dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves János!
Arról nem tehetek,hogy nem értette meg a mondást.Semmi köze az emberi jogokhoz,a vetőmaghoz.termelő eszközökhöz meg alapvető feltételekhez.Talán ha elolvasná Juhász Nagy Sándor hozzászólását megértené!

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Az alapvető emberi jogok léteznek még van vagy csak smafu. Akarhat vetni, dolgozni valaki, vagy akárki, ha se vetőmag, se termelő eszköz Innentől khm, khm. A bölcsességek betartasához azért szükségeltetnek alapvető feltételek.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Igen Sándor!
Mindenkinek eszébe kellene vésni:ANNYIT ARATHATSZ AMENNYIT VETETTÉL,SOHA NE KASZÁLJ BELE A MÁS EMBER TÁBLÁJÁBA.Nagyon bölcs mondás.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

Véleményem az amit nagyapám mindig mondott.Fiam annyit aratsz amennyit vetettél.Soha ne kaszálj bele a másik ember táblájába.
Sajnos elvakultságunkban,lassan nyomorunkban már mást sem tudunk tenni mint irigykedni és szurkolni,könyörögni,hogy az övét vegyék el.A bankban is annyi a megtakarítás amennyit beraktunk.Ki mit választott,hogy megtakarítani tudjon.Én munka mellett tanultam,olyan állást vállaltam amelyben a börtön mindig ott kísért egy hibás döntésemért, A stressz mindennapi volt nyoma a cukor betegségem, vérnyomás betegségem,asztma,99-ben agyér görcs nem engedtem magam leszázalékolni,dolgoztam és most jön a kommunizmus mindenki egyformán.Hát rendben kívánom mindenkinek az enyémet, amit Orbán most kísérel meg elvenni 61 és féléves koromba.Ez az ember erre nagyon büszke.
Nagyapám sosem irigyelte a szomszéd gazdát,hogy az kétszer annyi hektár búzát vetett és több lett a magtárjába, de Jegyezzétek már meg?:???..:::többet is dolgozózott érte.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Attól függetlenül, hogy igazak e a hírek, minden esetre arra jók, hogy összeugrasztani mindenkit mindenkivel, kortól, nemtől és műveltségtől, tanultságtól függetlenül. Én ahogy olvasom a hozzászólásokat ez sikerül is. Szerintem itt azért átfedettebek a dolgok és nem egyenes vonallal el választhatók.Gondolom ez alatt, hogy a diplomások útja sem volt mindig fáklyás menet a diplomáig, és mai napig a diploma nem garancia diplomás munkahely betöltéséhez. Nagyon sok ember a diploma megszerzéséhez sokszor erőnfelüli munkával jutott hozzá. És garancia sehol arra nézve, hogy mind ezt a munkát a jövője befektetésének szánta. Az, hogy sok ember meg azt gondolta, hogy neki elég az általános, és nem strapálja magát, egy részének nem volt alkalma a tanulásra (akármilyen okból is) Valahogy a normális emberi alapszükségletekre minden embernek joga van, szét kellene választani az ezen felüli igényektől, attól, hogy ki mennyit fektetett bele a majdani igényeibe és elvárásaiba. És még ettől is függetlenül, nem ártana elgondolkodni, hogy a társadalom vezetőit mennyire érdeklik az elvárások, azon kívül, hogy a társadalmi rétegeket összeugrasszák szándékosan és galádul mindenkit becsapnak.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Nyugdíjas társaim!
Az a vita mely arról szól,hogy kinek a munkája mennyit ér,kinek mennyi a jogos nyugdíja sehova nem vezet,csak arra jó,hogy egymás ellen fordítsa az embereket.A "Nyugdíjakról elgondolkodva" c .blog igazolja,hogy a 2550000 nyugdíjas soványan van eleresztve,mert ennyi embernek nem haladja meg a nyugdíja a 150000 Ft.-t.és azok között sok a 100000ft.alatti,miután az átlag ebben a kategóriában 78ezer pár száz Ft.
Ne essünk az uszító propaganda áldozatául!Ne forduljunk egymással szembe,ne egymás ellen acsarkodjunk.Gondolkodjunk.

