dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Erzsike!
A megadott linkeket a magyar program nem találja.A címeken kerestem,így leltem rá,s tettem fel,hogy más is ráleljen,ha érdekli.hasznos írások,köszönet érte.

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Kedves Borbála ! Köszönöm ... Önnek ezekszerint kinyilt a javasolt oldal !


Kicsit talán száraz unalmas .. , de ha atémánál maradunk érdemes elolvasni


További szép estét !

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

kedves András !
a pre indusztriális... az indusztriális .... a posztindusztriális fogalmakat talán aki földrajzot történelmet stb tanult biztos megérti mit jelent ... bocsánatot kérek , de az idézöjel lemaradt , hisz a gondolatok csak kiollozott részek voltak a tanulmányból ... sajnálom , hogy nem nyilik ki

most viccesen megint egy szociológus gondolatait irom ide "... „A postindustriális ( jelen társadalmunk !t) szociológiájának éppen az az egyik fô jellemzôje, hogy képes tolerálni az ilyen jellegû kritkákat."

tisztelettel . Egy anyanyelvét és nemzetét is szeretö ember ! Aki igyekszik a hétköznapjaiban határon túl is megvédeni a Magyar Nép tisztességét !

Erzsébet

..

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Joakim Palme John Rawls igazságosságelmélete az alábbi hivatkozáson elérhető!!!!!!!!!!

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=joakim%20palme%20john%20rawls%20igazs%C3%A1goss%C3%A1gelm%C3%A9let%C3%A9&source=web&cd=1&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2F84.206.8.166%2Fdownload.php%3Fid%3D236&ei=DRrFToyFN6HT4QSztL2DDQ&usg=AFQjCNGcNsZ0T5I1Sno69sl2fvGgIn8mUw&cad=rja

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Bartha Attila
Visszajáró svéd kísértet? Itt elérhető!

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=%20bartha%20attila%20visszaj%C3%A1r%C3%B3%20sv%C3%A9d%20k%C3%ADs%C3%A9rtet%3F&source=web&cd=1&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.econ.unideb.hu%2Fuserfiles%2FFile%2Ftudomany%2Fcompetitio%2Ffolyoirat%2F5evfolyam_1szam%2Fcomp_konyvek_501_bartha_attila.pdf&ei=VBvFTofwC4SL4gSX7dVv&usg=AFQjCNFeRdaUOxYIjtfJCmuogu-R-fIKhw&cad=rja

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Erzsébet!
:Valamiért nekem sem a Google, sem a Firefox kereső nem hozza be az ajánlott oldalakat.
-Segítek a magyar nyelvi ismereteit felfrissíteni: "a posztindusztriális átmenet "
magyarul ön szerint is "az iparosodás utáni átmenet " ? ..vagy "iparfejlesztés utáni átmenet" ? Vagy egyszerűen csak ipari átmenet utáni ? MERT NEM MINDEGY !
Csak azért, mert ahol lehet, mindig magyar szavakat szeretek használni. Ha másként nem egészen klappol, akkor zárójelben leírom a szó eredetét pl: (Francia,- régies !) jelentését, ill jelentéseit, mert nyelvünk szókincse több, és jobban kifejező, mint az európai nyelvek bármelyike.
És ha egyértelműen akar valaki fogalmazni, akkor szerencsésebb a magyar jelentései valamelyikét használni.
És nem kioktatni, ellenben segíteni szeretnék. Bocsi...

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Még egy érdekes olvasnivaló !

Bartha Attila
Visszajáró svéd kísértet?
Egy félreértés fogságában: a svéd modell álma
és a kelet-közép-európai realitás

http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=v%C3%A1ltozik%20a%20sv%C3%A9d%20j%C3%B3l%C3%A9ti%20%C3%A1llam%20is&source=web&cd=2&ved=0CCAQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.econ.unideb.hu%2Fuserfiles%2FFile%2Ftudomany%2Fcompetitio%2Ffolyoirat%2F5evfolyam_1szam%2Fcomp_konyvek_501_bartha_attila.pdf&ei=v-fETum2GNCO4gTe9fC-DQ&usg=AFQjCNFeRdaUOxYIjtfJCmuogu-R-fIKhw

