dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Igen,most is félreérted,vagy legalábbis félremagyarázod amit írtam.Nem állítottam,hogy Hitler ismerte az evolúciót,azt idéztem,hogy hogyan fogalmazott-egyébként fából vaskarika-,amit azután sokakkal el is hitetett.Magam is úgy gondolom,hogy ha faj tisztaságról akarnánk beszélni a legtisztább fajnak a zsidó tekinthető.
A fajelmélet úgy ahogy van elutasítandó szörnyszülemény.
Tökéletesen igazad van ,hogy a kevés tudású emberek könnyen megvezethetők,a politika régen bevett gyakorlata,hogy amikor baj van nem a bajokat akarják orvosolni,hanem bűnbakot keresnek,és a hiszékenyeket megvezetik.
Azt meg a polémia kezdete óta állítom,mint te is írod,hogy tiszta magyar faj,mint olyan nem létezik,meert olyan mértékű volt a kárpát medencében a népkeveredés.

Válasz

Jakab Katalin üzente 11 éve

Hova jutottunk a kölcsöntörlesztés megadóztatásától??????????????????????????

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Mariann. Mivel sem semjéni, sem smitti magasságokba nem akarok hágni, és mégcsak kisdoktorit sem közzétenni, , mindenféleképpen hiányos természetesen a bejegyzés. Mert nem lehet minden szót, minden vonatkozását, hivatkozását a karakterkorlát miatt sem indokolni. Azt bizony az olvasónak kell megtalálni. Vagy éppen aklubbeli böngészés eredményeképpen megtalálni.
A múlt héten feltettem a klubba 10 jól körülhatárolt és determinált pontban a politikai vezetésnek a népek manipulálásának főbb eszközeit, módszereit. Az AUTOKRATIZMUSIG. Ettől "csak" békaugrás" a fasizmus, ami ma már nem a szó eredeti értelmében értendő. És ma már bizony beletartozik a fajelmélet is.MÉG AKKOR IS, HA ANNAK PARAZSÁT A ROYALISTÁK FÚJDOGÁLJÁK. ( De sajnos nem csak ők.)
És a fő legendárium, ami simán egy briliáns középkori császári gondolat eredményeként született meg,( az emberi butaság-hiszékenység maximális kihasználása érdekében) inkább ne legyen még csak hivatkozási alap sem, legalább is én személy szerint semmibe veszem. És ugyanúgy a "szellemi léggömbhámozások " minden formáját is.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

" A székely Juliska férje - magyar Jancsi és az ő hun felmenői."Jancsi szegény árván maradt,hacsak i.u.400-as év távlatából nem talál valami kóborló törzsi leszármazottat,de hogy az nem Atilla hunjainak leszármazottja,az hót biztos,mert azt már népnemzeti jóváhagyással kormányunk és az őt támogató akadémikusok is tagadják,ép tegnap adták elő az M1-en,e-béli
nézeteiket.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála
"Úgy gondolom félre értesz." - írod
- Nem valószínű!
Hitler így fogalmaz:A természet a tiszta fajokat részesíti előnyben,a fajok keveredése mindig gyengébb minőséghez /degradálódott fajokhoz/ vezet.
- egy kis helyesbítéssel, ez igaz - tiszta a FAJ, ha a FAJTÁK(rassz) nem keverednek, azonban, ez alapján a legtisztább FAJTA a zsidó.
Hitler és sokan mások nem értik az evolúciót, és a fajok eredetét, csak beszélnek.
Hogy ne legyen senkire sértő: egy németjuhász és egy tacskó génállománya azonos, mert mindkettő a kutyák fajához tartozik, csupán az egyikükben jelenlevő, a másikból viszont hiányzó bizonyos allélok tekintetében van köztük különbség.
Keveredés esetén a mutáns 99%, hogy nem lesz a szerencse gyermeke.
(Pl: németjuhász rövid lábakkal)
Az amerikai rabszolga tartók a négerek szaporodását szigorú szabályok szerint irányították, magas és erős feketék szaporodhattak, az alacsony és vézna pedig mehetett a Taigetoszra.

"ősi magyar vérvonalat,mint tiszta fajt keresi"
- Amit Andrásnak írtam, ide is érvényes, kevés tudással az ember könnyen megvezethető.
A magyar, legjobb esetben is csak tiszta fajta lehetne, de mindig is befogadó nemzet voltunk. A székely Juliska férje - magyar Jancsi és az ő hun felmenői.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András
"A római történelem keretében tanította a vallástörténelmet is. 1957 (!) ben"
- lenyűgöző lehetett, felettébb érdekelne, ha volna rá lehetőség.

--o--
"a hivatkozási-bizonyítási alap, mint a BIBLIA"
- bizonyítási alapnak semmiképp, de hivatkozni - rá szükséges, mivel (szinte) valamennyi probléma gyökere volt, lesz.
(.......és belenézek beesett arcukba, akkor belém villan, hogy nem lennék keresztény, hanem maga lennék az ördög, ha nem éreznék szánalmat irántuk, s ha nem fordulnék azok ellen - mint Urunk is tette 2ezer évvel ezelőtt - , akik ezeket a szegény embereket kifosztották és kizsákmányolták.....)

"Ő úgy fogalmazta meg a fajelmélettel kapcsolatos dolgokat. ..."és ahol már a bármilyen irányú , ősi, vagy öröklött vér és faj a központi kérdés, az bizony nem más, mint a fasiszta fajelmélet, annak valamilyen megjelenési formája."
- A fasiszta ideológiának nem része a faj elmélet. Mussolini célja a Római Birodalom korának visszahozatala volt. a "fasces" a Római Birodalom szimbóluma
(felteszem a képeket), a "Fascista" Empire, azaz sok kicsi egybekötve (cccp, usa, eu, stb)
- Übermensch!
A legnagyobb "gazember" a fajtisztaság témájában (akit lehetetlen überelni) Mr EVO (aki)
Mindig egy adott területen, az ott található már kész ősből dolgozott, így lett a módosítást (kiválasztódás) követően az újabb emberi faj.

"Koppány IS keresztény volt követőivel egyben,- nem "barbár",- csakhogy ő BIZÁNC felé orientálódott, és nem RÓMA felé"
- megérne egy római misét, hogy Istvánunk vajon miért "Koppány hite" szerint gyászolta a fiát?
- vagy érdemes lenne az eredeti nyelvi emlékünk szavait kielemezni, hogy az ősi urodu(uram) és a fyodum(fiam) szavak milyen nyelvi emlékekre vezethetők vissza.
O en e es urodu eggen yg fyodum(ó, én édes Uram, egyetlen egy fiam,)

Az M.K.Krónika. - nagyon impresszív könyv, és e mellett a meséink ősképei az emberiség régi segítői (eredetileg felnőtteknek szóltak), az ősi tudás továbbadását szolgálták.
A népek meséje ősi játékok - kézügyességi és nyelvi játék (fontos segítség a világot tanuló gyermek számára).
A népköltészet olyan, mint a föld mélyének kőszén rétegei, hűségesen őrzik a régi korok nyomait.
Pl (sámán dob) szita-szita péntek, szerelem csütörtök, dob-szerda - síppal, dobbal, nádi hegedűvel. "Nekem olyan kis lovam van, amelyik minden házba benyerít."

"Viszont minden faji-vérségi alapra rakott "felépítmény................."
- Az embernek lehetősége van tanulni a saját-tapasztalat útján!
Vagy, mások által tapasztalt dolgokat fogad el, amellyel könnyen megvezethető.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Ernő
Hitler nem volt teljesen antiszemita, inkább "válogatóan" fajgyűlölő. - írtam

"Ugye ezt a mondatát,cáfolni sem érdemes,mert ez nem más mint a Hitleri antiszemitizmus, nagyon gyenge,nem is kicsinyt gyenge elméjű mosdatása" - válaszolta

- Azért, mert ön nem látja a különbséget, lelke rajta.
Én úgy látom, hogy egy sötét(robbantgatós) arab és egy világos izraeli között van különbség, pedig mind kettő szemita.

"vegye be elme serkentő gyógyszereit,ne hagyja elgurulni azokat."
- humorra, humor a válaszom felteszem a képek közé címe:
CONSCIOUSNESS

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Parragh "úr" ezt meg önnek az ön által összehordott ideológiai zűrzavaros zagyvaságokról
Használja egészséggel.

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/ideologiai-kerdojelek-velemeny-UEgs0cJCPQ31LuYe

Vissza ellenörzés után,hogy biztos használni tudja,a pontosan bemásolandó link.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Parragh "úr" ezt meg önnek az ön által összehordott ideológiai zűrzavaros zagyvaságokról

lhttp://videa.hu/videok/emberek-vlogok/ideologiai-kerdojelek-velemeny-UEgs0cJCPQ31LuYe

Használja egészséggel.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

A válaszom,az ön elmélkedéseihez,hogy tiszta képe legyen a fajgyűlölet kialakulásáról,ideológiájáról,és annak máig ható következményeiről:"Az emberi rasszokat a 19. század közepétől az Európán kívüli népek gyarmati leigázását morálisan elfogadható, "természetes" folyamatként normalizálni törekvő nyugat-európai gondolkodásmód külön fajoknak állította be. Ez az ideológia a 20. század elejére Európa-szerte, illetve az oda érkező európai bevándorlók által uralt „fehér-telepes” társadalmakban uralkodó nézetté vált. Mára a nyugat-európai eszmeiség is rákényszerült annak a – világ társadalmainak nagy része által soha meg nem kérdőjelezett – ténynek az elfogadására, hogy minden ember egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartozik. A korábbi szóhasználat nyomán a rasszizmust „fajelméletnek”, „faji megkülönböztetésnek” is nevezik. Rasszok vagy emberfajták helyett emberi „fajokról” beszélni ugyanakkor ma már nemcsak régies, hanem pontatlan és a világ társadalmi viszonyait, s különösen a rasszizmustól sújtott csoportok pszichológiai egyensúlyát és fiziológiai jólétét súlyosan károsító szóhasználat. Az emberiség valamennyi csoportja, külső megjelenéstől függetlenül a ma Afrikaként ismert földrészről származik.
A rasszizmus az egyéneket tudományosan nem igazolható módon „tiszta” rasszokba sorolja be. Ehhez a testi jegyek kihangsúlyozása mellett az utóbbi korszakban egyre inkább kulturális szempontokat, gyakran pedig egyes feltételezett közös tulajdonságokat vesz alapul, amelyeket egy-egy rasszra általánosan jellemzőnek tart. A rasszista gondolkodásmód szerint a rasszok közötti hierarchia igazolja az egyének és csoportok diszkriminációját, megkülönböztetését. A 20. század legelején előtérbe került antiszemitizmus, illetve ennek német nagybirodalmi változata, a nemzeti szocializmus a rasszokra vonatkozó nézetei és politikai elképzelései tekintetében annyiban különbözött a nyugat-európai gyarmatosítók nézeteitől és elveitől, hogy Európán belül élő emberekre is alkalmazta ezeket."
Így gondolom,már tiszta a kép ?!Minden más "tudományos" elmélkedés,csak zavaros,szándékoltan idétlen elmélkedés,ami a fajelmélethez vezet,ami szándékoltan a fasizmus újra melegítésének leplezetlen szándéka,minden álszenteskedő tagadás ellenére.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Úgy gondolom félre értesz.A fajelmélet az én értelmezésem szerint nem azonos az antiszemitizmussal,annál több.
Hitler így fogalmaz:A természet a tiszta fajokat részesíti előnyben,a fajok keveredése mindig gyengébb minőséghez /degradálódott fajokhoz/ vezet.
Szerinte 3 faj létezik:
1./kultúra teremtő ez a német árja,de a németeknek is csak szűk rétege a tiszta faj,s ha erős nemzetet akarunk őket kell szaporítani.A gyengét meg kell semmisíteni,hogy helyet adjon az erősnek.
2./kultúra hordozó:itt egyértelműen nem fogalmaz,talán a japánokat sorolja ide.
3./kultúra romboló:ők a zsidók/nem semiták és már nincs is benne az arab/ és négerek,akiket ki kell irtani.
Ez a nácizmus lényege,én így értelmezem.A kevert fajok pusztulásra ítéltettek nem csak a zsidók csak idő kérdése lett volna ,hogy kik mikor kerülnek sorra.
Kérdezed:" hol kapcsolódik össze a magyarok eredete a nácizmussal?"Nem a magyarok eredete kapcsolódik össze a nácizmussal,hanem az a szemlélet amelyik az ősi magyar vérvonalat,mint tiszta fajt keresi,mert csak azt tartja magyarnak.Ők a Hungaristák a nácik kis testvérei.Idegengyűlöletük elsősorban a zsidókkal és cigányokkal szemben nyilvánul meg.
Annyira Hitler a zsidókat sem gyűlölte,hogy a manit /az életük árát/ne fogadta volna el.
Abban maximálisan egyetértek veled,hogy a rasszizmus minden formája ellen kellene fellépni.

Válasz

Parragh Imre üzente 11 éve

Hedrich úr!
Nem szeretem sem a komcsikat, sem Orbánékat, sőt még talán a Jobbikot sem. Ők sem engemet. Ebből kiviláglik, ismernek. Ezért kissé hülyén néz ki, hogy Whitner Marcsit akarja rám sózni. Bár, ha belegondolok, akkor inkább ő, mint maga meg a fajtája.
Kiknek fognám a kezét? Annak a több millió honalapító leszármazottnak, akiket az idegenek kisemmizte! Meg azoknak a beköltözőknek, akik akkor is a magyar mellett áltak, amikor a habsburg, Kun hóhérok fenyegették őket, a tömeggyilkos ávot sem kihagyva, meg az utóbbi 70-75 kormányait, amelyek tömve idegenekkel.
Azoknak a beköltözötteknek, akik nem a magyar elpusztításán, történelme, múltja elhazudozásán, javaik elsíbolásán munkálkodnak.
Vagyis, a magáét és a magához hasonlókét / nem fajtát írtam, mert azok közül sok tisztességes is kikerült/ biztosan nem!