Válasz

Sebestyén Miklósné üzente 12 éve

Kedves József. Nem kellene a segédmunkást le fikázni. Ő is annyiért veszi a kenyeret amennyiért a diplomás. Nem biztos, hogy a saját hibájából nem tanult tovább. Mellesleg nem is kell mindenkinek , mert akkor a lapátot senki sem fogja forgatni. A tanult ember iszonyodik a kétkezi munkától. Semmivel nem értékesebb mint a dolgozó kis ember.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hát ezt én nem így látom,József.Mert nekem is 100.ezer ft.felett van a nyugdíjam.Nincs diplomám de van két dolgos kezem,amivel 43. évet ledolgoztam,kemény fizikai munkával.Háát? a Diplomások java része aludt,mikor én termeltem és rengeteget dolgoztam. Természetesen ők is értékes munkát végeztek,és végeznek ma is,de a fizikai munka sem piskóta.És úgy érzem a munkám után többet kellet volna kapnom. Egy fizikai munkás.

Válasz

Koleszár József üzente 12 éve

Ha igaz ami a hirekben szerepel, miszerint mindenkitől elvesznek 20 %-ot és adnak 20 ezer ft-ot, akkor a 100 ezer ft fölötti nyugdíjjal rendelkezők veszítenek és az alatta lévők nyernek. Magyarul azoktól vesznek el akik tanultak, képezték magukat, többet tettek a boldogulásukért, az ő rovásukra a zsebükben kotorászva emelik a segédmunkási státusszal megelégedők, az esetleg soha nem dolgozó nyugdíjasok illetményét. Ezt egyszer már eljátszotta a fidesz 1999-ben a differenciált nyugdíj emeléssel. Tőlem már a11 évi %-os emeléseket figyelembevéve már as harmadikhavi nyugdíjat készülnek elvenni. A szocik legalább adtak egyhavit amit kényszerüségből vettek el. A fidesz a kötelezőkön kívül semmit nem adott csak elvett .

Válasz

Szabó Imre Lajosné üzente 12 éve

Azt hiszem ez most csak egy látszólagos fogás mert a sötét jövő ezután következik.
Mindent el fognak követni,hogy az idősek ne éljenek sokáig.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves Feri. A legujabb hir szerint, Meg gondolták magukat. Nem nyulnak az özvegyi nyugdijhoz.

Válasz

Radnai János üzente 12 éve

Tisztelt olvasók nem kivánok én senki izéjével verni a csolányt ,sajnos azonban az összefogás hiánya a magyar egyik legnagyobb hibája erre példák is vannak a történelemi multból .
Az árpádházi királyok kihaltávall vége szakadt az önáló egységben lévő nemzet ,az utána következőkben már minden estben igazodott az éppen uralkodó osztály .ma is mindenkor más mondja meg mitt hogyan.mindég csatlósa voltúnk valamely servezett vagy államnak,de vesztesként kerűltünk ki ,eltékozólva mindent ,és most az ország földje ,édes vize a tétt.

Válasz

Csete Imrene Marika üzente 12 éve

Nem értem!!! Miért csak a lányok ne hagyják!!!/Jó statisztikailag bizonyitott tovább élünk..ha..../ De vannak özvegy férfiak is!!!!

Válasz

Várady Ferenc üzente 12 éve

Nesze semmi fogd meg jól!!!
Lányok ne hagyjátok az özvegyi nyugdijak csökkentését ill.elvételét! Most ezt rebesgetik sajnos.A kis nyugdijas özvegyeknek mi marad????????
Ne hagyjátok!!!!

Válasz

Csete Imrene Marika üzente 12 éve

Ha csak ennyi hiányzott!!!!Gratulálok az uj autójához!!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Akkor -végre- megvehetem a Jaguárt!

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

És miért nem kérdezi meg ön? És az Aranka vagy bárki más ugyan mire megy egymagában a kérdezősködésével? Vagy miért nem kérdezzük meg együtt? Majd 2 millió nyugdíjas már csak elég hangos lenne , elhallatszana az országháznak hívott intézménybe? Ugye-ugye más izéjével verni a csalánt?

Válasz

Radnai János üzente 12 éve

Kedves Aranka ,sajnos ez várható volt ., ugyanis a politikai ellitt ide jutatta az országot minden felellőségre vonás nélkül ,az eladosodás az ugynevezet okkospolitikúsok müve,igy tehát megkellene öket kérdezni hólvan az a tömérdek pénz jó része,megkellene vizsgálni mibből és hogyan szerezték a vagyonukat az ujgazdag politikusok és szekér tollóik ,
A vállasz ott van legyen egyszer bátor kérdeze, ökket gunyolódás helyett.