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Kedves Borbála ! a felvetett témához csatolok kivonatot ... ha lesz ideje rá olvassa át .
Az elmúlt két évtized a posztindusztriális átmenet felgyorsulásával új kihívások elé állította a
jóléti államokat, és az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy a különböző jóléti modellek
milyen sikerrel birkóznak meg velük. Joakim Palme John Rawls igazságosságelméletét hívja
segítségül a kérdés megválaszolásához (Palme 1999). Úgy véli, hogy Rawls koncepciójának....


http://84.206.8.166/dokumentum/nemzetk%C3%B6zi%20tapasztalatok%20Sv%C3%A9dorsz%C3%A1g.pdf

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Az előző hozzászólásomat kiegészítendő:
A II. Vatikáni zsinat Gaudium et spes kezdetű lelkipásztori konstitúciója elég világosan fogalmaz az emberi személy iránti tisztelet ügyében: „Napjainkban különösen sürgető kötelességünk, hogy felebarátnak tekintsünk megkülönböztetés nélkül minden embert, és ha ránk szorul, siessünk is a szolgálatára; legyen szó akár egy mindenkitől elhagyott öregről, egy igazságtalanul lenézett vendégmunkásról, egy menekültről, egy házasságon kívül született gyermekről, aki érdemtelenül szenved olyan bűnért, melyet nem ő követett el; vagy egy éhezőről, aki megszólítja a lelkiismeretünket, eszünkbe juttatva az Úr szavát: »Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek« (Mt 25,40).”

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Zsuzsa!
Ez az egyedi példa sajnos nem egyedülálló.Ezt dicső kormányunk még azzal tetőzi,hogy azt a hajléktalant,akit kétszer az utcán találnak,mit visszaesőt börtönnel fenyegetnek,pedig nem tett semmi rosszat,csak otthona nem lévén,és repülni sem tud kénytelen magát az utcán meghúzni.Teszik mindezt a KDNP-s isten segedelmével.Gyalázat!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Sebestyénné!
Valamit félre értett.Pontosan azt ecseteltem,hogy a jelenlegi kormány szöges ellentétét csinálja mindannak,amit a svédek csináltak és sikeres jóléti rendszert építettek ki.Ez a kormány az általam is vázolt okok miatt nem,hogy jóléti rendszert,de élhető rendszert sem tud teremteni,Ha hamarosan nem történik gyökeres változás a kilenc millió koldus országa leszünk.Az emberek türelme fogytán teljes joggal.Ebből a gödörből szerintem mindannyiunknak közös akarattal kell keresni a kiutat,ezt a rabló bandát mielőbb el kell zavarni.Én remélem,hogy vannak ebben az országban még derék,becsületes,jobbító szándékú emberek,akik tenni is hajlandók.Akárkik is kerülnek a kormánykerékhez,az országot nagyon nehéz lesz ebből a helyzetből kihozni ,ezt sajnos nem lehet szenvedés nélkül megúszni.Abban bízok,ha az emberek látják,hogy jó irányba mennek a dolgok,világosan megfogalmazott célokért kell küzdeni az ügy mellé támogatólag fel fognak felsorakozni.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Sándor!
Ennek a hozzászólásnak semmi keresni valója nincs ennél a cikknél.Önálló blogként feltettem.Kérem,hogy a jövőben próbáld a témához csatlakozóan megfogalmazni a hozzászólást ennek így semmi értelme sincs.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Azt, hogy mennyire él "jól" a mai átlag ember, azt a következő történetből le lehet vonni.
"Egy szinte csont és bőr, ágról szakadt 58 ember, kopott ruházatban megjelenik egy fordítóidodában, mert német önéletrajzra lenne szüksége. Ausztriában szeetne dolgozni.