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann. Én sem vagyok olyan helyzetben, hogy személyesen ismerhetném a Parragh urat, csak írásai alapján, azok tartalma, mondanivalója, és az azokból hangzó ""felhangok"" alapján a véleményirányultságát ismerem. Mint zenével gyakorlatban foglakozónak "jó erre a fülem".
Sosem támogattam, ha egy olyan politikai célból készíttetett, és alaposan megszűrt és átdolgozott legendákra alapozott, a történelem során többször átértelmezett és átírt KÖNYV a hivatkozási-bizonyítási alap, mint a BIBLIA. Volt egy történelem tanárom, ki "kiugrott" pap-katona-huszártiszt-páncélostiszt-tanár -és épp mostanság már szoborként "éli világát". Alaposan és nem "könyvalapú" módon tanított. A római történelem keretében tanította a vallástörténelmet is. 1957 (!) ben úgy kezdte a történelem órát, : Könyvet elővenni, a 17-oldaltól 21-ig kitépni, majd a ....! "És azzal folytatta, ami ott, azokon a lapokon van,azt olyan írta, aki csak hallott róla. ÉN alaposan megtanultam, mert végigcsináltam." Ma a gimnázium előtt ott áll a szobra, a fia meg ott tanít. És abban az "elnyomó" rendszerben is maximálisan elismert tanár volt. Ő úgy fogalmazta meg a fajelmélettel kapcsolatos dolgokat. ..."és ahol már a bármilyen irányú , ősi, vagy öröklött vér és faj a központi kérdés, az bizony nem más, mint a fasiszta fajelmélet, annak valamilyen megjelenési formája." Bár apai ágon II. Andrástól kezdve vannak írásos anyagok a családról szerte szét a szétszóródott rokonságnál, és a levéltárakban, SOHASEM JUTOTT ESZEMBE, hogy vérségi,+fajmagyar" alapon gondolkodjam, minősítsek ! A Parragh úrtól is kérdeztem most is valamit, de ő jónak látja arról hallgatni...
SENKI sem vette el a történelmünket. (Vannak közszájon forgó legendák, de annak semmi köze a hivatalos történelemszemlélethez.) Még a 70-es évek elején megjelent a Magyarság Képes krónikája, amiben mindazt megtaláltam mire tanárom tanított. ( ma is legnagyobbrészt arra hivatkoznak a történészek.) És azt a sok közkézen létező szép legendát megcáfolja. Koppány IS keresztény volt követőivel egyben,- nem "barbár",- csakhogy ő BIZÁNC felé orientálódott, és nem RÓMA felé.( itt a monopolhatalom megszerzése körüli harcok miatt volt az, hogy Somogy megyében" elárultattatott és feje leüttetett."..) ITT is leszögezem, hogyha a terrorról valaki múzeumot akar korrekten létesíteni, azt a Római Katolikus Egyház tetteivel kell kezdeni, mert minden többi csak azokból merített, mint BŐ VIZŰ KÚTBÓL, és a későbbiek "csak kisinasok" amellett, amit az egyház elkövetett, és a Biblia volt A Mein Kampfjuk.
Tehát : A "FAJMAGYAR vagy "VÉRMAGYAR" mint kifejezés a fajelmélet, és így a " óhatatlanul " a nácizmus követője, amit finomabban "HUNGARIZMUSNAK " nevezhetünk, de tökmindegy. Erre elégséges irodalom van mindenféle alapállásból...Viszont minden faji-vérségi alapra rakott "felépítmény" már a nácizmus felé halad,- bárhogy is tagadja. Most és itt épp a Jobbik nevezetű csapat, bár ők nem is igen tagadják..( és nem utolsó sorban ők is benne vannak abba a csapatba, akik mostanság "átírják" (át szeretnék írni) még a világtörténelmet is.)
Köszönöm igyekszem, hogy jól érezzék magukat. Félek a tea csak elforr...elpárolog...(amit eddig külföldön voltam az is túl soknak bizonyult...)
Önnek is szép napokat.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Nos az idézet teljességében így van írva; Mózes I/9-"" Monda: Átkozott Kanaán! Szolgák szolgája * legyen atyjafiai közt.Az után pedig mondta;Áldott az Úr,Sémnek Istene,neki legyen szolgája Kanaán.Terjessze ki Isten Jáfetet,lakjon Sém sátraiban,légyen neki szolgája Kanaán"
Így teljességében a szöveg azért egyértelműbb.Ez így már bizony nem a "Szentírás szövege",amivel az amerikai rabszolga tartók a rabszolga tartást Istentől eredőnek,és jogosnak magyarázták.
-"A történelmi könyveket olvasgatva azt látom Hitler nem volt teljesen antiszemita, inkább "válogatóan" fajgyűlölő."-
Ugye ezt a mondatát,cáfolni sem érdemes,mert ez nem más mint a Hitleri antiszemitizmus,
nagyon gyenge,nem is kicsinyt gyenge elméjű mosdatása,amit idehaza "faj magyarjaink"is szajkóznak.Olvassa inkább az eredeti "Mein Kampfot",és értelmezés közben vegye be elme serkentő gyógyszereit,ne hagyja elgurulni azokat.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála
Ideje lenne visszaállítani a szavak eredeti jelentését

A történelmi könyveket olvasgatva azt látom Hitler nem volt teljesen antiszemita, inkább "válogatóan" fajgyűlölő.
Az akkori időtájt Jeruzsálemben uralkodó, zsidókat is üldöző arab fejedelmet és annak népét, nemes barátoknak tekintette.
Vagyis gyűlölete nem terjedt ki minden semita leszármazottra, legalábbis az arabokra nem.

Ha antiszemita(zsidógyűlölő) vagy akkor szembe találod magad hamar a vezetőkkel, -és ez így helyén is van!
Viszont nézzük mi az ördög célja?
Hogy a szívekben valamilyen formában gyűlöletet keltsen! Neki mindegy milyet!
És erre az antiszemitizmus szó a takaró! Mivel ez ellen harcolnak.
Hiszen ha a rasszizmus ellen lenne a szó felemelve, az magába foglalná azt is, hogy a zsidó gyűlölet ellen van.
Ha valakiben nincs rasszista gyűlölet, az automatikusan nem lehet sem zsidógyűlölő, - sem antiszemita!
Ellenben az, akiben nincs zsidó gyűlölet, és nem nevezik antiszemitának, az még elég sok népet gyűlölhet!

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

András
Nincs szerencsém ismerni Parragh urat, de van szerencsém ismerni mit jelent magyarnak lenni.
"Vedd el egy nép múltját és azt teszel vele amit akarsz”
Úgy tekintek az eltévelyedett feleimre, hogy nem látják szemeikkel, mik vagyunk.

Lenne egy kérdésem:
- hol kapcsolódik össze a magyarok eredete a nácizmussal?
Valaki valamit csúnyán félreértett, lehet, hogy én?

- o -
Fájlalom a visszautasítást, de azért a teát melegen tartom.
- sok boldog percet az unokákkal.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Ernő
Noé átka
" Monda: Átkozott Kanaán! Szolgák szolgája * legyen atyjafiai közt."

Bizonyára ismerős a story, Noénak három fia született:
Sém, Khám, Jáfet.
Ettől a három embertől származik a föld minden népe.
Khám ugyebár feketét jelent.
Kánaán a szentföld Izrael előtti neve, a Noé által megátkozott Kánaán pedig Noé unokája, Khám fia.
Khám fiai: Khús, Miczráim, Pút és Kanaán
A többi OK.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Mariann kedves!

"- kukoricagórés háznak kéménye?"Hm.
A kukorica góré a gazdasági udvarban lévő,gerenda lábakon álló,alul deszka fenekű,oldala lécezett kb,5-6 cm résezéssel,tetővel ellátott tároló..A nyers csöves kukorica tárolására szolgált,ahol az tavaszra kiszáradt és morzsoltként tárolhatóvá vált.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Abban igazad van,hogy volt a náciknak kiktől tanulni.Az viszont úgy hiszem nem vitás ,hogy a legújabb kori történelemben ők vitték tökélyre.A mai kor embere számára leginkább a náci fajelmélet és annak következménye az ismert.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann! A vasárnapot unokáimmal töltöm Igaz, nem mindig van itt mind a hét, mer belőlük kettő már "párosával jár", mint a kismadár.... Így, bár megtisztelő a meghívása, nem élhetek vele. Azonkívül nincs az a pénz. amiért én hajlandó volnék az USÁba-vagy addig menni.Én "itt vagyok honn, itt az én világom".A határtáblán túl már beteg vagyok.
Tudja kedves, ha valaki egyszer a jobbágyság jólétben, bőségben, szépségben biztonságban éléséről beszél, aztán a Tiborcot idézi, ki Bánk jobbágya vala, akkor az biz cáfolata egyike a másiknak. Döntse el melyik melyiknek.
De amíg ez önnek talán jól is áll, addig a parraghok sokkal alantasabb szándékból teszik mit tesznek. Nem tudom olvasta e a nyáron a HÍVÁS nevezetű toborzószövegét az úrnak, és abban foglaltakat.
Bizony a faji gyűlölködés az régi-régi történet. De Göbbels és Hitler vitte fel a csúcsra. És utánuk igyekszik a mi derék Parragunk is.a HAZAFFYASS FAJMAGYARSÁGÁVAL. Pedig a felvilágosodás korának nagy vívmánya, mi ma is érvényes: "Minden ember egyenlőnek születik". ( Parrag úr EGYELŐBBSÉGET" ígért csak azért, ha valaki képes azt a hívást komolyan venni, és csatlakozik!! (elsődleges kiválogatás ??) Aztán meg az istenért se akarta az úr elfogadni, hogy a megbecsülést-tisztességet-szeretetet nem örökli-kapja valaki,( royalista felfogása szerint) HANEM KIÉRDEMLI!
Jó teázást , szép napokat kívánok

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Parragh "úr!?" -"Magyar az, aki a magyarral kézen fogva tud a közös jövőért tenni."- Járjon önnel és a magafajtával kézen fogva Wittner Marcsa .

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"Noé átka
9,25. Monda: Átkozott Kanaán! Szolgák szolgája * legyen atyjafiai közt.
folyt köv......................................"
Ne folytassa,az idézet már az első szavától rossz,és hamis:
1.Az állítólagos "Noé átka"nem szólhatott Kanaánról,mert azt Noé nem is ismerhette.
2.Ez végül is az állítólagos Isteni átok lenne Kainra,Ábel meggyilkolása végett.Noé pedig Kain leszármazottja.
Az idézni próbált átok: a Biblia Mózes 4./11,12.Ha már idézel úgy próbálj meg pontosan idézni,mert így csak a hülyeséget terjeszted.Az idézet pontosan:Kain és Ábel Mózes könyve 4/11,12;" Mondá pedig az Úr:Mit cselekedtél?A te atyádfiának vére kiállt hozzám a földről.
Mostan ezért légy te átkozott a földön, mely megnyitotta az ő száját,hogy befogadja atyádfiának vérét a te kezedből................bujdosó és vándorló légy e földön"
Holmi Káin bélyegről szó sem esik a leírtakban.
Sőt mint már említettem;Noé, Kain leszármazottja a Biblia szerint.
Olvass figyelmesebben!És úgy idézz,mert az ilyen nyakatekert,kitalált,hamis idézetek terjesztik az emberiességtől elrugaszkodott hamis ideológiákat a filozófia áltudományos köntösébe bújtatva.
Ha már valamire hivatkozni akar vegye elő a Bibliát és olvassa el az első 4 oldalán írtakat,tán az mérvadóbb,mintha másoktól hallott marhaságot idézne,azt is rosszul.Akárcsak a nagy tudású Parragh úr, aki még egy 1848-as történelmi idézetet sem ismer,csak úgy átal-botában,de terjeszti a "hazafias" igét.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"Volt olyan szerb helytartó, aki a lázadó, rabló, gyilkoló szerb parasztoknak azt üzente:szégyellem, hogy ti is szerbek vagytok. Felesküdtünk a Koronára, azt meg is tartjuk. Vagy felhagytok a gyilkolással, vagy felköttetlek titeket."
Az idézettek Damjanich-tól származnak,akit Kossuth nevezett ki a Bánság katonai kormányzójává(nem helytartó)az osztrák kamarilla által szított nemzetiségi lázadás megfékezésére 1848 nyarán.Akkor a magyar honvédek még a koronára esküdtek.Nagy magyarként,igazán ismerhetné az 1848-as szabadságharc történelmét,a többi politikailag,történelmileg túlképzett eszmetársával együtt.Hazafinak lenni az ön történelmi tájékozottságával,szellemiségével,igazán szégyen.Legalább a magyar történelem szebb korszakait próbálja megismerni.Ezt én mondom akiről a maga fajta ősmagyarok állították,nagy hévvel,éveken át,hogy nem magyar.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

.A faji megkülönböztetés nem a nácizmus eszménye?
NEM!
Ők is tanulták!

Noé átka
9,25. Monda: Átkozott Kanaán! Szolgák szolgája * legyen atyjafiai közt.
folyt köv......................................

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András
"és itt is ott is megcáfolja sajátmagát,"
- Pl?

TIBORC PANASZA(részlet)

Úgy, mintha mindenik tagocska bennek
Egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk
KÉMÉNYEINKRŐL elpusztulnak a
Gólyák, mivel magunk emésztjük el
A HULLADÉKOT IS
- kukoricagórés háznak kéménye?