Válasz

Kántor Aranka üzente 12 éve

Jesszum, mit kezdek azzal a "HATALMAS" összeggel????????????????? Jaj nekem, hová is költsem el??????????

Válasz

DALEA MARIA üzente 12 éve

Mijen jo hogy nálatok emelik a nyugdijt de nálunk pedig vesznek a nyugdijbol és itt nagy a külőmbség.Kivánok mindenkinek sok egésséget és jolétet.

Válasz

Zimányi Márta üzente 12 éve

Én is ezt mondom.Sőőőőt, HŰ-HA !!!!!!!! Hova fogom költeni azt a 3000.-Ft.-ot ????????

Válasz

Majtán Anikó üzente 12 éve

hűűűűűűűűű

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

Kedves Molnárné!

Valóban nem vicc.

Az adózóna hírportál a következőeket adja tudtunkra:


Mindezekre nem novemberben nem nyugdíjemelésre, hanem az egész éves különbözet novemberben történő 0,5 százalékos mértékű egyösszegű kifizetésére kerül sor.

Ez a 0,5 százalékos emelés a 2012. évi januári emeléssel egy időben fog a nyugdíjak összegébe beépülni.


Tehát a 2012.évi januári nyugdíjemelésünkbe ez a 0,5 % emelés bele lesz számolva,úgy fogják megállapítani az emelés mértékét.
Ha úgy tetszik,január 1-től biztosan már emelkedik a nyugdíj 0,5 %-al

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Molnárné!
Hogy pontos legyek:ime:
egyszeri nyugdíjkiegészítés

Egyszeri, 6 százalékos kiegészítést kapnak novemberi ellátásuk folyósításával egy időben a nyugellátásban és baleseti járadékban részesülők - derül ki a kormány Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.


A 2011. január 1-jét megelőző időponttól megállapított öregségi nyugdíjban - ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját és a szolgálati nyugdíjat -, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékban vagy a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékában, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban, vagy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerinti közszolgálati járadékban részesülő személy részére egyösszegű kifizetést kell folyósítani - rögzíti a rendelet.

Ez kitér arra is, hogy az egyösszegű kifizetés megilleti a 2010. december 31-ét követő időponttól megállapított rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyt is, ha az ellátást egy 2011. január 1-jét megelőző időponttól megállapított másik ellátás megszűnését követő naptól állapították meg; megilleti a baleseti járadékban részesülő személyt is, ha járadékát 2011. január 1-jét megelőző időponttól megállapított baleseti rokkantsági nyugdíj megszűnését követő naptól állapították meg.

A kormány döntése értelmében az egyösszegű kifizetést a 2011. november havi ellátással egyidejűleg, hivatalból kell folyósítani.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Molnárné!
Ez nem vicc!!!!!!!!!!!! Itt a nyugdíjas klubban is több cikkben és hozzászólásban foglalkoztunk vele.

Válasz

Molnár Istvánné üzente 12 éve

Én erről a nyugdíjemelésről sehol nem találtam semmit. Ez ugye csak vicc?