Ez az ember elmesélte, hogy évekig nem volt állása, mert öreg, dacára technikusi végzettségének, jelenleg Szombathelyen van dec. 1-ig foglalkoztatva, mint mindenes, fükaszálás, udvarsöprés stb. beosztásban minimálbérért. Kézhez kap 60.000.-Ft-t, de mivel lakóhelyén és környékén semmiféle állást nem kapott, így örült ennek a megoldásnak is, s ezért kivett Sárváron 30.000.-Ft-ért egy albérletet (azért Sárváron, mert ez Szombathelyen sokkal több lett volna), a bejárás, azaz a bérlet nem egészen 10.000.-Ft.
Ami megmaradt, az kb. 20.000.-Ft, ebből tengeti az életét.
Elmesélte, hogy a hónap végén már csak lisztre telik, azt megpirítja, vizzel felönti, ezzel táplálkozik.
Kérte továbbá, hogy írják fel neki egy cédulára németül, hogy minden munkát elvállal, nem válogat.
Arra a kérdésre, hogy miként akar magának munkát találni, azt válaszolta, hogy olcsón el lehet a határig menni vonattal. Magammal viszem a biciklimet (most decemberben!!) s bejárom vele Burgenlandot, s mindenhova bekopogtatok álláskeresés céljából.
E történet hallatán napokig nem voltam észnél. Itt lábbal tiporják az emberi méltóságot!! Ennél fájdalmasabb dolgot elképzelni nem tudok!
Hova jutottunk?

Válasz

Sebestyén Miklósné üzente 12 éve

Kedves Borbála. Valószínüleg igaza van amikor ecseteli, hogy van kiút. A kérdés az, hogy amíg jön az áhított fel emelkedés hányan fognak teljesen tönkremenni idegileg és anyagilag? Hányan választják az öngyilkosságot mert nincs kitartásuk.? Máról holnapra élnek és már a remény is elveszett? Ilyenkor nem elég a türelemre intés, mert a türelemért nem adnak a boltban még egy falat kenyeret sem.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

Nos én ezt amit leírtál nem vitatom.de enged meg ,hogy egy hasonlattal válaszoljak neked.ki fél a víztől??az aki nem tud úszni.A Magyar nép nem tud úszni,a nép nincs felkészítve a szoc.után,hogy saját lábán,álljon meg.A nép kivan vágva a munkahelyéről annak az ismerete nélkül,hogy megtanulná ,hogyan kell élni.És lehetősége sincs ,hogyan élni.A rokon gyerek itthon két évig nem kap munkát -fizikai- kimegy Svédbe és azonnal dolgozik mint ács.Hidd el mi itthon dolgoznánk,de nincs iparunk,ami van abba meg a külföldi az első-hiszen egy Magyar beruházást sem csinálhat a Magyar,csak külföldi.
Sokan kívülről mondjátok mily kemény világ a kapitalizmus...meg kell próbálni itthon és talán az lesz a felismerés,hogy ami ithon van az még keményebb.
Talán a népet fel kellett volna készíteni a túl élésre,amelyik része meg megkezdte azt letörte a kormány,mert akkor az ő hűbéressége nyugaton véget ér.Vissza térve az úszáshoz,aki abba nő bele,hogy a vízben csak úszni lehet ,nagyobb az esélye a túl élésre mint annak akit beledobnak .Magyarként dolgoztam külföldön, közvetlen rokonaim-besúgók,cenzorok miatt fokot nem írok-kinn dolgoznak,sőt már élnek,de nem úgy élik meg a munkanélküliséget mint akik itthon élünk és fogalmuk sincs ,hogyan kell csinálni.
45 évig dolgoztam,és sok szakmába dolgoztam,mert hajós koromba megtanultam a hajón mindent el kell végezni nem csak azt amire felvettek...de itthon nincs még hajó sem...

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Kedves Borbála !

Olvasom értelmes logikus irásodat ... jó . hogy megtaláltam ezt a Forumot ! . " vak tyúk is talál szemet " mondhatnám ... Jó itt szemezgetni .... meg értesülni röviden tömören az otthoni dolgokról .. most csak beköszöntem ide . van elfoglatságom ... de majd "jövök .. kivánok kellemes estét értelmes diskuziot ..és Optimizmust a jövöre vonatkozóan
Müller Péter szép gondolatiat hagyom itt helyettem .!