És aki száz meg százezert rabol,
Bírája lészen annak, akit a
Szükség garast rabolni kényszerített.
- ez vajon a FIDESZ?

Nem volt még SZABAD MOZGÁSHOZ SEM JOGUK.
- hála az égnek MA már szabadon mozoghatunk.
András ha ideje engedi szívesen látom vasárnap, egy csésze teára.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Parragh Úr!
Eszmefuttatása nagyon zavaros,összekuszált,alaphiba,hogy az egyes történelmi korok társadalmi viszonyait nem ismeri.Nem mindegy,hogy a honfoglalás koráról,a feudalizmus ,a késő feudalizmus vagy a megindult polgárosodás koráról beszélünk.Ezekbe a részletekbe nem megyek bele,javasolom tanulmányozza a történelmet ,ne csak a magyarokét,hanem Európa más nemzeteiét is és próbáljon eligazodni az egyes történelmi korok között.

"Azt viszont nem hiszem, hogy valakinek szégyelni kellene a valódi magyarságát, vagy meg kellene hunyászkodnia csak azért, hogy a később jövők érzékenységét ne sértse"-írja.

Mi az ,hogy valódi magyarság?Pl.:azok a kunok akiket Kun László a jászságban letelepített magyarok,vagy nem?szerintem magyarok.A több hullámban betelepült svábok nem magyarrá váltak?A sokácok,bunyevácok ,rácok stb.kicsodák?Valódi magyart keres -ön nem én -akkor nem faji megkülönböztetésről beszél.A faji megkülönböztetés nem a nácizmus eszménye?Ugyan tanulmányozza már egy kicsit,tanulságos olvasmány Hitler Mein kamft-ja.
Ha tanulmányozta rájön ,hogy nem is olyan "idióta dallam" ha a nácizmust emlegetjük.
"Nekem ez a föld számít! Ezért haltak az őseim. Védték! Ha nem védték volna, most hol laknának a beköltözők?
Neki jár megbecsülés, annak aki védte, építette, valahogyan megtartotta, annak semmi!"-írja.
Ez a föld minden magyarnak sokat számít,ez a hazánk,amelynek megtartásáért a magyarrá vált beköltözők is vérüket ontották.Minden magyarnak megbecsülés jár aki tisztességgel élt,építette, s ha kellett védte .
"Az, aki az ősi magyart lenézi, megszólja az az előítéletes! Az , aki a faji megkülönböztetéssel él."-Hogyan nézné le bárki is az ősi magyart?Hol van? Mik az ismertetői?Kék szemű,szőke,vagy sötét szemű barna?Vagy mégis miről lehet felismerni?/ /vörös pötty van a seggén,mint Matolcsy mondta?/

"Önök nem ismernek minket, nem ismerik a törekvéseinket. NEM IS AKARJÁK!" Ebben van némi igazság,mert behatóan nem is akarom megismerni,bőven elegendő volt amit Babarikádból megtudtam önökről.no nem kutya a kuruc info sem,no meg a Betyársereg sem semmi.Az én hátam borsózik és a hideg ráz,ha a gárdát masírozni látom.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Parragh úr ! Ne röhögtessen, mert fáj a derekam, és a rákódás árt neki... HazaffyaSS (nem elütés) nekibuzdulásában ugye soha egyetlen EGYENES választ nem adott a nyáron EGYETLEN kérdésre sem. Most is olyan érzésem van, mintha lóval kártyáznék. Egyetlen felvetésemre SE kaptam választ, de úgy látom mások SE.Nagyon kényelmes az a fajtiszta jobbos megoldás, hogyha kellemetlen, vagy épp megválaszolhatatlan valami, akkor AZ álhazaffysság ÁLARCA MÖGÉ BÚJVA MEGSÉRTŐDÖK, ÉS SZÉPEN KIHÁTRÁLOK AZ EGYENES VÁLASZADÁSBÓL.
Ismerős. Megszokott ! SŐT, közismert, mert pl. szerepel abban a 10 pontban is amit a napokban raktam fel a klubbhírek közé. (tanulmányozásra ajánlottam (!) ÉS NEM FELHASZNÁLÁSRA !!)
Azt írja, "felesküdtünk.........azt meg is tarjuk"! No lássa, ez az amit nem akarnak most észrevenni ön és elvbarátai, kik többször is (!) felesküdtek valamire, de eszükben sincs megtartani azt,- mint tapasztaljuk.
Köszönöm, de olyan eszközökkel operál, amibe ha orvos lenne, minden betege belehalna... Onnan meg hogy "Önök meg"... Nos onnan az egész úgy ahogyan van MARHASÁG. Sorry! De az. Mert ha definiálja nekem, hogy mi az, hogy "ősi magyar(?) akkor talán abbahagyom a röhögést. Mert az ANYA az BIZTOS ( ma már van kis kérdőjel, ugye mert feltalálták a béranyaságot). DE az apa ???
Mondta is Istikének a faterja, : Fiam minden szembejövő felnőtt férfinak köszönnöd kell !!
Mér fater?
Mert sose tudodhatod, hogy melyik az apád....

Válasz

Parragh Imre üzente 11 éve

Magyar az, akinek az ősei is magyarok voltak. Csak úgy, mint angol meg német az, akinek az ősei is azok voltak.
Nem magyar az, aki nemzetiségi önkormányzatban azért vesz fel pénzt, mert nem magyarnak vallja magát.
Magyar az, aki a magyarral kézen fogva tud a közös jövőért tenni.
Lásd a Báthoryak, Frangepánok, Zrínyiek stb.
Ők igaz magyarrá váltak! Soha sem kérdőjelezték meg a magyarságukat.
Volt olyan szerb helytartó, aki a lázadó, rabló, gyilkoló szerb parasztoknak azt üzente:szégyellem, hogy ti is szerbek vagytok. Felesküdtünk a Koronára, azt meg is tartjuk. Vagy felhagytok a gyilkolással, vagy felköttetlek titeket.
Az eredeti hirdetmény kópiája nálam.
Magyar az a sváb 70 éves ember, aki kimegy a magyarok mellett tüntetni, mert azt mondja, ezzel tartozom amiért befogadtak.
Nem magyar a szemembe az, aki gyalázza a magyart, lejáratja. Még akkor sem, ha vérszerinti magyar!
Önök nem ismernek minket, nem ismerik a törekvéseinket. NEM IS AKARJÁK!
Az, aki az ősi magyart lenézi, megszólja az az előítéletes! Az , aki a faji megkülönböztetéssel él.
Merné ezt tenni egy angollal, némettel, cigánnyal, zsidóval?
Nem . Csak a magyarral.

Válasz

Parragh Imre üzente 11 éve

Kedves Dr.Bakai Borbála!
Előjogok? Nehéz kérdés. Általában nem célravezető.
Azért gondolkodjon el azon, vajon annak, aki tegnap kapott állampolgárságot, annyi a joga, mint Önnek, aki becsülettel hozzájárult az ország építéséhez, míg a másik nem?
Gondolja ezt a helyzetet úgy el, hogy százezrek jönnének be. Mindenre jogot formálnak, amit Ön teremtett meg! Még a nyugdíjra is!
Azon kívül ismerek olyan betelepülőt, aki arra büszke, hogy a felmenői minden esetben a Habsburgok oldalán háborúztak a magyar ellen.
A betelepülővel ott a baj, ha esze ágában sincs beilleszkedni. Akár 700 éve sem. Joga viszont van! Itt nem egy személyről van szó, aki becsületes, a többségről.
Sok ilyen beköltöző szomszédot kívánok Önnek!
Az írásom arra vonatkozott, hogy a jobbágy azonos tőről fakadt, mint a nemes. Honalapító.
A név létrejöttéről sok vad elképzelés született. A jobb alapszó viszont benne van!
Itt válaszolok Gyenge úrnak is. Az áprilisi törvények sohasem emelkedtek jogerőre! Az akkor hatályos törvények szerint csak vágy volt, annak ellenére, hogy alkalmazták. De nem az ember érdekében, ha nem a bank érdekében!
Azt viszont nem hiszem, hogy valakinek szégyelni kellene a valódi magyarságát, vagy meg kellene hunyászkodnia csak azért, hogy a később jövők érzékenységét ne sértse.
Azok azért jöttek ide, mert itt jobb volt, mint otthon. Nem behurcoltak voltak!
Visszatérve az áprilisi törvényekre, az sem a szolgákra, sem a parasztokra nem vonatkozott.
A szolgák nagy része már a honalapításnál itt volt, végig szenvedte a magyarral a háborúkat. Még sem kapott jogot! Mer nem volt hasznos! Nem volt földje, amit a Rothcshild bank, mint egyetlen bank, rátehetette volna a kezét!
Ezzel a törvénytervezettel készítették elő az 1853-as dekrétumot, ami alapján a földünket úgy adta el az osztrák, ahogyan akarta!
Nekem ez a föld számít! Ezért haltak az őseim. Védték! Ha nem védték volna, most hol laknának a beköltözők?
Neki jár megbecsülés, annak aki védte, építette, valahogyan megtartotta, annak semmi!
Tudja, mennyien haltak volna éhen, ha nem fogadjuk be őket? Tudja, hogy a szászoknál már több mint egy millióan haltak éhen, mire befogadtuk a maradékot?
Mutasson még egy ilyen befogadó népet, országot? A középkorból!
A nácizmussal meg ne dobálózzon! ne bújjon idióta dallamok mögé!
Augsburgról meg annyit, talán talán kicsit gyenge. Gyenge a vörösök gyártotta történelmet idézni.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Parragh Úr!
Kiegészítésként még annyit:szerintem minden embert a saját jelenkori viselt dolgai alapján kell megítélni.Nagy hiba,ha valakivel szemben származása okán előítéletet fogalmaz meg.Minden ember ártatlanként születik akinek a jövőjét senki sem sejtheti .Vagy talán nem így van?A múltat élni nem lehet és az ősi jog okán senki sem követelhet magának többet mint más ember már csak azért sem,mert korán sem biztos,hogy kiválóság,sőt,mert akinek ilyen eszébe jut az tisztességből pl.az én szememben elégtelenre vizsgázik.!
A gyermekeink,unokáink jövőjének építésével kellene inkább mindenkinek foglalkozni,mint a múlton siránkozni.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Parragh "úr" ! Mellesleg az ön által említett "betolakodók" segítsége nélkül,sem Géza "nagy úr"
sem Vajk(István) nem teremthetett volna államot magyar országon,mert az augsburgi csata óta már folyamatos erős páncélos Európai hadak ellenőrizték a magyar gyepüket,akadályozva a kalandozási szándékot."A kalandozó magyarok sikereiket elsősorban meglepő harcmodoruknak és ellenfeleik megosztottságának köszönhették. Az első komolyabb vereség 933 márciusában, Merseburgnál következett be, amikor a Szászország és Türingia ellen vonuló seregeket a német lovagi haderő megverte. Ez volt az első jele annak, hogy Nyugat-Európa felkészült a magyarok elleni harcra. A nyugati kalandozások végét azonban nem ez, hanem a 955-ben, az Augsburg melletti Lech-mezőn történt összecsapás jelentette.
950: 907 óta első eset, hogy ellenséges hadsereg lép magyar területre. I. Henrik bajor herceg nagy zsákmánnyal és foglyokkal tér vissza Bajorországba."
A "betolakodók"nélkűl,a bácskai termőföldek még most is víz alatt állnának a török óta,vagy most csapolgatnák.Azok nélkül a termőföldek nélkül,az amúgy sem túltáplált magyar honvédség,1914-ben a "sikeres" I. világháborúba el sem indulhatott volna.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"Az áprilisi törvények, jobbágyfelszabadítás, soha sem volt jogerős és vissza is lett vonva."
Parragh "úr"! Történelmi eszmefuttatása ebben a témában,igencsak hazug.
"Magyarországon többször kérdés volt a jobbágyfelszabadítás, Már a Rákóczi szabadságharc óta. Széchenyi István Hitel című munkájában tárgyalja, hogy miért lenne szükség ezen intézkedésre. Az 1830-as évekre ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a jobbágyság, mint rendszer nem működőképes. A jobbágyi robot nem hatékony, és a jobbágyfelszabadítással, bár a nemesség egy része jelentős mennyiségű földet is veszítene, mégis létrejönne egy szabad munkavállalói réteg, valamint ezt az ősiség törvényének eltörlésével kombinálva a magyar nemesség ismét vállalkozóvá válhatna, hiteleket kaphatna és az ország egy gyorsabb gazdasági növekedés és előremutató társadalmi változás útjára léphetne. Kossuth Lajos 1848 február 22-én felolvasott követeléseiben is megfogalmazza a jobbágyfelszabadítást (persze azonnali állami kárpótlással egybekötve). Érdekes, hogy bár ez megtörténik, a jobbágyok elégedetlenek maradnak, mert 60% közülük földdel nem rendelkező zsellér volt, akiken csak a földosztás segíthetett volna, viszont azt a kormány kijelentette, hogy erre csak és kizárólag a szabadságharc után kerülhet sor.
Az állami kárpótlásra végül sor került, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan arra a nemesség számított, csak késve és csak részletekben, így a kárpótlás nem teljesítette be a hozzá fűzött reményeket."
1.Európai viszonylatban Magyarország,a jobbágyfelszabadítás témájában az Orosz Cári birodalommal együtt az utolsó,volt.az 1848-as Jobbágyfelszabadítási törvény életbeléptetése,csak a Magyarországon szokásos zökkenőkkel,az örökváltság,és az állami
kárpótlás mértékének meghatározása körüli huza-vona,a szabadságharc pillanatnyi állása,
annyira akadályozta a törvény végrehajtását,hogy annak megvalósulása így- úgy csak részben, felemásan történhetett meg,1867-ben a kiegyezés után.Legutolsóként,mikor már
"II,Sándor orosz cár engedélyével vitát nyitottak az orosz jobbágyfelszabadítási dokumentumról, Sándor pedig közbelépett annak érdekében, hogy a felszabadított
jobbágyok kapjanak földet. 1861. március 3-án (a régi Julián naptár szerint február 19-én) kihirdették a jobbágyok felszabadítását."
2.A magyarországi földosztási "szándék" elmaradt,így aztán sikerült több millió nincstelen
föld nélküli zsellért,talicskás kubikost teremteni,a folyamszabályozás és vasútépítés számára.Ennek eredménye lett,hogy 1870 és 1900 között 2 millió ember hagyta el az országot,és1900-1930 között ismét 1,5 millió hasonló gazdasági okok miatt.
Jó lenne,ha inkább utána nézne a tényeknek,és nem zagyvaságokkal tömné mások fejét.
Mert ami hülyeség az hülyeség.Az 1998 óta szabadjára engedett hülyeség eredménye,hogy a magyar egyetemisták,nagy része nem tudja megkülönböztetni az olasz zászlót a magyar zászlótól,és nagy hazafiúi buzgalmában le akarja tépkedni Budapest hivatalos címeres zászlaját,mert összetéveszti a román zászlóval.No ennyit szellemi színvonaláról.

