Németh István Gyula üzente 11 éve

A realitások fényévnyire vannak! Igen de azért kell küzdenünk, hogy ne legyenek fényévnyire! A minimál-nyugdíjnál a 95˙000 Ft. az nem az átlag lenne, hanem ez lenne a minimál nyugdíj!
A feleségem 43 év folyamatos munkaviszony mellet 78˙000 Ft-ot kap, és tudod miért? mert az édesapját és az édesanyját ápolta 8 éven keresztűl, mert nem kívánta őket kiszakítani a családi kötelékből! Ha gazdákodó szervezetnél dolgozott volna röhögve kapná meg a minima 130˙000 Ft-ot!
A másik kedves Barátaim! Ha nem tanul meg a kormány a dolgozóknak , a nyugdíjasoknak fizetni tisztességes bért és nyugdíjat, akkor az állam leépűl! Ösztönözheti a vállalkozásokat a befektetőket, csak egyre több adóst csinál, de a társadalom nem fog feltápászkodni! Ha nincs fizetőképes kereslet, mire a vállalkozás és kinek? erre még nem jöttek rá nagyjaink!

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Már gondolkodtam azon, hogy vajon EZ A 112 éves menyecske véletlenül nem é a Bartus Tiborcz anyukája ? Korba belefér. Szellemiekben is.
Csak azt nem tudom, hogy neki is 4 közép és 5 felsőfokú végzettsége van e ?
Mert arról szerényen hallgat. Bejegyzései hat elemit igazolnak............
ELÉG VOLNA NEKI CSAK a "korfákat" megnézegetnie, és azokat összehasonlítva megfelelő konzekvenciákat levonni. Bár askkor GONDOLKODNIA KELLENE, és az nagyon nehéz...
Annyi köze van mindig minden hozzászólásának a témához, annyira alaposan elolvassa, és megérti, miről is szól a cikk, miről is kéne véleményt formálnia, mint a hortobágyi lenge szellőnek a Katrina hurrikánhoz. (SOHA SEM TALÁLJA EL MÉG VÉLETLENÜL SEM A TÉMÁT...de dühöng...)
Mindkettő a levegő meghatározott mozgása. A lenge szellő is, meg a hurrikán is.
De MICSODA KÜLÖNBSÉG ! Az EGYIK ÉLTETŐ....

Válasz

csapo ferencné zsofi üzente 11 éve

Nem értem hogy miért kell Ócsárolni a mai kormányt? Ha vissza jönne a Bajnai -Gyurcsány össze állitás akkor jobb lenne, Ha nézi a Tv.ét és olvassa az internetet akkor elképesztő dolgokat akar a Bajnai be vezetni /pl tandij bevezetése , és fizetős orvosi ellátás stb/ meg a többi nyalánkság, tessék Kedves Honfitárasim szavazanak csak Rá a Bajnaira meglátják hogy Mi lesz! De meg érdemli ez a sok agyalágyult ember hogy még nagyobb Nyomorban Éljenek!

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Bízzunk abban,hogy nem lesz még egy világháború,és Magyar országon nem lesz újabb fasiszta megszállás ami aminek a segítségével a maga radikálisai annyira megerősödnének,hogy ismét hatalomra jussanak,a jobbikkal csak a Fidesz köt legfeljebb koalíciót, a többi nem is akar.És hát Rákosit sem lesz aki hatalomra segítse,hogy később Vona emberei oda átpártoljanak.
És akkor a Fidesz is kiírta magát a civilizált politikából.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

János!
Még jó,hogy van egy okos ember is közöttünk!!!!!!!!

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"Ha a gazdaságban nem lesz gyors és radikális fordulat, az ország az egyéni vállalkozások szintjén is leszakadó pályára kerül".és akkor fújhatja a radikálisait,vagy ha akarja q-rhatja őket.

Válasz

Palotai János üzente 11 éve

Itt mindenki fényévre van a realitástól a véleményével együtt, amivel semmit nem befolyásolhat mert nincs rá sem befolyása sem a hatalma. Magyarúl azzal a sz@rral megy a gurigázás ,hülyítés, szemfényvesztés ami a rég megdöglött medvéből maradt nekünk.Abból a medvebőrröl amiröl szó van, már nem csak előre ittak, már azt is tudták, hogy még a szőre sem lesz a miénk. Megy a mesterségesen gerjesztett vita, holmi behajigált gumicsontokon.Közben meg a lényegről, netán elszámoltatás,külföldi állampolgároknak juttatot pénz (nem is kevés) magyar állampolgárság címén (kettős állampolgárok: ukrán, székely, bácskai) És mind ez a magyar nyugdíj alap terhére.Mennek a több ezres nyugdíjak a szocialista volt politikus nyugdíjasoknak, volt vérbíráknak, Meg egyébb olyan juttatások és fene tudja kiknek (lehet, hogy a jó nép fel is akasztaná, ha tudna róla) Már lehetne is osztani a 13-ik havit, meg kiegészíteni a kevés jövedelműek nyugdíját. Igaz egyszerübb GULÁGOT csinálni az országból, elvégre szekuriti annyi mint a gané. Olyan is.. Persze arra ügyeltek, hogy honvédséget ,rendőrséget, igazság szolgáltatást, jog egyenlőséget azt szétverjék mielőtt a törvényesnek csúfolt törvényességet megteremtették A gazdasági bajok ott kezdődtek, hogy előző kormányok lepaktáltak, kisajátítottak,privatizáltak eszetlenül (ami nem is olyan biztos)és a koncot ami maradt ráhagyták erre a szerencsétlen, amúgy is, hülye és rossz szándékú haza áruló bandára. DE még ezekben sem bíznak az előző volt kormányok és újra csak vissza ácsingóznak a hatalomba, pedig már nem sok ZABRÁLNI való maradt. Vagy most már csak az élő munkaerőre hajtanak?