A két legfőbb erény, amit mindenkinek meg kell tanulni, ha szeretne a
változásokban részt venni: türelem és alázat. E kettő nélkül könnyen
kicsúszhat lábunk alatt a talaj! De ha betartjuk a szabályokat, akkor
megtapasztalhatjuk a bőséget és szeretetet életünkben!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Erzsike!
Még csak annyit:nincs az a kiúttalannak látszó helyzet amiből nem lehet kilábolni.Mindig azt az elvet követtem:nincs lehetetlenség,csak tehetetlenség.a legrosszabb a fásultság,a beletörődés,ez soha nem visz előre.Svédország és Norvégia példaértékű lehet.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Erzsike!
Hidd el,mi mindannyian jól tudjuk,hogy sehol a világon nincs kolbászból a kerítés,s azzal is tisztában vagyunk,hogy a 2008 évi gazdasági válság mindenhol érezteti hatását.Azt gondolom nem vitatod,hogy Svédországban a II.világháború után jóléti állam épült fel.Számomra a cikkből az a figyelemre méltó,hogy ezt milyen intézkedések árán érték el,s vajon szolgáltatnak -e tanulságul a mai kormányok számára.Biztos,hogy nem ez az egyetlen üdvözítő út,de szerintem megfontolásra érdemes lenne Magyarország kormányának is,ha az ország sorsának jobbítása a cél.
Most Magyarországon pont a szöges ellentéte történik annak,ahogyan a svédek csinálták.
A teljesség igénye nélkül lássunk néhányat:
-A magas bizalomra épülő társadalom kiépítése kellene ,hogy történjen.ezzel szemben a hazugság érhető tetten lépten -nyomon,ennek okán a bizalom alacsony szintű,a polgár az államot haszontalan rossznak tarja,amelyik nem átallja kizsákmányolni saját polgárait.A legagyafúrtabb módon sarcol,nem átallotta a magán nyugdíjpénztári vagyont ellopni,stb.Minden intézkedése azt célozza,hogy a gazdag még gazdagabb,a szegény még szegényebb legyen.
-A társadalom gerincét a középosztály jelenti,mely lassan de biztosan eltűnőben van,megállíthatatlannak tűnő módon csúszik lefelé.Lassan kilenc millió szegény országa leszünk.Osztom azt a nézetet ,hogy erős középosztály nélkül nem lehet felemelkedni.
-A kormány nem törekszik egyezségre munkavállalókkal,a képviseletükben fellépő szakszervezetekkel nem tárgyal,az egyeztetést bohóckodásnak tartja./Bohócügyi államtitkárhoz utasítja őket/Az új munkatörvénykönyv teljes kiszolgáltatottságot eredményez./
-Az új közoktatási törvény mindent szolgál majd,csak a magasabb szintű képzést nem.Ha meggondoljuk,hogy eddig is jelentős számban kerültek ki iskoláinkból funkcionális analfabéták,ezek száma a tanköteles kor leszállításával tovább fog nőni.A középiskolai és felsőfokú férőhelyek számának csökkentése,az ingyenes férőhelyek jelentős megnyirbálása oda vezet,hogy szegényebb gyerek kimarad ezekről a szintekről.Alacsony képzettségi szint eleve kizárja magasabb hozzáadott érték előállítására szolgáló munkakörökből.
-Demokráciáról nem beszélhetünk.a kormány módszeresen építi le a demokratikus intézményeket./Alkotmánybíróság jogainak megnyirbálása,médiatörvény,új alkotmány stb./
Ennyi elég is.
Szó sincs itt arról .hogy fizetéseket akarnánk összehasonlítani,sóvárognánk ,irigyelnénk a svéd életmódot.nem is arról van szó,hogy ne kellene tudomásul venni,hogy vannak gazdagok,szegények,de nem gondolom,hogy el kellene fogadni a jobbító szándék hiányát.
Azt gondolom az az alapvető,hogy a kormány megfogalmazza egyértelműen,hogy merre akarunk menni.az együttműködést helyezze széles alapokra-ezt a célt nem lehet elérni holmi kifüggesztett "imádságokkal",alkotmány asztalával stb..A polgár akkor támogat,ha érzi,hogy érte,nem pedig ellene történnek a dolgok.
Egy biztos nagyon sokat kell mindenkinek tenni azért,hogy jobban menjenek a dolgok.Azt nem hiszem ,hogy szolgalelkűen el kellene fogadni mindenkinek a sorsát,mint előre elrendeltetettet ,megváltoztathatatlant.Ha így lenne,még mindig a fán ücsörögnénk.
Végezetül:mi az igazság?Attól is függ,hogy honnan nézzük,vagy nem így van?