2.Magyarországon,

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Parragh Imre!
Így ír az aki oda akar kilyukadni,hogy vannak a mi mai hazánkban olyanok akik ősi joggal bírnak,s vannak akik betolakodók.Válogassunk ugye?Ott is vagyunk a nácizmusnál.Komolyan elhisz ilyen marhaságot,hogy kimutatható ,hogy kik a honfoglaló magyarok leszármazottai és kik az idegenként bevándorlók?Ha nem lett volna vérzivataros 1000 évünk,ha nem néptelenedtek volna el és népesedtek volna újra be
teljes országrészek még akkor sem lehet,de miért is kellene?Szerintem mindenki magyar aki annak vallja magát,magyarként él,a magyar kultúrában szocializálódott és a magyarságért tenni akar és tesz is.
Abba nem megyek bele,hogy hogyan hamisítja meg a történelmet, András írt róla.Ha elhiszi amit ide leírt,az azt bizonyítja,hogy fogalma sincs az egyes történelmi korok társadalmi viszonyairól.Üres jobbikos propaganda az egész.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Abban van igazság,hogy az unióra szavazók közül sokan abban a naiv hiszemben voltak,hogy az unióba való belépéssel együtt ránk szakad a nyugati jólét is,és azért nem kell nagyon keményen megküzdeni az országnak.
"- A háborúba elveszítünk x embert, gyarmatosításnál, az egészet."-írod.Tehát,úgy gondolod:hulljon a férgese ,sebaj ?Azt nem igazán értem miért gyarmatosító az a közösség ahonnan sokkal több támogatást kapunk,mint amit oda befizetünk.Hogy a lehetőséggel nem jól sáfárkodnak az nem a közösség bűne.

"Kioktattál pl. a jobbágy szó jelentéséről"
- Ezek tények, csak kevesek ismerik, mivel az orosz történelmet tanították, a magyar rovására."
Ezt honnan veszed?Magyar történelmet tanultam igen jeles tanároktól,ezért tudom,hogy a jobbágy jelentése a történelem folyamán változott,Hogy pontosítsak:a honfoglalás idején megkülönböztették azokat akik vérükkel adóztak-ők voltak a katonák/várjobbágyok/,akik katonai szolgálatot nem vállaltak anyagi juttatást adtak: a jobb agyj-jobbágy.Később a jobbágy fogalma megegyezett azzal amit Te is írtál.Majd a feudalizmus későbbi időszakában már a jobbágy alatt a parasztságot értették,akik jobb-agyj az egyháznak,a királynak,a földesúrnak.
Népművészet:Nagyon jól ismerem a népművészet gazdag világát,mi több magam is sokat kötöttem,horgoltam,hímeztem mind ez felüdülést jelentett a napi munka után tévé nézés közben.Nem xanaxot szedtem.Van valami sejtésem a mezőgazdasági munkáról is talán több mint neked mivel,felmenőim mindkét ágon több generáción át gazdálkodók voltak viszonylagos jó módban.Igazi paraszt mesélővel is találkoztam-ebben nagyapám és apám különösen jeleskedett nem beszélve az éneklésről.A népdal szeretetét és ismeretét az anyatejjel /ÉDESANYÁM tejével csupa nagy betűvel/szívtam magamba.Tudod ,hogy a munkát dallal kísérték még a gyermekkoromban is?
A munkához szokott ember a tétlenséget nem bírja.A késő őszi és téli hónapokat is eltöltötte hasznosan.A szépre ő is vágyott,s egyszerű bútorait és használati tárgyait ,otthonát ékesítette.
Saját tapasztalatomból is tudom,milyen sorsuk volt a kommenciós kertészeknek,napszámosoknak és cselédeknek s azt is tudom,hogy a háború utáni évtizedek a megélhetésükben milyen változásokat hoztak.Engem arra tanítottak,hogy járjak nyitott szemmel,gondolkodjak józan ésszel,álljak mindig a valóság talaján.Szüleim nagyon józan gondolkodású emberek voltak,hamar felismerték,hogy a paraszti sors nem sok jót tartogat,és tanulnunk kellett,mert ezt tartották biztos megélhetésnek.
Számomra tehát a paraszti sors ,a népművészet nem illúzió és ábránd,hanem valóság.
Hogyan látom a mostani politikai helyzetet?Előre bocsájtom baloldali beállítottságú ,és a demokrácia híve voltam,vagyok és leszek .Mindig igyekszem a józan ész talaján maradni.
Az ország végzetesen megosztott,Orbánék a 2002 évi választások elvesztése után a karaktergyilkos politizálást választották amit sikeresen meg is valósítottak.Nagyon káros.A több féle nézetnek meg kellene egymás mellett férni ha a politikusokat érdekelné a haza sorsa már csak azért is mert több szem többet lát.Most ott tartunk:diktatúra vagy demokrácia.Rákosira még jól emlékszem,nem kérek belőle.


.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

JA! Parragh úr ! Majdnem elfelejtettem, hogy a téma: A FIDESZ MEGADÓZTATJA A KÖLCSÖNTÖRLESZTÉST....

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Parragh úr. Hogy Mariann keveri-kavarja a dogokat, és itt is ott is megcáfolja sajátmagát, az nem olyan nagy hiba, SŐT, ELNÉZENDŐ. De azonban amikor ezt maga csinálja, az bizony meghökkentő.
Igen önmagát cáfolja. Olvassa újra amit írt...(onnan, hogy a "honalapítók két részre váltak...!!)
Ön a mi fő Royalistánk.. Itt kever-kavar hetet-havat összevissza. . A honfoglalás korában KÖZIGAZGATÁSRÓL BESZÉL. (Törzsi állapotok korában.) (MÉG ÁLLAM SEM VOLT).
AZ a jobbágy az SOSE VOLT SE GAZDAG, SE ÚR, SE JÓLÉTBEN ÉLŐ, AKIKET 1848-ban felszabadítottak !!! É nem a "vasút meg a csatorna" miatt. Az marhaság. !!! Annak itt semmihez semmi köze nincs !!! Királyi (!!!!!!!) SZÓHASZNÁLATBAN persze a középkori iratokban !!!!! a KERÁLNAK mindenki "JOBBÁGYA" VOLT. MÉG A saját tetvére IS !.... De azt bizony nem illik összekeverni azokkal a jobbágyokkal KIK a Király jobbágyainak a jobbágyai,-azaz a TULAJDONAI !!!!! voltak. Nem volt még SZABAD MOZGÁSHOZ SEM JOGUK. Nem költözhettek el, nem válhattak IPAROSSÁ SEM, csak ha ELSZÖKTEK !! a """Királyi jobbágy"""", a FÖLDESÚR, a nemesek elől, és az nem tudta őket visszahozatni. A nagyurak, hercegek-grófok-bárók és nemesek birtokainak ADÁSVÉTELEKOR mint a birtokhoz tartozó BAROMÁLLATOK határozták meg a birtok értékét, és azzal együtt cseréltek gazdát,- tulajdonost-mint TULAJDON !!.
(Illene valamit tudnia a középkori ipar, a manufaktúrák kialakulásáról is, kik a jó kézügyességű SZÖKÖTT JOBBÁGYOKBÓL a "királyi " szabad városok védelmében alakultak ki.) A NEMES, a FÖLDESÚR, nem adhatott , mert nem volt miből !!!! minden jobbágyának akkora földterületet. ( a Wenckheim gróféknak a nagymagyarország területén 136 ezer ! jobágya volt, kit el kellett volna látnia ön szerint 2720000-5440000 kataszteri hold földdel, meg még + legelővel? Ugye mekkora lehetetlenség? Azaz marhaság. Adott jobbágytelket. Pl.: a Wenckheimek ( Jókai Mór Új földesúr c művének főalakja) 1 "kisholdat" 1200 négyszögöl. kb. 0,75 ha-t ADOTT, ami a kiegyezésre csak 0,4 "kishold" lett ( 400 négyszögöl, azaz 1274,5 négyzetméter...Namármost ha ebből valaki GAZDAGON ELTARTOTTA A CSALÁDJÁT.... Az legyen ön....vagy a Mariann. ( egyébként mellékesen a Mariann tudomására hozom, a népművészeti tárgyak, azok az ÖNELLÁTÁS, és a "mellékkereset " eszközállományába tartoztak, a suklyoktól a rokkán át a hímzett rékliig.)
Tudom, hogy mint Royalista , propagandacikknek szánta a hozzászólását,. Csakhogy a korrekt magítélés alapján amit itt összehordott, az remek hordószónoki programbeszéd, nem más.
Abban igaza van, hogy akkoriban is volt gazdag és szegény. Akkor is a hatalom a gazdagoknak adta a javakat, amiket a szegényektől elvett. Ráadásul volt az"első éjszaka" joga. A ROBOT. A pallosjog. A DERES...És a napszám. Ami napkeltétől napnyugtáig tartott. Ebbe nem volt benne az oda-vissza út.
Javaslom önnek is tanulmányozni a JOBBÁGY TIBORC panaszait..(remélem a dráma íróját nem kommunistázza le?). Nem a mi TIBORCZUNKÉT, az "Keráli" jobbágy.
Mariann szerint is bármilyen jó sorsa is volt a népművészetekkel foglakozónak, érdekes módon az Andrássyak sem igyekeztek "jobbágy népművésznek".

Válasz

Parragh Imre üzente 11 éve

Kedves Dr. Bakai Borbála!
A honalapító magyarok két részre váltak. katonáskodókra /ők neveztettek később nemeseknek/ meg az otthon gazdálkodó, közigazgatásban tevékenykedőkre /ők neveztettek jobbágyoknak/.
A jobbágyok adták a király kiséretét, a Nádort! Később elszegényedtek, de a MAGYAR nemes is! Ezt hozta a sok idegen uralom!
A jobbágy felszabadítás valójában a jobbágyok által birtokolt földek felszabadítása volt. Kellett a csatornázáshoz, vasút építéshez, hogy hitelt lehessen rá felvenni, majd a bank felé átadni, amikor becsődöltek.
Az áprilisi törvények, jobbágyfelszabadítás, soha sem volt jogerős és vissza is lett vonva. Csak a kommunista ideológia szépítette meg.
Egyébként egy jobbágy telek 20-40 kh. volt. A felét még pluszban kapták, legelőben. Részesültek a környező erdők, vizek hasznából.
Vagyis, egy öt telkes jobbágynak akár 300 kataszteri hold /nagy magyarhold/ földje is lehetett. Az gond volt, hogy ezek a földek nem voltak eladhatók, de az örökös sem volt kizárható belőle.
Ezt pontosan a magyar ember védelmében hozták a Honalapítás környékén, hogy a nemzetségi területek megmaradjanak, a nemzetség tagjai ne váljanak mások szolgáivá, szegénnyé.
Később a jobbágyokat összemosták a szolgákkal, parasztokkal. Így volt kényelmes!
Mert a nemesek és a jobbágyok képezték a honalapítókat, a magyarokat, a szabad magyarokat. Őket akarta mindenki eltüntetni, hogy az ide beköltözöttek magukénak mondhassák ezt a területet! Így próbálják eltüntetni a még élő több millió honalapító leszármazottat ma is.
Mielőtt bár mit is írna, javaslom a középkori okleveleinket, amiből negyven ezer elérhető magyarul is. Ezek alapján nyomon követhető a jobbágyság is, mivel azonos a családnevek kialakulása a nemesekével. /A csalédnév nem tévesztendő össze a nemzetségen belüli megkülönböztető nevekkel még akkor sem, ha azok váltak sok esetben családnévvé./
A jobbágyság kérdésében sok mindenre válaszol az Aranybulla:... "Ha valamely fõ tisztséget viselõ jobbágy a háborúban meghal,"...
Vagy IV Béla levele, ahol a jobbágy főurak hatalmát kívánja megtörni.
Maradjunk annyiban, akkor is volt gazdag és szegény magyar.
Most sem különb a helyzet, csak az idő telt el, változott a világ körülöttünk, fejlődött a technika.
Szegény és gazdag ma is van. Ez az állapot nem látszik változni.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

azaz: nem a GDP - vel számolnak.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála
(kicsit busy vagyok)

"Nem egészen,mert erről népszavazás döntött,"(EU) - írod
- sztem a bécsi cukrászdára szavazott a többség

"Hogyan lehet párhuzamba állítani a két dolgot?Erre adnál magyarázatot."
- A háborúba elveszítünk x embert, gyarmatosításnál, az egészet.