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Imre !
Én komolyan (!) megtiszteltetésnek veszem a meghívásod, hogy találkozzunk személyesen is, és a tegező viszony kialakítást is. Az, hogy a jövő hónap közepén hol leszek, azt még nem tudom. Szülőfalumban már csak egyik nővérem lány él, aki mellettem nőtt fe, szinte testvérként, mert a nálunk nevelkedett,- már rég meghívott bennünket a nejemmel ""1-2 hónapra gyertek csak el, de jöhettek háromra is""!! ismétli ezt már tavasz óta....El is kéne menni, mert hozzátartozóim ott vannak eltemetve, a legidősebb nővérem kivételével. Egy testvérem él még, aki állattenyésztési mérnök _PESTEN ! _ a flaszteron. ( az egyetem után a sertésnemesítésben kezdett mindjárt, Nagycenken. Ő kezdte a magyar nagyfehér kitenyésztését.. Ő is már 80. évét tapossa. Ő is nagyon szeretné, ha meglátogatnám,- ő nem nagyon tud már kimozdulni...
Közben a három stroke miatt valószínű több vizsgálatra is kell elmennem , meg infúzió kúrára is...Én is kíváncsi vagyok rá, hogy a magas, (160-240-260) helyett miért van az utóbbi időkben hol 88/55,-- hol 180-200/140-150...Tehát nagyon hisztizik a nyomásom...
Tehát minden nagyon képlékeny, és bizonytalan. És ha valamire igent mondok, azt szerettem mindig pontosan betartani.
Többek írására reagáltál, és az adott válaszokból látom, hogy jól látod a mezőgazdaság közvetlen problémáit,- több esetben a közvetetteket is.
Az a szerencséje a mezőgazdaságnak, hogy az Eus csatlakozás után rá kellett lépnie egy olyan útra, amiről letérni, "cigányutakra" tévedni nem szabad,- mert akkor ugrott a támogatás,- megvonják.
Ezt jól tudják, minden Eu és Imf ellenes duma ellenére a jelenlegi kormánytagok is.
Szerintem ugyanolyan jól tudják azt is, amit itt te is, én is, és még sokan mások felsoroltak.
Azonban egy dolog miatt nem fér bele ez a gondolkodásukba,- a politikai "fazonjukba".
Ez az egy dolog az Orbáni "sokszori Pálfordulás" politikai "image" és elvek sorozatos cseréjének mostani alapelgondolása,- amit az egykulcsos Szja. erőltetése is mutat,- EZ PEDIG : "mindenképpen a gazdagok gazdagodjanak,-mert ők megérdemlik".
Erre mutat az a több, még óvatos tapogatózás is a földkérdéssel, meg az adózással kapcsolatosan.
Azt a rengeteg elpocsékolt pénz, (sztem olyan 800 milliárd ! Ft.) amit eddig már "kidobtak" az ablakon, meg feleslegesen "eltűnt" arra kellett volna fordítaniuk, hogy megteremtsék a mezőgazdaság fejlődésének,hátterét, amit te is felsoroltál,-hogy ez sincs-az sincs-amaz sincs,meg ezt is kéne-azt is amazt is...(ezzel a hatalmas összeggel már régen meglehetne...de fontosabb volt az média-meg az alkotmány, meg a hatalom minden oldalú bebiztosítása...)
Eszükben sincs! Se a családi gazdaság erősítése, csak duma szinten. A tettek mást mutatnak.(és minél könnyebben vásárolja fel XY. a jó állapotú földeket-gépparkostól, annál jobb..) És tettei után ismerszik meg az ember,- meg a kormány is. Iránynak látszik az osztatlan NAGYBIRTOKOK visszaállítása./határ a csillagos ég/....50-100ezer ha. birtokosa már felléphet a piacon, és a feldolgozó ipart is meg tudja teremteni.
( javaslom tüzetesebben nézz utána Csányi S. konglomerátumának alakulása témakörében! Nem a focira gondolok, hanem a a vágás-feldolgozás-hízlalás-tenyésztés-TAKARMÁNY TERMELŐ TERÜLETEK MEGSZERZÉSEI folyamatra. A felsorolás szerinti sorrendben követte el a bankárunk a dolgokat.
Mielőtt felszámoltam volna mindent, mindkét fiamnak felaljánlottam - itt van- csináld! Megkapsz hozzá mindent,- és tanácsadást is...Tudod mit mondtak? Apám,- csinálj vele amit akarsz. Mikor erősködtem, azt mondták : Wazze a földjeidet...És sajnos igazuk volt. Csak azt lehet megnyúzni, aki ""röghözkötött "! ( aki nem, az beint, és 6-8-10 szeres bérért már itthon sincs ! És a gazdasági elnyomás-ellehetetlenítés nagyobb és fájdalmasabb, mint a "vasfüggöny. És már az ellehetetlenítési folyamat folyik...
Amíg a politika ELSŐDLEGESSÉGÉT" hirdeti-erőltetik, a GAZDASÁGI TÖRVÉNYEK-FOLYAMATOK nem számítanak,- ráolvasással NEM lehet eredményt elérni! Hiába mondogatja valaki teljes erőbedobással és kidülledt szemmel : GAZDASÁG MŰKÖGYY-MÜKÖGGY-MÜKÖGGY !! Ettől még nem fog....- akkor lesz működj (!), ha majd a politika a gazdaságot szolgálja....(bárcsak DÍCSÉRHETNÉM a kormányt...)
További szép napokat kívánok mindenkinek