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Németh István Gyula!
Hozzászólása alapján azt kell mondjam,hogy a realitásoktól fényévnyi távolságra van.A minimálbér jelenleg 95 ezer Ft s ezt jelenleg az átlag nyugdíj is alig,hogy meghaladja s olyan gazdasági helyzet el sem képzelhető,hogy a minimális nyugdíj ezt elérje.A 150 ezer Ft-os nyugdíj is ritkaság számba megy,nem hogy 8-9 00ezer Ft.legyen.A 13.havi nyugdíjnak fedezete nincs,az év 12 hónapból áll,nyugdíj is törvényesen 12 hónapra illet meg mindenkit..A gazdasági bajok is ott kezdődtek,hogy Meggyesiék fedezet nélkül bevezették az 50 %-os közalkalmazotti béremeléssel együtt.A medve bőrére előre inni büntetlenül nem lehet akkor sem,de most sem.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Moré Csaba József !
Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni,elkerülte a figyelmét,hogy a cikket Tímár Gábor írta én csak ide bemásoltam.Egyébként amit leírt azzal egyetértek.

Válasz

Németh István Gyula üzente 11 éve

Ez a nyugdíjkérdés régóta a begyembe van! Egy dolog amit régóta szajkóztam az most realizálódni látszik; megszűnt a nyugdíj-járulék befizetések felső határa! Ez helyes, de nem szűnt meg, az indokolatlanul magas, és az indokoltnak tűnő de erkölcsileg elítélhető alacsony nyugdíj folyósítás! A mindenkori minimális nyugdíj összegnek a minimálbér összegének megfelelőnek kéne lennie! A max nyugdíj összege nem haladhatná meg a minimálbér max 8-10 szeresét! Ha ezt kiszámolnák az illetékesek menten rájönnének hogy adtak az országnak egy gazdasági löketet! Ezek után beszélhetünk éves inflációs korrekcióról, esetleg 13. havi nyugdíjról! Ám a megoldásnak nem a 13. havi kifizetésnek kéne lennie, hanem havi bontásban kell érvényesíteni! Az így kifizetett összeg valóban segíthet mindenkin, az egyösszegű kifizetés, igazságtalan mert ha valaki a kifizetés előtt elhalálozik akkor a suskát nyilván nem kapja meg! Ha meg előre fizetné a nyugdíjbiztosító úgy nyilván visszakövetelné az indokolt részt - de kitől?
Kell a 13 havi suska, de felosztva részarányosan! ez a nyugdíjbüdzsének is jobb!
Na Boldog Új Évet!

Válasz

Moré Csaba József üzente 11 éve

Dr. Bakai Borbála előrelátó írása valóban egy nagyon lényeges, de emellett kényes kérdést vet fel. A nemzedéki szolidaritásból indul ki, melyet szerinte egyensúlyban kell tartani. Hazánk jelenlegi gazdasági helyzete alapján azt kell mondanunk, hogy igaza van! A nyugdíjasok örültek annak, hogy az előző kormányok bevezették fokozatosan a 13. havi nyugdíjat, igyekeztek a " rossz időben nyugdíjba menőknek" korrekcióval biztosítani a nyugdíjak reál-értékének fenntartását, az igazságosabb nyugdíjellátást. Aztán jött a pénzügyi és gazdasági világválság, mely hazánkat sem kímélte. A válságkezelést Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter irányította, s annak ellenére, hogy a FIDESZ - választási kampányában - beígérte a nyugdíjasok voksainak megszerzése céljából a 14. havi nyugdíjat is,- a nyugdíjas társadalom nagy része minden szó nélkül elfogadta azt a válságkezelő intézkedést, mely szerint megszüntették a 13. havi nyugdíjukat. Azért fogadták el, mert átérezték a nemzedéki szolidaritás fontosságát, amire éppen rámutatott dr. Bakai Borbála.
Meg kell tehát állapítani, hogy valóban nagyon veszélyes vizekre evez Orbán Viktor, amikor a választások közeledtével újból ígéretet tesz a nyugdíjak pótlására, hiszen kilátszik a lóláb, ennek fedezetét a fiatal nemzedékektől vonja meg.
Ugyanakkor meg kell állapítani azt is, hogy dr. Bakai Borbála cikkében szerepel egy olyan kitétel, mely szerint: " az aktívakhoz képest amúgy nem rossz helyzetben lévő nyugdíjasok" megállapítás sajnos nem minden nyugdíjasra vonatkozik. Hazánkban ugyanis - főként vidéken - napjainkban is milliós nagyságrendben igen alacsony nyugdíjban részesülnek, pedig 30-40 évet igen nehéz körülmények és munkaviszonyok között,becsületesen ledolgoztak. Ennek oka az, hogy a vidéki munkahelyeken lényegesen kisebb munkabér mellett dolgoztak az emberek, mint a nagy városokban, illetve Budapesten. Nem is beszélve arról, hogy a munkabéreknél jelentős különbség volt a női és férfi munkabér között abban az esetben is, ha azonos munkakört láttak el. Ezekben a fontos kérdésekben kellene egyeztetni a nyugdíjas érdek-képviseleti szervekkel a kormánynak, s nem pedig felelőtlenül ígéreteket tenni a voksok megszerzése céljából. Mert ha nem így lesz, valóban kormányozhatatlanná válik hazánk és és a munkaerők kivándorlása megállíthatatlanná válik!

Válasz