"Kioktattál pl. a jobbágy szó jelentéséről"
- Ezek tények, csak kevesek ismerik, mivel az orosz történelmet tanították, a magyar rovására.

"Vagy mire alapozod azt a megállapításodat pl.,hogy azért gazdag a népművészet,mert nem is volt olyan rossz sorsa a jobbágyságnak"
- Kérlek néz utána, hogy milyen módon voltak díszítve a házak, a szobák, az ágyak, ágyneműk, terítők, ládák, tányérok, stb!
Vajon az, akinek alig akad betevő falatja, arra fordít energiát, hogy virágmintákkal gazdagon díszítse a tányért, melyből megeszi a kenyérmorzsáját?
Honnan volt idejük és energiájuk ezt a népművészeti gazdagságot létrehozni:
kézműves tárgyak, dalok, táncok és mesék?
(Ha a mai embert megnézzük, dísztelen kockaházakban lakik és dolgozik, dísztelen, funkcionális tárgyakat használ.)
Aki már látott önellátó gazdaságot, az pontosan tudja, milyen munka van vele…...
akik elhiszik, hogy a jobbágyok reggeltől estig a földeken robotoltak, „nehéz fizikai munkát” végezve, javaslom, hogy szálljanak fel egy vonatra, menjenek le egy kis faluba,
és nézzenek meg egy paradicsomot – meg is kérhetik a termelésével foglalkozó embert, hogy magyarázza el, hogy is működik ez a növény,
vagy a többi növény.....búza, kukorica, stb, és mit csinálnak télen?

",nem elégszik meg a sivár posztóval hanem hímezni kezd,faragja a fát stb.azért is,hogy a feszültségét oldja"
- elképzelem: Julis ücsörög tele feszültséggel és öltöget, a mai ember miért szed xanaxot? Hímezhetne!
Borbála találkoztál már valaha igazi paraszt mesélővel?

".Magyarország önmagában nem tudna létezi.butaság aki azt állítja,hogy önellátóként tudna létezni."
Kérdem: egy No.1 szakmunkás miért akar a Rotary Club tagja lenni?
1 - nem tud golfozni
2 - az Urak lenézik
3 - a havi tag díj elviszi fele keresetét

"Te alighanem a rendszerváltás óta tartó politikai acsarkodásra utalsz"
- Az ikerfelem 2o éve otthon él, szerinte nincs acsarkodás a vacsora asztalnál.
A meglátásom: jobban akceptálom a Gyurcsány vonalát, mert lehet rá alapozni (egyszerűen kiszámítható).
A parlamentalizmus kezdetén a konzervatív, vagyis a hagyományos rendhez ragaszkodók az ülésterem jobb oldalán ültek.
A „haladó" eszméket, a változást, a szocialista, a kisembert felemelni, fontossá tenni kívánó forradalom képviselői, a tekintély-uralom megkérdőjelezői ültek a bal oldalon.
Mindez ma már nincs sehol. Ezt a rendszert először is az kezdte aláásni, hogy politikai véleményektől függetlenül egy valóban jobboldali hatalmi erőnek egy demokratikus rendszerben nincs is helye, ahogy egy valóban baloldali erőnek sincs egy monarchiában.
A mai magyar politika két főkolomposának pont ugyanolyan a politikai eszköztáruk, kormányzási stratégiájuk s kormányzásuk évei alatt ugyanazokat a varázs szavakat hallhattuk.
Amikor valaki elmegy a Fideszre szavazni, valójában azért teszi, hogy NE az MSZP kerüljön kormányra, s vice versa. Az acsarkodásuk teljességgel értelmetlen lenne, a választók acsarkodnak.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Politikai gazdaságtani ismeretei csak mosolyogtatóak. A nyugdíjszámítás alapja nem a GDP. Annak vannak speciális és törvényeben meghatározott módszerei. Amennyiben nem tartják be ,akkor törvénysértést követnek el. Nem mintha ez VALAH IS ZAVARTA VOLNA EZT A KORMÁNYT.
Ami Lepsénynél még megvolt, az viszont "füstbement", mert a felhasználása egyenlő azzal, mintha az Orbán villa márványkandallójában elégették volna akácfa, vagy tölgyfa helyett...

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"A demográfiai csúcs szülöttei az Egyesült Államokban érik el először a nyugdíjkorhatárt. "Túl magas a megélhető életkor,sok az élve születés,alacsony a gyermek halandóság.Valahogy csökkenteni kéne a felesleges népszaporulatot.Az elsőként idézett mondat, ezeket az ismert gondolatokat,eszméket idézik bennem! Bocsi,csak értelmeztem az idézett mondatot! Úgy gondolom hosszas értelmezgetésre nincs szükség!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Hogy érthető legyen:A két világháború világégés volt, nem?Vagy rosszul tudom? Ezzel vontál párhuzamot,és azt mondtad ,hogy az urak vitték bele az országot az Eu-ba./Nem egészen,mert erről népszavazás döntött,/ Hogyan lehet párhuzamba állítani a két dolgot?Erre adnál magyarázatot.Válaszom mi tagadás cinikus volt,
,Az,hogy nem egy malomban őrölünk nagyon zavar.Nem az,hogy nem értesz velem egyet, de az igen,hogy úgy beszélsz a dolgokról mintha az idő megállt volna,a társadalomban változások nem mentek volna végbe.Kioktattál pl. a jobbágy szó jelentéséről -ami úgy igaz a feudalizmus korában-de a szó értelme az idők során megváltozott,különben hogyan lenne értelmezhető a "jobbágyfelszabadítás" fogalom.Tudnál erre magyarázatot adni?Vagy mire alapozod azt a megállapításodat pl.,hogy azért gazdag a népművészet,mert nem is volt olyan rossz sorsa a jobbágyságnak.Az ember azért mert mostoha vele a sors ugyanúgy érző lény,szeretetre vágyik,szeret,van öröme,bánata,vágyik a szépre,van veleszületett tehetsége /őstehetség/ és mesél,dalra fakad örömében,bánatában,nem elégszik meg a sivár posztóval hanem hímezni kezd,faragja a fát stb.azért is,hogy a feszültségét oldja.A természet nagyon bölcs,ha nem "tanult "volna meg az ember felülemelkedni a bajokon már régen kipusztult volna,vagy legalább is megbolondulna.Radnóti milyen verseket írt a halálmenetben?A tapasztalat azt mutatja,hogy a nehézségek hatnak inkább ösztönzőleg.
Pl.az alábbiakat sem értem:
Írod"vagy a békés egymás mellett élés érdekében létrehozott szövetségben együtt próbálunk boldogulni"
- 20 éve ezt próbáljuk, de valami oknál fogva sikertelen, ideje lenne propagandát változtatni."
Én az Eu-ról beszéltem:Én úgy gondolom,hogy annak csak örülni lehet,hogy Európa országai szövetségbe léptek az örökös háborúskodás helyett.A globalizált világban egy egységes Európa inkább tud a kihívásoknak megfelelni.Magyarország nem ázsiai ország.A nyugati civilizált világ része.Nagyon kis gazdaság,nyersanyagban igen szegény,önmagában nem tudna létezi.butaság aki azt állítja,hogy önellátóként tudna létezni.
Te alighanem a rendszerváltás óta tartó politikai acsarkodásra utalsz.Ebbe most nem mennék bele,de ha részletesen kifejted mi a meglátásod,szívesen kifejtem a saját nézeteimet is.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

A demográfiai csúcs szülöttei az Egyesült Államokban érik el először a nyugdíjkorhatárt. Ennek a folyamatnak a csúcsa 2020-ban várható. Európában, mint például Németországban, Franciaországban, vagy Nagy-Britanniában a "nyugdíj-cunami" csúcsa öt éven belül követi az USA-t, és körülbelül 2025-ben tetőzik. Más országok, mint Magyarország, Spanyolország, Törökország vagy Kína nagyjából 10 - 30 évvel később szembesül hasonló kihívással. Ily módón ezek az országok időben gyűjthetnek tapasztalatokat, és készülhetnek fel a bekövetkező nehéz helyzetre.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

hogy, a mindennapi betevő kacaj meglegyen:

Befagyasztják a nyugdíj értékét!
azaz: nem a GDP - vel számolnak, hanem csak csak az inflációt veszik figyelemben a nyugdíjak esetében.
Mivel jövőre 4,2 százalékos inflációval számolnak(mint a jósnők), a módosítás értelmében ekkora ütemben nőhetnek a nyugdíjak is.

A nyugdíj rendszer alapvető problémája, hogy a TŐKE elveszett, pedig Lepsénynél még meg volt.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Sándor
"Usában" az ember megtanulta, hogy minden ami ingyen van, az nagyon sokba kerül.

"vertfalú kis házba"
Ez az álmom egy passzív ökoház otthon, a telek és a tervrajz már meg van, (ezer)mestereket keresem.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves borbála
Szerinted az is mindegy,hogy világégés a sorsunk....

Mi az, hogy világégés sorsunk?

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kevdes Katalin
Ez nem kibirás kérdése, ez egy klub ahol én döntöm el, hogy ez az utolsó szavam, vagy Borbála kizár mert sértem a klub szellemét.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 11 éve

1971-ben költöztem a családommal egy vertfalú kis házba...két szoba kamra kis konyha oszt ennyi volt.Földes padlóval nyáron hűvös ,télen meleg volt.Azután a 74-es Maros árvíz helyre tette a fal kidőlt, és a kommunistáktól kaptunk 170 e. ft hitelt és új házat építettünk, úgy hogyan felét én csináltam!!!ács és kőműves iparos munkán kívül mindent legtöbbször kommunista cselédként lehúzott 8 óra után.. volt mit ennünk ,két évente szakszervezeti üdülőbe mentünk a gyerekekkel, na ennyi mert sosem lenne vége..

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Idézet Tőled:
""Az urak belevitték Magyarországot két világháborúba.A következmények ismertek.Ne akarja nekem senki bemagyarázni,hogy ez így volt jó és nem az akkori uralkodó osztály bűne.Az árat az ország fizette meg,"
- Ha az igazságot szeretném ismerni, az a bevált módszerem, hogy a szituáció(helyzet) főnevét(neveket) lecserélem egy másik főnévre.
- Az urak belevitték Magyarországot az Európai Unió - ba. A következmények ismertek. Ne akarja nekem senki bemagyarázni, hogy ez így volt jó és nem az akkori uralkodó osztály bűne. Az árat az ország fizette, fizeti meg.............."

Ki vont párhuzamot?

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Köszönöm! Marha nagyot röhögtem! Még ilyeneket szívesen olvasok, mert ebben a csúf novemberi időben valódi "felüdülés !

Válasz

Jakab Katalin üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Elmefuttatásaiddon és a makacs válaszokon sírjunk vagy nevessünk??? Nem bírod ki, hogy ne nálad legyen az utolsó szó? Komolyan gondolod, hogy egy utazás során (akár 85 éves korban is) bárki valós és teljes képet kaphat a hazai viszonyokról? Jó egészséget a turista barátnődnek (is). A XXI. században - név ide vagy oda - "kékvérű" -nek tituláltani nem anakronisztikus, hanem nevetséges.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála
Nyilvánvaló, hogy ha valaki felül van, az az alul lévőhöz viszonyítva van felül.

"Szerinted az is mindegy,hogy világégés a sorsunk,vagy a békés egymás mellett élés érdekében létrehozott szövetségben együtt próbálunk boldogulni."
- csúnya dolog a csúsztatás, nem becsületes!

"Szerinted az is mindegy,hogy világégés a sorsunk...."
- pontosan idéznéd, hol mondtam ezt?

"vagy a békés egymás mellett élés érdekében létrehozott szövetségben együtt próbálunk boldogulni"
- 20 éve ezt próbáljuk, de valami oknál fogva sikertelen, ideje lenne propagandát változtatni.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András(az utolsó szó jogán)

- A barátnőm (85éves) kérdése(nem igényli a választ), az elmúlt nyáron körbeutazta magyarországot és nem érti, hogy miért nincs szinkronban az ön víziója az általa tapasztalt dolgokkal? (ő sem szőke, inkább méz)