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Palotai Úr!
Eddig úgy tudtam ismerem az anyanyelvemet,de kutya legyek ha meg tudom fejteni mit is akar mondani.Nem lehetne közérthetően fogalmazni?

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Erzsébet !
Tehát akkor nem a tartózkodási helye Celldömölk?..mert ha jól emlékezem, ott elég jól beszélik a magyart.
Akinek szintén sok baj van a magyartudásával, az a nejem unokahúga. Svéd állampolgár lett. És nem is akarta megőrizni. Már ő is 62 éves, és 68 óta él(t) Göteborgban. Azért van zárójelben a múlt idő jele a t ! mert mióta nyugdíjas azóta Spanyolországban, Alikantéban "éli sanyarú nyugdíjas életét." Ott vettek már olyan 25 évvel ezelőtt nyaralót.
Itthon szövőnő volt a szakképzettsége. Svédországban egy elvégzett szaktanfolyam után az egészségügyben ápolóként dolgozott.
Az ő beszámolói, és férje Leif szavai szerint abban a "szörnyű" Svéd kapitalizmusban nagyjából fele-kétharmada munkateljesítményből valamiért háromszor-ötször annyi jövedelmet kapnak-kaptak, mint itt, a Magyar szörnyű kapitalizmusban. A rokonságból többen vannak már "kint", mint itthon. Legutóbb aki kiment Németországba, aki például a fiam "inasa" volt, és maradt is a bútorasztalos szakmában, most havi 1310 € havi fizetésért kb. fele annyit hajt, mint itthon, mert amint elkezdtek dolgozni olyan teljesítménnyel amit itt megszoktak, másnap odament a Német szaki,- és mondta : Nur lagsam-langsam kamerad !
Itthon a szakmai jövedelem átlag, ha hiszi, ha nem, a MINIMÁLBÉR...Ennyit tud / akar fizetni a vállalkozó !
Akinek NEM TETSZIK annak holnap már biztosan NINCS munkahelye ...
Szakszervezetek CSAK az állami alkalmazotti szférában, és néhány nagy multinál vannak. A közép és kisvállalkozó úgy rúgja ki a szakszervezeti tagot, hogyha megtudja,- hogy nagyon sokáig kereshet magának másik munkahelyet....
Magyarnak is van öntudata. Legalább is ezelőtt 25-30 évvel még volt. Most ha kiderül, hogy van neki.- akkor repül...
És nyugodtan összehasonlíthatjuk az árakat,- mert aki megteheti Bécsbe, meg még tovább is elmegy vásárolni, mert nem csak az üzemanyag, hanem pl a cukor, liszt, olaj, és sok más is OLCSÓBB, mint itt Baján, átszámítva !....És azért a fizetések meg 6-9szeresek, ha átszámítjuk.
Lassan itthon nincs átlagember. Vannak a nagyon gazdagok, és a még épp megélők, és a nagyon szegény, létminimum alatt élők....
Aki még épp, hogy megél, annak az öntudata csak ÉNTUDAT, aki meg alatta van,- annak meg már nincs, csak mindennapi gondja....
És a mai Budapesti II. kerületi, az alacsony részvétel miatti sikertelen választás is nagyon jól mutatja ezt a helyzetet.
Most lehet elemezgetni-boncolgatni, hogy miért nem mentek el az emberek....

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Had segitsek! Annak a megoldásáról esetleg, de minden esetre a magyarázata annak a sok szemétségnek ami történik. (mint általában a Drábik elő adásai szólnak, de minek?)

