hogy megelőzés lesz velem kapcsolatban,vagy drága a gyógyítás+ kor..ha érted
Németh Ilona alapján meg úgy gondolom,hogy egy rendszerváltás még tündérországban sem tesz oly csodát,hogy valakinek a cukor elbánik a végtagjával,látásával stb.. betartottuk az edigi előírásokat,vártuk a javulást és most meg kiderül,hogy nem is kell a gyógyszer mert nem is beteg.
Tovább:.Úgy gondolom, a krónikus, nem fertőző betegségek elleni csata is megnyerhető" - fogalmazott.Erre kérdeztem én,hogy talán úgy ,hogy felemelem a gyógyítási értékeket.Ezek szerint majd kitaláljuk ,hogy 38 fokos láz még nem éri el a hőemelkedést tehát egészséges.
Érdekes ember vagy te még akkor is ha nagy a hatalom,hogy szájízed szerint törölhetsz,de nem vagy tévedhetetlen,és nem kötelező mindenkinek a te gondolatmeneted alapján gondolkodni.
Sajnálom,hogy itten nem a problémára kell figyelnünk hanem arra,hogy a te véleményednek megfeleljünk.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 10 éve

Kedves Sándor!
Ez a kérdés nem ide tartozik inkább a kezelőorvosra és önre,ott kell megbeszélni.Ami a határértékeket illeti az bizony változhat az újabb kutatási eredmények hatására.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 10 éve

Hogy is van ez ? ha valakinek 5,7 fölött volt a cukor az már cukorbetegségben szenvedett -mert ment az feljebb is.Most az új rend alapján 6,5 fölött lesz valaki cukorbeteg? Valamit nem értek
A HbA1 C is 20-42 volt most meg 48-59 lett vajon ez ,hogy van .
Átlagosan a 7 körülire mindig azt mondták,hogy magaska,de nem veszélyes.Most meg ,hogy a vesém sz...kodik bólogatnak ,hogy eza 7 körüli cukor a legveszélyesebb.
Én úgy látom itt is működik az,hogy nem a cipó lesz nagyobb hanem a pofát veszik kisebbre..

Válasz

Gyenge András üzente 10 éve

Ha valaki megnézi a jövő évi költségvetési előirányzatokat, akkor rájön, hogy Szócska úr csak szócséplő...

Válasz