- Valaha szinte mindent elvettek a "kékvérűektől", de egy valamit nem sikerült elvenni, az örökre megmarad, még akkor is ha Julis szüli meg a gróf fiát!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Igazad van.Teljesen mindegy,hogy a középkor feudális társadalmáról,vagy a 20.század parasztságáról beszélünk. Az is mindegy,hogy valaki 200 holdon gazdálkodó paraszt vagy szegény paraszt volt,vagy uradalmi cseléd Zichy gróf birtokán,vagy kommenciós kertész pl.Nagykőrös,Kecskemét vagy Cegléd valamelyik tanyáján./Mellesleg jegyzem meg a jobbágyfelszabadítás nem szüntette meg a nagybirtok rendszert,a földterület kb.40 %-a került a parasztok birtokába.A nagybirtok rendszer 1945-ig fennmaradt így az uradalmi cseléd sors is/A vertfal és a vályog fal köszönő viszonyban sincs egymással,teljesen más technológia,ha nem hiszed nézz utána.
A "kommunisták jobbágya" tisztes megélhetéshez jutott,maga még a tanyákon ,a pusztán a cselédlakásokban élt,de már a gyerekeiknek a városon vagy faluban épített házat,nagyon sokuk gyermeke tanult ha mást nem szakmát és a mezőgazdaságot elhagyva az iparban találta meg a megélhetését.
Szerinted az is mindegy,hogy világégés a sorsunk,vagy a békés egymás mellett élés érdekében létrehozott szövetségben együtt próbálunk boldogulni.
"- a többi HERE (mit csinál?)" magadat hová sorolod?
Summa summarum:Nem gondolod,hogy így folytatott eszmecsere olyan mint a süketek párbeszéde?Van értelme?Szerintem nincs.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann. Megnéztem, nem szőke. Viszont akkor vagy vétlenül, vagy szándékosan keveri a szezont a fazonnal. Inkább arra hajlok, hogy szándékosan.
Nem illesztek be ide öntől semmit, mert butaságot ismételni vétek, Mert aki olvassa, az többször találkozik vele, mint az igazsággal.
Nem veszi észre, hogy időnkénti nekirugaszkodásai közt meg-meg cáfolja saját magát. Egyben következetes. Rendszeresen teszi.
MINDEN írását végigolvastam és átgondoltam, és hirtelen nem tudtam hova tenni az állítások és cáfolatok keverékét. Az rendben van, hogy ismétlés a tudás atyja. De a zavaros és keresztbe-kasul vett ismétlések, meg az azok rossz értelmezései bizony a tudatlanság bizonyítékai. (pl: Azok a Tsz tagok, kik belépéskor nem rajongtak, MOST vágyakozva gondolnak vissza azokra az időkre, mikor biztos és tartós alapra támaszkodva tarthatták el családjukat. Mellette 50-60-100 számra tudtak még évente otthon a "háztájiban" piacképes (!) minőségű sertést,, vagy épp marhát nevelni. )
Értelmét abszolút nem látom annak, hogy meddő "levelezést" folytassak.
Értelmetlen és felesleges szócséplésnek meg értelmét nem látom. Szótani meg nyelvi "bravúrjai" a józan ész határát súrolják. Javaslom jobbágy ügyben olvasson Madáchot, Zsellér és paraszt ügyben meg , bár rengeteg lenne, én Szabó Pál Isten malmait javasolnám.
Az a főnévcserés támadás (!) nem más, mint saját magának félrevezetése és becsapása. Amennyiben nem jön rá hogy HELYTELEN MÓDSZEREKKEL csak HELYTELEN EREDMÉNYRE jut, -bármilyen tudományágban, vagy bármilyen vitában, -akkor a további "eszmecsere" TELJESSÉGGEL FELESLEGES. (Szi,- meg szemantikai és főnévcsere helyett inkább a logikát kéne alkalmazni).
SOK BESZÉDNEK SOK AZ ALJA. Röviden. Meddőnek, értelmetlennek, és feleslegesnek tartok minden további szót ILYEN MÓDON ÉS ILYEN MÓDSZEREKKEL, ESZKÖZÖKKEL TOVÁBB FOLYTATNI..
Értelmes és módszereiben korrekt, helyénvaló ok-okozati összefüggéseket taglaló véleménycsere híve vagyok.
Ezt előrebocsátva további szép napokat kívánok...

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

.....folytatás...
"Zavar,hogy a parasztot egyértelműen a jobbágy fogalmával azonosítod..Összemosni nagy hiba szerintem..."
- Én nem azonosítom!
Ez valószínű, hogy a Te szubjektumod ami a hiányos(téves) ismeretből adódik.
- JOBBÁGY---> jó ---> jobb ---> jobbogy, azaz tartozni valakihez.
- Nemes ---> a király jobbágya
- Katona ---> a király jobbágya
- Uradalmi paraszt ---> a nemes jobbágya
- TSZCS - s paraszt ---> a kommunisták jobbágya
- Napjaink parasztja a felvásárlók jobbágya
de szívesen mesélném azon diplomás jobbágyok sorsát, akik a "rendszerváltás" után ide jöttek a Lady's -nek cselédeskedni.

"Az,hogy nagyon gazdag a magyar népművészet nem vitás,-igaz olyan adatokat nem ismerek,hogy mennyire köszönhető a zselléreknek,cselédeknek "
SEGÍTEK! - Julis dadus énekeli a bébi grófnak, akit szoptat:
- török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja, síppal, dobbal, nádi hegedűvel.......
- nád a házam teteje, teteje de rászállott a cinege, cinege(bank).....hess!...................
SŐT; igaz, hogy erkölcsileg elítélték, de nem üldözték a homoszexualitást,(igaz, hogy a homo6 szalonképesebb volt anno)
- érik a szőlő, hajlik a vessző(/), BODOR a levele, két szegénylegény szántani menne..........

"Az urak belevitték Magyarországot két világháborúba.A következmények ismertek.Ne akarja nekem senki bemagyarázni,hogy ez így volt jó és nem az akkori uralkodó osztály bűne.Az árat az ország fizette meg,"
- Ha az igazságot szeretném ismerni, az a bevált módszerem, hogy a szituáció(helyzet) főnevét(neveket) lecserélem egy másik főnévre.
- Az urak belevitték Magyarországot az Európai Unió - ba. A következmények ismertek. Ne akarja nekem senki bemagyarázni, hogy ez így volt jó és nem az akkori uralkodó osztály bűne. Az árat az ország fizette, fizeti meg...............
(Pl: az EU kalapba a német és a magyar szerelő(villany) befizetnek 1-1 eurót, mivel negyven euró az órabérük)

"Tévesnek tartom összevetni a régi és mai mezőgazdasági termelés munkaigényét"
- NEM a termelés munkaigényét elemezték. Mégegyszer a statisztika(egyszerűbben):
- Egy azaz egy db ember etet(zabáltat) 50 embert. (mit csinál? - etet)
- Az ötvenből 12 dolgozik (produktíve vagy improduktív)(mit csinál? - dolgozik),
- a többi HERE (mit csinál?).

"mint ahogyan kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet belelépni."
- Igaz, mert másodjára már nem ugyanaz a folyó, de a "vízbefulladás" lehetősége változatlanul megmarad .

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála

"volt szerencsém személyesen megismerni a volt Zichy grófi uradalom cseléd lakásait....1970 években .."
- Zichy jobbágy uradalom VÉGE 1848. éve

Akik a házakat építették, egy roma "házépítő" emlékezése:
- Vót a butykón kívül egy kisebb fa is, azzal ott a deszka mellett verték. Ahogy beverték szépen, a deszkát mindig emelték fel kötéllel. Hozzá vót kötve, de mind a két felől vót, erről is, arról is, hogy haladt felfelé, mindig össze vót kötve az a két deszka, osztán úgy verték azt a falat. Ágat is töttek be, de nem olyan sokat. De az olyan szép vót, amikor készön vót. Akkor vágtak egy kar hosszúságú nádat, s megpróbálták átnyomni rajta. ha átment, akkor azt mondták, jó. Amikor kiszikkadt, kiszáradt, az olyan kemény vót, mikor vágta az ember a fejszével, az úgy szikrázott. Pedig közönséges főd vót. Esetleg még ha görbe is vót a fal, nem vót egyenös, akkor vótak olyan kis ékek, az oszlopoknál dirigálták. Vertek oda az oszlopokhoz egy kis éket. ezt a házat megtudta csinálni mindönki. Azt a tulsó faluvéget - két utca van arra - 1920 után építötték. Összejártak az embörök. Én is mentem segíteni annak, akiét csináltuk, meg a másik is, meg a harmadik is, osztán akkor az enyémöt is megcsináltuk, úgy sorba. Nem tartott két hétig, a fal már fel vót verve. Akkor gyorsan rakták a tetejit, s möntek a másikot csinálni...
Melegebb sokszor ez a vályogház, mint a téglaház. Menj, ontsd széjjel, nem tudad szétverni. olyan, mint a tégla. Vót minden háznál egy nagyház, egy pitar, a pitar után vót építve egy olyan gabonás. Abba tették a búzát, ott tartották a szalonnát is. Jó, hűvös hely vót....
- Ma a XXI században a "mikrocsippek" és az "űrrepülés" korában - csoda jó sorsuk van a mai "házépítőknek", mit mondjak.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Ernő

"Mariann valószínűleg,ha ön nem vette volna fel,az átkozott banktól, az átkozott kölcsönt.....úgy lehet ,hogy ön is hasonló "építményben" élne"
- Maximálisan igaza van!
De, szerencsére (használt anyagból építkezem) meglehetősen konzervatív vagyok, és csak abban az esetben élek(nem pedig halok) a lehetőséggel, ha a kiadás(törlesztő részlet) a bevétel 10% - a alá esik.
A legtöbb "rászedett" amerikai ember az 5 ezer dolláros bevételéből(a recesszió előtt) fizetett 3 vagy 3,5 ezer dolláros törlesztést(mortgage) a szerencsétlen dollárba vette fel a kölcsönt, de szerencséjére dollárba kapja a fizetést is, ha volt munkája.
Ellentétben magyar ismerőseimtől, akik forintot keresnek, és valutába fizetik, ha tudják a részleteket.
Deviza = váltó, csekk.( a bank sem kivétel, ő is vált, csak így lehet devizája)
Mi is történt?, a magyar bank a létező vagy elméleti forintjával - ami "kikölcsönözhető" 20% kamatra - vásárol svájci frankot, és ezt "kölcsönzi ki" 10% - os kamatra.
Nagy butaság volt a részéről!

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András

***Minden ""jó"" dolog Ámerikából jött-jön. A kolorádóbogártól kezdve a "Big-Brotherig"...***
"És monda az ember: Az asszony, a kit mellém adtál vala, ő ada nékem arról a fáról, úgy evém."

***Mondjuk 25-30 évvel ezelőtt nem volt Big-Brother, meg Való-Világ,***
- VOLT! BigBrothert úgy hívták, hogy CCCP.
ValóVilág = "tudományosan megalapozott normák” propagálásával próbálták befolyásolni a "fejlett szocializmust építô emberhez méltó” fogyasztási igényeket, ezért 1960-as években létrehozták a valutás boltok hálózatát.

***de nem voltak hajléktalanok sem***
- Tudni való, régen a diktatúrába nem voltak hajléktalanok az utcán, mert mindenkinek volt munkahelye. Akinek nem volt lakása, annak volt munkásszállása vagy szociális bérlakást, vagy börtöncellát kapott.
Kádár papa (törvény adta jogán) még börtönnel súlytotta a csöveseket(mai szóhasználattal hajléktalanok) és a munkakerülőket.

***Én megértem, de elfogadni nem tudom, hogy védi a "mundér becsületét. Ha oly jó lett volna itt a lét, akkor nem "tántorgott volna ki Amerikába ""két és félmillió emberünk.""...***
- Nem tudom a pontos számot, de sztem több millió magyartól hallottam az elmúlt 20 év alatt azt, hogy - "FerencViktor tántorított el az otthonomból".
Én is megértem, de elfogadni nem tudom, hogy védi a "mundér becsületét" de a friss negatív impulzus fájdalmasabb, ellentétben a régi rossz emlékkel, amely idővel megszépül vagy felejtődik.

***És bizony az, hogy a világban szanaszét élő, szinte semmiféle konkrét ismerettel nem rendelkező,-a hazai viszonyokban tájékozatlan....***
- Úgy fair, ha Magyarországon élő, konkrét ismerettel rendelkező, hazai viszonyokban tájékozott(stb), szavazhat.
:-))
- Erre van egy fabulám, pár éve találkoztam egy magyar fiúval és a kérdésemre
- miért van itt?
a válasza: Gyurcsány Ferenc segített, pontosabban a szállóigévé vált mondata, hogy "El lehet innen menni, kérem szépen...
Hálás szívvel gondolok rá, míg élek, e szlogen nélkül még ma is otthon "enném a kefét" még akkor is, ha négy évenként jogom van beikszelni a következő baba nevét.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Nem vitatom,hogy a történelem a leginkább telehazudott tudomány.Vajon az elmúlt korok urai reálisan,valósághűen ábrázolták a társadalmi viszonyokat?Ott önös érdekek nem munkáltak?
Minden esetre volt szerencsém személyesen megismerni a volt Zichy grófi uradalom cseléd lakásait-mert sajnos még az 1970 években is voltak akik kénytelenek voltak ilyenekben lakni.Mondjam,hogy idilli?Középen a konyha,jobbra -balra egy egy szoba és ezeket két család lakta.annyit korszerűsödött ekkorra,hogy nem szabad kémény volt a konyhában.Csoda jó sors volt,mit mondjak.
Zavar,hogy a parasztot egyértelműen a jobbágy fogalmával azonosítod.Ismereteim szerint a jobbágyfelszabadítás után/1848/a parasztság rétegeződött :gazdag paraszt,középparaszt,szegény paraszt ,a nincstelen zsellér és uradalmi cselédség.Összemosni nagy hiba szerintem..Életmódjukban,lehetőségeikben nagy különbségek voltak attól függően is ,hogy az ország mely vidékein éltek.A mezővárosok paraszti társadalma teljesen más képet mutatott már a jobbágyfelszabadítást megelőző időkben is.Az,hogy nagyon gazdag a magyar népművészet nem vitás,-igaz olyan adatokat nem ismerek,hogy mennyire köszönhető a zselléreknek,cselédeknek ,vagy inkább a közép és szegény parasztságnak.-szerencsére nem veszett ki,ha nem is divatos manapság a híradásokban szerepeltetni
,de él és fejlődik mint minden,akár Kalocsa,Sárköz,Halas stb.vidékére gondolok.Az már kultúrpolitikai kérdés,hogy a közmédiák sajnos nem az értékeket közvetítik a nézőknek,pedig ízlésformálás lenne a feladata a közösségi /állami /adóknak.