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

IGAZSÁGOSSÁG,JOG, TÁRSADALMI BELESZÓLÁSI JOG, és JOGBIZTONSÁG. Meg amiket előtte össze írdogáltál, TE és azok aki ugyan így követelőznek. Ha valaki ki akar állni az általad leírt követelményekét, és próbálja meg magyarázni, hogy ezt már elcseszted, hogy sirdogálással meg követelőzéssel helyre hozd, miért nehéz meg érteni azokat akik már belátják, hogy csak radikálisabb fellépéssel oldható meg az óhaj, sóhaj bánat, panasz.Ennyire okos emberek vagytok észre veszitek a rést a pajzson, bolha micsodáján a pörsenést de nem akarjátok észre venni, hogy mit kellene tenni, hogy be is következzen a változás. Sőt ,még kénonba fikázzátok és éljenzitek az ilyen Para- Kovács féle tökcsőszöket. Enyire átverhetők vagytok. Ez az én véleményem, azért írtam le, hogy kapjatok már észbe egy kicsit. Nem baj ha nem megy, de akkor atávábbi nyomorotok miatt mást ne fikázzatok.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Kedves Erzsébet! Mi itthon valóban csak "bantu Magyarok vagyunk" ,akik jobbára csak a Magyar nyelvet birtokoljuk, de azt magas színvonalon. Ami anyit jelent piszkosul tudunk vitatkozni,egyet nem érteni. Mindig akad aki okosabb és a többit győzködi, hogy neki van igaza.Igaz, hogy mi már csak ilyenek vagyunk, de nem butábbak mint a többi nemzetiségi bantu. Ha külföldön járunk, mi is nyitott szemmel teszük és véleményünk is van.Én a magam részéről nagyon szeretnék például kuwaitban, vagy az emirátusban bantu lenni, de hát a fene megette itt születtem, itt kéne tenni valamit, de hát ez "egyedül nem megy" Visszatérve még ,a nagy világlátásra had kérdezzem meg, hogy vajon önök mit és mennyit tudnak az izlandi változásokról? Engem úgy általában a Svéd ,Amerikai, vagy bármely más állítólagos jóléti állam nem igen érdekel a Kuwaiti példán kívül. Azt láttam közelről és el is magyarázták a magyarul tudó kuwaitiak. Meg értettem a lényeget és azóta csak addig jutottam el, hogy de jó lenne abból egy kicsi.Nagyon igaz, hogy itt magyarország kb:1/3 nyi lakosa félkézzel lenne kivágva az országból.(lopásért sikkasztásért ez jár és nagyon gyorsan)El sem hinné az ember, hogy ezáltal mi költséget meg takarítanak és haszont vissza osztlyák állampolgári jogon.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Irén!
Ennyi ökörséget,mint ebben a blogpostban összehordott a szerző nem mindennapi.Azt nem tudom,hogy mi köze a cikkhez,a svéd modellhez.

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Nagyon Tisztelt Fórumtársai ! Igen a Svéd embernek van öntudata ... stb . miért a Magyarnak nincs?? de van ... de van elégedetlensége is !!! az elöbb már irtam pár sort !! a szomszéd kertje mindig " zöldebb " hozzászólással ..Jó lenne már kicsit mélyebben beleolvasgatni a " jóléti " !!! társadalmak embereinek életébe Is !!! a kapitalizmus itt nagyon kemény !!! bár Ti ezt nem hiszitek .. olvasgassatok utána az itteni hireknek is ... tettem fel oldalakat igaz svéd nyelvü , de egy kattintással forditható lenne !!! KItörölték .... mondván nem sok értelme van .. itt 100 éve ugy fekdzenek le az emberek lehet holnap már nincs munkájuk ... talán megszokták ? nem ... de a mentalitás az más ! napi 300 km - es munkahelyre utazás is mindennapi ... sokszo 1 nap csak a családé ... szociális ellátás ??? ja igen az is mulandóban van .. egészségügy ?? honapos várakozások ... fizetéses !!!! ... oktatás ??? fizetéses ..az itteni kereseteket ne hasonlitgassátok össze !!!! az konzumpciós árak ennek arányában sokkal magasabbak .is ! A nyugdijakat itt nem emelik ..hanem pont csökkentik !! ( na ne az legyen a válasz persze van miböl !! akkor is marad !??? igen van lehetöség még hitelre kivenni a gyógyszereidet ...geyenlöre még biznak benned ? de meddig ... az átlagember mindenhol átlag !! a gazdag meg mindenhol gazdag ! még abban a szegény hazánkba is . !! Kicsit többet kellene olvasgatni .. vagy forditgatni a " fejlett országok napi problémájából is !!!!! Az igaszság az legyen igazság ! ne csak illuzió !
. Maradok tisztelettel olvasó itt ezen az oldalon ..mesélni és epekedni lehet .. de tapasztalni azt jobb ...