"A gyermekvédelemről. – Elmondta Andrássy Gyula gróf, a Gyermekvédő Liga közgyűlésén,
1911 jún 15"Minden szava megállja ma is a helyét.Csak az az alapvető hiba,hogy az egész csak írott malaszt maradt.A Horthy korszak nem sok jóval dicsekedhet.A diktatúra éveiben l945 után aki akart tanulhatott,munkás és paraszt fiatalok ezrei szereztek diplomát.
Az elmúlt száz év alatt azért történt egy s más.Az urak belevitték Magyarországot két világháborúba.A következmények ismertek.Ne akarja nekem senki bemagyarázni,hogy ez így volt jó és nem az akkori uralkodó osztály bűne.Az árat az ország fizette meg,igaz az uralkodó elit is fizetett 1945 után.Ki mennyit vesztett?Az én szememben nincs különbség a szerint ,hogy mennyi:akit a megélhetésétől megfosztottak az100 %-ban vesztes volt.
Tévesnek tartom összevetni a régi és mai mezőgazdasági termelés munkaigényét.Ma már lényegesen kevesebb gyalog munkára van szükség,az emberi erőt a gépek helyettesítik.Nem aratnak már sehol kézzel,nem szedik a markot a lányok asszonyok.,nem kell cséplőbandának összeállni a csépléshez elvégzi a kombájn,hogy csak az egyik legnehezebb mezőgazdasági munkát említsem.
"12 foglalkozik az ipari termeléssel, a többi csak fogyaszt,"Szerintem hamis értelmezés.
Igaz,hogy a hozzáadott értéket az ipar termeli meg,de képes lenne e rá,ha nincs kiművelt ,egészséges fő aki a munkát végzi?A tanító és gyógyító közvetetten nem vesz részt a termelésben?Ez csak egyike a tovább sorolható a mentális egyensúlyi állapotot megteremtésében közreműködőknek.Szerintem mindenki részt vesz a termelésben aki tevékenységével hozzájárul ahhoz,hogy a munkát végző ember mentálisan rendben legyen.
Azt gondolom a jövő építését nem a múltban kell keresni.A múlt felidézése csak addig érdekes amíg abból tanulságot lehet levonni,hogy még egyszer ne essünk ugyanabba a hibába.Festhetjük akár milyen szépre,oda vissza menni nem lehet,mint ahogyan kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet belelépni.
Még csak annyit:Illyés Gyula :Puszták népe című művét ajánlom figyelmedbe.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann ! Minden ""jó"" dolog Ámerikából jött-jön. A kolorádóbogártól kezdve a "Big-Brotherig"...Mondjuk 25-30 évvel ezelőtt nem volt Big-Brother, meg Való-Világ, de nem voltak hajléktalanok sem.A társadalom sokkal egyenletesebb , kisebb különbségű létviszonyok között élt. Akik sajáthibás "nyomorultak" voltak azoknak is mindig segített a közösség. Ez a "MOSTANI JÓ DOLOG" is onnan jött. Ugye a Leaders-Braders... meg azok a fránya nagy ENERGIASZOLGÁLTATÓ CÉGEK !
Bizonyosan tudom, hogy vannak JÓ dolgok is abban az Ámerikában (értsd USA), csak valahogy azok sehogyan sem akarnak beszivárogni itt errefelé a társadalmi életbe, mert a jelenlegi vezetőink még azt a maradék DEMOKRÁCIÁTÓL is meg szándékoznak fosztani a polgárokat..
Jól idézett. A VILÁGHÍRŰ ÉS EREDMÉNYES OKTATÁSI RENDSZERT éppen most kezdték meg sokkal gyorsabb ütemben szétrombolni és leredukálni. Ráerősítve az elmúlt 20 év tétova és össze-vissza módosításaival elért oktatási színvonalra, a jövő kihívásainak megfelelő iskolarendszer kialakításával szemben vissza akarják vinni az oktatást az 1900-as évek első negyedébe.( Ugye a "lovastengerész azt mondta :.. elég, ha a zsellérnek annyi esze van, hogyha esik ne álljon a csurgásba!") Még a nyelvtanulás területén is elsőként a Német nyelvet lenne KÖTELEZŐ tanulni. Csakhogy azóta már rengeteg víz lefolyt a Dunán, rengeteget változott a VILÁG, a KÖRNYEZET, a gazdasági és társasalmi kihívások mennyisége és minősége.
A mai hajléktalan már nem ásna le a földbe viskót. Építettek kajibákat, amiket a különböző kerületek leromboltak, és a hajléktalanság tényét már büntetni, szankcionálni akarják. Épp most semmisítette meg ezeket a jogszabályokat az Alkotmány Bíróság azzal az indokkal, hogy ez szociális kérdés, és nem jogi eszközökkel kell megoldani.
Én megértem, de elfogadni nem tudom, hogy védi a "mundér becsületét. Ha oly jó lett volna itt a lét, akkor nem "tántorgott volna ki Amerikába ""két és félmillió emberünk.""...
MOST is hasonló folyamat zajlik le itt. Nagyjából annyian hagyták el az országot ideiglenesen, vagy véglegesen, mint a Horti rendszer alatt és 56-ban ÖSSZESEN . Nos ezt a "remek társadalmi és politikai állapotokat" akarja bebetonozni a saját politikai és GAZDASÁGI hatalmával együtt ""derék"" kormányunk Orbán Viktora, és ehhez számít az egész világ szórványmagyarságának segítségére. És ezért a Kdnp-vel együtt mindent meg is tesznek.
És bizony az, hogy a világban szanaszét élő, szinte semmiféle konkrét ismerettel nem rendelkező,-a hazai viszonyokban tájékozatlan,-az állam és a közösség fenntartásának terheiben részt nem vevő,-csak épp félretájékoztatott ( és ősiktől örökölt zsigerileg előítéletes) emberek határozzák meg azt,-hogy továbbra is ebben a hazug és autokrata elnyomó elit által létrehozott viszonyok között éljenek a továbbiakban is,-azt az ország lakosainak nagyobbik része elutasítja..És hogy ön nem szavaz, az CSAK 1 fő a sok közül...

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Kiegészítésül:Nem a megálmodott dolgok megszerzése,hanem a megtartása,üzemeltetés,javíttatás,rezsi a nagyobb gond.Így a fenntartás költségeit is érdemes
figyelembe venni.

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

"Végeztem egy gyors felmérést: a hajléktalanok(homeless) 85% - a örömmel venné ezt a kunyhót,"
Kedves Mariann valószínűleg,ha ön nem vette volna fel,az átkozott banktól, az átkozott kölcsönt,megfelelő anyagi
lehetőség nélkül,"bevétel,kiadás egyensúlya" úgy lehet ,hogy ön is hasonló "építményben" élne önálló életet,és ott álmodna,egy élhetőbb,lakhatóbb,élhetőbb épületről.
Természetesen,ha az ember nem álmodik,és nem igyekszik megvalosítani adott lehetőségei
szerint,úgy nem halad előre,a gond csak az,hogy bizony az embert az álmai az elérhető lehetőségeken túl,a délibábok felé hajtja,és az ember sokszor hajlamos feléjük hajtani,csak ha eléri azokat,akkor veszi észre,hogy az elért álmok bizony több gondot okoznak,mint azt sejtette volna.Ehhez nem elég az álmodozás,hanem érdemes megismerni előtte a világ valóságát.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András
."..Én még LÁTTAM a földbe másfél méterre beásott, és kukoricaszárból készült felépítményű ÁLLANDÓ (!) lakás célját szolgáló, az "úrtelkén'"" készített kunyhókat....Jártam benne is..".

- Végeztem egy gyors felmérést: a hajléktalanok(homeless) 85% - a örömmel venné ezt a kunyhót, de sajnos dreams and dreaming.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

"A magyar urak mit tettek?. Vajon betöltötték-e saját szerepüket férfiúilag és szeplőtlen?( Az nem menti őket,hogy a mai elit ugyanilyen sorsot szán sok millió embernek,)"

Ma már mindenki tudja Magyarországon, hogy az elhagyatott gyermekek védelme az egyénnek, a társadalomnak és az államnak legelső kötelességei közé tartozik. … A gyermek éppoly fontos, hatalmas tényező, mint aminő kedves és tehetetlen. Hisz a gyermek jelenti a jövőt. A mai gyermekvilág a jövő magyar társadalom. Ha a mai gyermeket fölneveljük, ha egészségét és erkölcsi érzékét, szívét és eszét a korai romlástól megóvjuk, az ország jövőjét szolgáljuk. A gyermek van hivatva élvezni és fönntartani, amit mi megkezdettünk, ő van hivatva a jelennél tökéletesebb, jobb, sikeresebb jövőt teremteni, tőle várjuk a dicsőbb, a boldogabb, a hatalmasabb Magyarországot. A gyermek megmentésével adunk a legtöbbet a társadalomnak, mert egy egész emberélettel gazdagítjuk az emberiséget. S különösen nálunk fontos a gyermekélet megmentése, mert egyik főbajunk a gyér lakosság. Nálunk a születések száma olyan kedvező, hogyha a gyermekek nagyobb arányszámát nevelnők föl, nyers hatalmunk tetemesen megnőne.”
„Ki tudja, hogy a megmentett gyermek nem lesz-e az emberiség, a haza egyik jóltevője? … Ki tudja, hogy a megmentett gyermek nem lesz-e egy második Deák Ferenc, egy második Munkácsy, egy második Liszt vagy Semmelweis, egy második Széchenyi vagy Arany?”
„a legnagyobb pazarlást az viszi véghez, aki ott takarékoskodik, ahol az emberi erő gyarapításáról és fönntartásáról van szó, hogy a legrosszabb üzlet az egészséggel és az emberi élettel kevesebbet törődni, mint a pénzzel.”

A gyermekvédelemről. – Elmondta Andrássy Gyula gróf, a Gyermekvédő Liga közgyűlésén,
1911 jún 15

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála

1 - A történelem, az egyik legjobban telehazudozott tudomány.
2 - Minden hatalmi rendszernek az az érdeke, hogy elhitesse az emberekkel, hogy az a világrend, amiben jelenleg élnek, a lehető legjobb.

jobbágy ---> jó középfoku alakja
"Oh bizony! Akkor volt a mi szavunk kellő, mi magunk fő jobbágy, királyhoz egyenlő"
- mondják a magyar nemesek. (Arany: Buda halála).

"Nem gondolom ,hogy a kor akkori urai nagyon büszkék lehetnek magukra ,mert nagyon sanyarú sorsot szántak a szegény embereknek."

- Hogy a jobbágyság helyzete korántsem volt annyira szörnyű, mint állítják, arra közvetett tárgyi bizonyíték létezik: a népművészeti alkotások.
- Hogy a mai magyar magasabb műzenének sajátos stílus jegyei vannak, ezt többek között a kelet parasztzenéjének köszönheti.(Bartók)
Vajon a XXI sz. gyűjtési eredménye mi lenne? ValóVilág? Big Brother?

- Agyondolgoztatott jobbágyok: ötven - száz közötti családnak kellett magas színvonalon ugyan, de közös erővel eltartania egyetlen úri családot.
Ma, egy (azaz 1 db) mezőgazdasági termeléssel foglalkozó embernek az ún. „civilizált” világban a CIA statisztikája szerint kb. 50 db másik embert kell jóllakatnia, akikből max. 12 foglalkozik az ipari termeléssel, a többi csak fogyaszt, nem termel semmit.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Rendben:Unus testis non testis.Tiszta sor,nem is így értettem .De a sok kicsi sokra megy és nem helyeslem,hogy azok a magyarok is élhetnek szavazati jogukkal,akik nem határainkon belül élnek és nem viselik a döntés terheit.

A jobbágy viskókkal a panelt állítod szembe..A panel minden ellenkező híresztelés ellenére jelentős minőségi javulást hozott nagy tömegek lakhatási körülményeiben. A korábbi dohos,vizes,sötét,penészes lakásokat váltotta ki,és ezzel el is tűnt a morbus hungaricusnak nevezett tüdőbaj - a nyomor betegsége.Természetesen ebbe beletartozik az is ,hogy megszűntek éhezni is.
Megnéztem a képeket .Nos először is : a jobbágyságot a 19.-ik században felszámolták Magyarországon.Az I.világháborúba nem indulhatott jobbágy.A lovas katona aki a képen van.ha nem is gazdag paraszt,de mindenképpen tehetős középparaszt képét mutatja.Nem gondolom,hogy ez valamelyik uraságnak lenne érdeme,inkább saját szorgalmának,ügyességének,előrelátó jó gondolkodásának.A többi kép is inkább ezt sugallja,kivéve a vályogvetők.Ők valóban a nincstelen zsellérek,a nincstelen parasztok és cigányok köréből kerültek ki.Nem gondolom ,hogy a kor akkori urai nagyon büszkék lehetnek magukra ,mert nagyon sanyarú sorsot szántak a szegény embereknek.Ha volt is aki próbálkozott mással a többség ellenállásán megbukott.Már Mária Terézia mondta:tartsd jól a juhot,hogy nyírni tudd,A magyar urak mit tettek?. Vajon betöltötték-e saját szerepüket férfiúilag és szeplőtlen?( Az nem menti őket,hogy a mai elit ugyanilyen sorsot szán sok millió embernek,)

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann. Lentebb azért NEM raktam felkiáltójelet, mert minden felkiáltás nélkül, egyszerűen és tárgyszerűen próbáltam reagálni .Azt az egy-kettőt is zárójeleztem, és csak az előttük álló szóra vonatkoznak....
Egyébként végignéztem "albumát" ... Ne legyen rá büszke, hisz a BILLI gyerek IS de a többi is "BEÁLLÍTOTT" és nem pillanatfelvétel...No meg egyáltalán nem "ÉLETKÉPEK". (apám 1896-osként végigcsinálta az időszak nagyobb részét, és mindent első kézből tudtam meg...Jobban hiszek neki...)