Egy reálisan látó és érzö ember ,,, nem gazdag nem szegény egy átlag .. aki keményen dolgozott otthon is , de itt is !!! söt keményebben .

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

Csalóka álom a Svéd álom.Svédországnak van ipara,ott van demokrácia, van az embereknek munkája.És ami nagyon fontos egységes öntudattal rendelkezik a Svéd ember.Nálunk ez sajnos sehogyan sem akar igaz lenni. A Magyar vállalkozó semmi mást nem csinál csak azon töri a fejét,hogy hogyan rövidítheti meg a munkást,aki örül ha meg kapja a munkabérét.
Talán már az is haladás lenne,ha nem kellene olyan stresszben élni fizetés előtt évek óta---20 éve!!!-hogy vajon kapok e fizetést holnap.Ez az állam ez ellen nem tett,nem tesz semmit,szép dolog a Werbőczi munkatörvény de az is szép lenne,ha az állam szavatolná a munka bért.A pénzel bánó dolgozótól kauciót kér-tőkés kiszolgálás-de a munkáltató fizet-e azzal nem foglalkozik.
A Magyar földek parlagon állnak,vagy bér termelést végeznek Németországnak az üzemanyag ellátás terén.Amikor a technika fejlődése egyre több munkahelyet szüntet meg.-,az Orbán kormány a technikai fejlesztő tőkést nem adóztatja -egyre több lesz a perifériára szorult ember,a munkanélküli,azaz nem lesz belőlük potenciális vásárló erő akkor bizony a tőkés felzabálhatja a termékét mert nem fog elkelni, csökkenteni fogja a termelést,csökkenteni fogja a profitját..és mire megy a gazdagságával???megeszi a szines tv-jét,vagy bármi mást ami termel.A másodlagos újra elosztást ha a kormány nem tartja be nekünk kukorékolhat a Svéd modell.Amikor minden EU- támogatású beruházást az EU-ban megszavazó lobbi ember mögött álló cég végez itthon,hát akkor itt nincs modell.Napokban tünt fel,hogy egy külföldi cég épít utat itthoni városba és még a sódert is külföldről hozzák..Senki sem akarja tudomásul venni-mert Marx is mondta talán?-hogy a termellés beindítása fogyasztást von maga után,a fogyasztás pedig ujratermelést generál ami már profitot is hoz,de csak úgy mint Svédországban,és nem úgy ahogyan itthon akarják,hogy a befektetett 1 ft,hozadéka 3 ft legyen

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Erzsébet!
Abban igazad van,hogy ez egy demokratikus oldal,mindenki azt tölt fel amit akar.De egyúttal magyar nyelvű oldal,magyar anyanyelvű olvasókkal,s ha úgy gondolod ,hogy érdemes figyelemre a felhívásod tiszteld meg az olvasókat azzal,hogy anyanyelvükön szólsz hozzájuk.Abból igazán semmi hátrányom nekem nem származik,ha senki sem,vagy nagyon kevesen figyelnek arra , olvassák amit írsz.Bocsánat,hogy tévedtem abban,hogy úgy gondoltam,a hozzászólás minden olvasóhoz szól,nem csak egy szűk ,idegen nyelvet értő körhöz.Természetesen úgy döntesz ahogy akarsz.

Válasz

klencsár irén üzente 12 éve

http://kutasi.blogspot.com/2011/08/10293-drabik-janos-mi-vitte-az-orszagot.html

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Tisztelt Dr Bakai Borbála !

elsödlegesen javitom a magyar helyesírásom .. "maradok az olvasója " ! mielött ebböl is konzekvenciákat vonna le ... ha ez egy "demokratikus "oldal miért nem hagyja , hogy azok döntsék el akik olvassák a forumot mit akarnak megnézni illetve letölteni ? .. ebböl Önnek mi a hátránya ? felnött emberek vagyunk hadd döntsük el már végre mit akarunk ? Akkor talán lesz értelme !!! .. ha Önnek ez értelmetlen is !