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Mariann. Őseim "urak" voltak, kikre még Apátfalván néhányan hallomásból emlékeznek, mint a környék "legjobb" földesuraira. Pont abba mentek tönkre, hogy a "jótékonykodás mellet nagy pártolói voltak a művészeteknek, és azon belül főleg a festészetnek.(no meg "hazaffyként" támogatták az államot(Ferencjóskát) különböző háborús kiadások fedezésére kiadott papírok vásárlásával) Nem egy nagy festőnk "tanulmányútját" nagyvonalúan fizette dédapám, és hetekig-hónapokig vendégeskedtek a kúriában...Munkácsitól-Gulácsyig...( Néhai keresztapám is Gulácsy)
Alaposan ismerem az akkori, a későbbi és a mostani viszonyokat IS:- annál is inkább, mert mi ( a család) azótátul is a honban és a honnal élünk jóban rosszban.....
Az a kor , az 1850-tőli időszak szintén Európa legalja volt....viszont a mai (!) viszonyokról is lehet nagyon "idilli" albumokat alkotni....Én még LÁTTAM a földbe másfél méterre beásott, és kukoricaszárból készült felépítményű ÁLLANDÓ (!) lakás célját szolgáló, az "úrtelkén'"" készített kunyhókat....Jártam benne is...
Viszont Széchenyitől a "politikai gazdaságtani" munkásságára hívnám fel becses figyelmét....vagy is.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála
"Kíváncsi lennék ,hogy netán te is úgy gondolod ,hogy ennyi hazai ismeret birtokában jogot formálhatsz szavazatoddal befolyásolni a hazai politikai életet?"
- szavazatokkal befolyásolni? a hazai politikai életet???

"jobbágy telkeken-épített viskókkal kecsegteted....."
- mennyibe kerűl egy 3o négyzetméteres panel?

"inkább a "közmunkára kényszerített rabszolgák hadáról" beszélhetünk Viktor király és pártja áldásos országlása okán"
- Rorschach szerint kétféle próféta van: az őrült, aki Istennek gondolja magát, és a neurotikus, aki csak Isten szerene lenni.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves András

" Sajnos bank nélkül nincs KAPITALISTA GAZDASÁG. Másik se nagyon."
- az 1800 -as Ganz vállalatokra, a Goldberger-gyárra, a Pickre, stb emlékszem - de bankra nem.

" Itt érdemes gróf Széchenyi munkásságát ismerni, mint alapot."
Széchenyi - ALAP: nemzetnek erénye s felsőbbsége csak annyiban van, amennyiben lehető legtöbb tagja ugyancsak betölti saját helyét férfiúilag és szeplőtlen.(Világ)

" Ma már ONNAN ahol a jogszabályban meghatározott négyzetméter/fő nagyon eltér a ténylegestől, a gyerekeket állami gondozásba veszik."
- Egymillió ember is utcára kerülhet a banki hitelek bedőlése miatt...???

"Amit ön felmenőitől hallott, az bizony a az európai nemzetek közti nyomor majdnem legalja nyomorúságos élet volt...
( nagyon kis része a lakosságnak élt normális létkörülmények közt.)"
- Ezt sajnos az utódaimtól hallom, hogy ilyen borzalmas a magyar vidék MA.

Azt, hogy milyen volt 150 - 200 évvel ezelőtt - készítettem egy albumot.
címe: Urak és Jobbágyok.
Csak azért, hogy az ismereteit ha lehet bővítsem valamelyest.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Kedves Mariann ! Nem lett az félreértve. Ugye a bankokkal tetszett kezdeni, és a úr "adományozta" teleknél fejezte be a II. részben.Mindkettő kérdés egy nagyon speciális nézőpontból történt. Sajnos bank nélkül nincs KAPITALISTA GAZDASÁG. Másik se nagyon. De kapitalizmus, sőt annak magasabb létformája, az imperializmus sincs. Itt érdemes gróf Széchenyi munkásságát ismerni, mint alapot.
Nos, az a bizonyos telek meg aztán az a furcsa eset, amikor TÖBBE KERÜL A LEVES MINT A HÚS. Nagyon-nagyon meg kellett azt "hálálni."
A többgenerációs együttélés alapfeltétele a élettér. Ma már ONNAN ahol a jogszabályban meghatározott négyzetméter/fő nagyon eltér a ténylegestől, a gyerekeket állami gondozásba veszik. És jogosan. Mert a NYOMOR ÉS S ZSÚFOLTSÁG ÚJRATERMELI SAJÁT MAGÁT, MELLÉ PEDIG A RÉG ELFELEDNI VÉLT, DE MÁRA MÁR ÚJRA FELÉLEDŐ NYOMOR OKOZTA FERTŐZŐBETEGSÉGEKRŐL.És itt a tüdőbajtól lehet sorolni.. ( Képzelje el, hogy én, a nejem két fiam feleségeik, és a HÉT unoka (!) hogyan férne el egy egyszobás és két félszobás lakótelepi, vagy másik "városi" lakásban ?
Még a középosztályban sem megy maradéktalanul. Annak ellenére hogy egyik gyermekem és családja itt él a felső szinte a házamban, teljesen(!) leválasztva. Külön energia ellátás és közlekedés mellet, amikor nem merülhet fel az sem, hogy ki folytja többet a vizet, vagy használja a villanyt. Mivel "startra kész" állapotban van a fiam, (mindkettő) mert az itteni viszonyok nem teszik lehetővé a létminimum feletti létet. Mindkettő dolgozik, és mindkettő 240-280 óra köztit havonta. És amennyiben kimennek dolgozni, akkor nagy a lehetősége, hogy amint rendeződik a helyzetük, KINT IS MARADNAK CSALÁDOSTUL. És én meg a nejem itt maradunk egy többlakásos házzal, AMINEK AZ ADÓJÁT MAJD ALIG-ALIG FOGJUK TUDNI KIFIZETNI, mert a itt az a divat, hogy 25-től120 négyzetméterig progresszívan emelik az adót. A 1200nm.esre is pont annyit kell fizetni, mint a 120-ra. És a hazai lakásállományban az együttélésre NEM alkalmas csak a családi házak egy kisebbik része...Amit ön felmenőitől hallott, az bizony a az európai nemzetek közti nyomor majdnem legalja nyomorúságos élet volt...( nagyon kis része a lakosságnak élt normális létkörülmények közt.)
Csak azért írtam le ezeket, hogy az ismeretit ha lehet bővítsem valamelyest.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Kedves Borbála, jövök a válasszal.

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

András.
"nem hiszem, hogy közgazdasági ismeretei meghaladnák az ......"
- valami félre lett értve, a generációs együttélésről beszéltem.
"
Viszonzásul remélem , hogy nem akar onnan beleavatkozni KÖZVETLENÜL, szavazatával a mi itteni létünkbe..."

Soha senkire nem szavazok!
Mert:
1x, 2x tévedni emberi dolog, a harmadik határ eset.
De azután már evidens, hogy csak valamilyen személyre szavazhatunk – arra nem, hogy mit tegyen.

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Nos, kedves Mariann, nem hiszem, hogy közgazdasági ismeretei meghaladnák az átlagamerikai szintjét. Mára, már itthon is az írástudók többsége többet tud. Végül is azt az erőszakos kölcsönterjesztést tényleg onnan vette át a bankrendszer. Nem véletlenül, mert van ám itt odavaló bank is. A Budapestnek nevezett bank, az USA legnagyobb energetikai vállalatának a bankjának egy "fiókája" Azt viszont illik tudni, hogyha a "BANKOKNAK ANNYI", akkor a gazdaságnak is ANNYI.
Mert ugye nem a bankfán terem a péz !
És azt még Andrássy gróf is mondogatta legidősb Boros Lajosnak, hogy "Lajos, péz nélkül mulatni bajos "
Kicsit szomorkás lett a hangulatom, mikor mindkét hozzászólását elolvastam.
Remélem, hogy látja az ottani elnökválasztás eredményét,-amibe ugye mi (!) nem szóltunk bele, csak Orbán Viktor, - ki szerette volna ha Roomny nyer. Viszonzásul remélem , hogy nem akar onnan beleavatkozni KÖZVETLENÜL, szavazatával a mi itteni létünkbe...

Válasz

Hedrich Ernö üzente 11 éve

Nos én sem ingyen lakást,sem kölcsönt sem kaptam a lakásom megvásárlásához.Sem magánszemély,sem az állam felé egy fillér adóságom nem volt,a tranzakciós adót mégis vonják a megtakarított pénzemből,pedig de sok paprikás krumplit,és zsíros kenyeret megettem,amikorra sikerült lakáshoz jutnom, egy 25nm-es üzlet helységben laktunk anyámmal együtt,a háború után elkobzott saját háza helyett,amit szintén a saját pénzéből
építtetett.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Kedves Mariann!
Ha lennél szíves szíves ezt bővebben megmagyarázni "- No.1 IDEA.
Remélem, a bankoknak annyi!"
Az általad leírottak arról győznek meg,hogy halvány fogalmad sincs a magyarországi viszonyokról,vagy nagyon cinikus vagy.
A több generáció együttéléséhez -anélkül,hogy vitatnám az egymás iránti tolerancia csökkenését-több generációs lakások szükségesek,amelyek nincsenek a városokban,ahol munkalehetőség esetleg van.A magyarországi városi átlag 50 négyzetméterén nagyon keserves azoknak akik erre rákényszerülnek.
Nem sokat tudsz a magyarországi viszonyokról azért sem,mert még ott tartasz,hogy a lakáshiteleseket az úrtól kapott ingyen parcellán -jobbágy telkeken-épített viskókkal kecsegteted,mint visszasiratandó megoldással.Igaz,hogy lassan ott tartunk,hogy "csóró jobbágyok közösségéről"-ahogy írod-vagy inkább a "közmunkára kényszerített rabszolgák hadáról" beszélhetünk Viktor király és pártja áldásos országlása okán.
Kíváncsi lennék ,hogy netán te is úgy gondolod ,hogy ennyi hazai ismeret birtokában jogot formálhatsz szavazatoddal befolyásolni a hazai politikai életet?

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

Apró adaléknak teszem csak hozzá, azok kedvéért, akik éppen a fizetésük létminimum feletti részét a banknak adják oda minden hónapban lakástörlesztésre: régen, ha az ember nem örökölhetett házat és földet, az úrtól kapott egy plusz parcellát a falu szélén (igen, ingyen!), és a házakat kalákában építették, tehát a csóró jobbágyok közössége együtt, közös erővel (igen, ingyen).

Válasz

Andrassy Mariann üzente 11 éve

"Többek között az, hogy a kölcsöntörlesztés után is kell majd fizetni a tranzakciós adót."
- No.1 IDEA.
Remélem, a bankoknak annyi!

Az a véleményem, hogy régen sokkal több tolerancia volt az emberekben egymás iránt.
Hosszú-hosszú évekig 3 generáció élt együtt nálunk, gyerekkoromban nagyanyámék, szüleim, mi gyerekek, aztán a szüleim, mi és a gyerekeim. Különösebb problémák sem gyerekkoromban, sem felnőttként nem voltak. Különösebben nem szóltak bele az életünkbe, pedig egy házban laktunk. Mi pedig igyekeztünk őket nem zavarni és megfelelő tisztelettel viseltetni irántuk. Mindezt pusztán abból a hálából kiindulva, hogy felneveltek...........

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 11 éve

Urak!Nem veszélyes ennyire piszkálni a népnek nevezett Oroszlán bajszát?

Válasz

Gyenge András üzente 11 éve

Érdekes módon ez a két nagy unortodox zseni valamiért,valahogyan mindig azt a megoldást választja, ami a legrosszabb az országra, a gazdaságra és a társadalomra.
Most már megszólalt az az ember is, aki egyedül és köntörfalazás nélkül megmondta, hogy az adósságot NEM KIADÓZTATNI KELL A POLGÁROKBÓL, hanem csak úgy egyszerűen KI KELL NÖVEKEDNI ! Ki kell termelni a növekedéssel.
Azaz A GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE, A GDP NÖVEKEDÉSE az a lehetőség, amivel nem csak ki lehet fizetni az államadósságot, hanem meg lehet őrizni a lakosság életszínvonalát is. De ha az állam minden növekedésgátló intézkedést meghoz, mint azt a Matolcsi pakkjai-csomagjai teszik, akkor még az állam fenntartását is hamarosan hitelekből kell fedezni, mert a gazdaság, VISSZAESIK, és a GDP CSÖKKEN, és ezzel arányosan megnő az adósság.
És a DEMJÁN úr még ebbe be sem kalkulálta a ZSENIJEINK MEGSZÓLALÁSAIRA egyre romló €/forint viszonyt, a valutaromlást.
A kormányunk nem harcol semmivel, még önmagával sem, HANEM MINT A MEGKERGÜLT KUTYA FUT A SAJÁT FARKA UTÁN, pontosan így cselekszik a kormány is. És ahogy a kutya sosem éri utol a saját farkát, pontosan úgy a kormányunk sem bír kikecmeregni ebből a pörgésből. (mindenáron megfelelni a szektatagok elvárásainak.)
Már a kormányunk első hónapjaitól próbálom itt azt megértetni a jobbosokkal, hogy csak a növekedés, a GDP emelkedése lehet az útja az ország boldogulásának. MÍG a most CÉLKERESZTBE KERÜLT Bajnai Gordon 1,6 (!) %-os NÖVEKEDÉSSEL adta át a stafétabotot! Ellenben eddigre Orbánéknak sikerült az állami tartalékalapot ELTŐZSDÉZNI, és a gazdaságot tartós recesszióba fordítani. Így az idei VISSZAESÉS MÁR 2 % KÖRÜLI, ( becslésem alapján) A KSH szerint az első félév (!) 1,6 % mínusz !
EZZEL SZEMBEN a miniszterelnök meg győzelemről, meg kiugró eredményekről, meg külföldi elismeréseket emlegetett.
Hát ha a háromszoros gagyi, meg a CSŐDMINŐSÍTÉS BEÍGÉRÉSE SIKER, akkor nem tudom hogy mi a jó é......(nem nyomdafesték tűrő a többi)

Válasz