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

A speciális Magyar úton járunk !
A Kdnp.-seknek hála, már kezd kirajzolódni, mit is akarnak a "központba állított családdal.
HALLOTT VALAKI MOSTANÁBAN A SOKAT EMLEGETETT "CSALÁDI" ADÓZÁSRÓL ?
Egyenlőre csak a terhek rakosgatása folyik a családok vállára.
Akik családi összefogásban próbálkoznak meg túlélni ...napot-hetet-hónapot...
Az, hogy olyan elemeket " emelnek be " a Svéd modellből, vagy akárhonnan, amelyek csak akkor működnek, hogy ha minden eleme EGYÜTT van jelen a társadalomban. Akkor is csak azok állandó és folyamatos "kiigazításával" ....ami a társadalmi szolidaritás igazságos és korrekt alkalmazásával (!) történhet csak meg !
Nálunk azonban ,- mint már látjuk-halljuk-tapasztaljuk,- ez nem szerepel a Magyar ÚT menti jelzőtáblák között .
CSAK A SZAVAK SZINTJÉN !
""Senkit sem hagyunk az út szélén "" ! ( ameddig van árok is...)
Az árok márpedig megvan ! És csak állandóan mélyül. Mindaddig amíg a jövedelemarányosság mértéke (legmagasabb / legkisebb havi jövedelem aránya) 35-45- szöröse A VISEGRÁDI ORSZÁGOKÉNAK !! És a kormányunk olyan adórendszert tart fenn, és tart jónak, ami állítólag " igazságos" !! -Ámde annak alkalmazása CSAK A TÁRSADALMI RÉTEGEK LEGFELSŐ (!) SZINTJÉN növeli továbbra is nagy léptékben a jövedelemnövekedést !
Magyarán a gazdagok gyorsan tovább gazdagodnak, és a szegényebbek pontosan ilyen sebességgel szegényednek tovább!! Már akiknek van még hová lefelé !
Akiknek már nincsen már tovább lefelé,- pl.: Józsefvárosi hajléktalanok, azokat a látszatkeresztényi elvek alapján "eltüntetjük" szem elől.
Törvényeket alkotnak, amelyek értelmében nem a társadalom, és annak rendszerei-alrendszerei, és azok újraelosztási szabályai hibásak a nyomorért ! Hanem az egyén, aki "NEM AKAR" MEGGAZDAGODNI (!) még az ínségmunkáért kapott 36ezer forintból sem !
Úgy kell neki,- akkor mehet börtönbe !
Ott ugyan A SZERENCSÉTLEN PÁRIA BÖRTÖN ÉLETÉNEK HAVI KÖLTSÉGEI MEGHALADJÁK (!) a havi 125ezer (!) forintot !! Ehhez jön még némi bűnügyi és rendészeti költség , de azt ne is vegyük figyelembe!
Hát nem volna okosabb azt a 125 ezrest " csak " odaadni, és kész ?
Az újraelosztási rendszert meg átformálni? Mondjuk kezdve az adórendszerrel?
Ja, hogy ez"populizmus" ?
Csak most ? Mióta? És az "elmúlnyócévben ? ? JA, AKKOR ELLENZÉKBEN VOLTAK., ÉS NEM VESZIK ÉSZRE, HOGY A NÉP nem lehet ellenzékben...

Kiút, a kiúttalanságból csak akkor és ott van, ahol van JOG, IGAZSÁGOSSÁG, TÁRSADALMI BELESZÓLÁSI JOG, és JOGBIZTONSÁG

Válasz

Erzsebet Janosi üzente 12 éve

Tisztelettel : van lehetöség csak egy egyszerü gomb megnyomásával is a forditásra !!!

Ha meg összehasonlitgatni akarsz akkor legyél aktuális !!!!! >Naprakész ! Igy csak szóbeszéd ! A világ mindenhol változik !!!! Még a " zöld " északon is ... jaj Zord !!! mert itt is keményedik minden !! Olvass utána !!

A forditás lehetöségére meg ottnon is képes mindenki akinek gépe van !!!

Maradok az oldal olvasólya egy darabig még !!

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Jánosi Erzsébetnek!
A jövőben magyar hivatkozást légy szíves a hozzáfűzni.Így nem sok értelme van.Töröltem.

Válasz