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves János. . A biótermelés, ott van engedélyezve, ahol, többszöri laboratóriumi vizsgálatokkal, bizonyitani lehet, hogy a talajban nincsennek olyan káros anyagok, amelyek, kizárják a biótermelést. Nem vagyok benne biztos, de ugy ewmlékszem, a biótermelés igénylésétől 5 évnek kell el telnie, amig ,azon bió áru, termelhető, Ez alatt, az idő alatt meg szabják, hogy a területen, mi termelhető, milyen anyagok felhasználásával. Nem foglalkoztam ezen termeléssel, vagy ennek a követelményeivel. Ezért, nem biztos, hogy teljes mértékben a törvényes előirásokat gondolom le irni, De sokat nem tévedek.
Ha már a termelés, állami ellenörzés mellett meg indul,, Sokkal nagyobb az élőmunka ráforditása, a kézi munkálatok, mint a nem biónál, ugyanakkor, a gépi ráforditás, nem kevesebb.
Rendelet szabályozza, hogy milyen anyagokat növényvédőszert, tápanyagot lehet használni a termeléshez. a tápanyag utánpótlást, elsősorban, az istállótrágyázás oldja meg. Másodsorban, a zöldtrágyázás /Ehhez sok féle növény áll rendelkezésre./
A kórokozok elleni véldelemhez elsősorban, ásványi anyagokat használnak, pl ként, rezet. De vannak olyan szintetikus anyagok, amelyek engedélyezettek, a termesztésben.
A termesztéshez használt anyagok, rendkivül drágák, sok a kézi munkaerő, A használható növényvédőszerek és tápanyagok nem hatékonyak. Igy, nagyon alacsony a termés. Ezért kerül sokkal többe, mint a nem bió.
A végén arról ir, hogy Mért nem szervezi meg a parasztság, a közvetlen értékesitést. Ennek szerintem az egyik oka, hiogy a magyar paraszt, a tsz, után, többet sohasem akar senkivel össze állni. habár tudja, hogy több lenne a jövödelme. Állami támogatással, máér, sok helyen alakult, TÉSz ,Meg BÉSz. ami többségében fel számolódott. Sok esetben ezek vezetői rá jáőtszottak erre.

A másik lényeges. Nincs tőke Az induláshoz. Nincs hely ahova az árut be gyüjtsék, nincsenek az osztályozáshoz, válogatáshoz, eszközök személyek gépek. Nincsen adminisztrativ tapasztalat. Amely, a jelenlegi felvásárlók exportőrök kezében van. Ragaszkodnak hozzá. Nem adják ki a kezükből.

Amire vállaszoltam, és ami a két válasz között van, arról végeláthatatlan vitát lehetne folytatni..
Aki hátrafele nézeget, az le marad végkép.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Imre!
Elfogadom,hogy nem a paraszt termel drágán,de a termék mégis drága lesz mire az üzlet polcára ér.Ez ellen kellene tenni valamit a parasztságnak, s szerintem ez ellen csak ő tud tenni.Össze kell fogni,ki kellene iktatni azokat,akik megalapozott ráfordítás nélkül szedik a sápot.erre gondoltam,mikor azt írtam,hogy saját kezükbe kellene venni a felvásárlást,feldolgozást és az értékesítést.Meggyőződésem,mindenki jól járna,a parasztnak több lenne a haszna és a vásárló is olcsóbban kaphatná meg a terméket.De szövetkezéssel nyerhetnének abból is ,ha közösen vásárolnák a nagykereskedőtől a műtrágyát,vetőmagot stb.Nem hiszem,hogy ördögtől való lenne szövetkezésben gondolkodni,nem a régi Tsz formára gondolok.Gépesítettség:Erről azt gondolom,luxus egy kis gazdaságot mindenféle korszerű géppel felszerelni,mert nem tudja jól kihasználni,álltában is amortizálódik.ha meg kölcsönre vásárolják az árát kitermelni szinte lehetetlen.A terheket is célszerű lenne egymás között megosztani.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Én akkor megkérdezném öntől, hogy vajon a bió termékkel mi helyzet van? Ő akkor miért drágább a nem biónál, amit ugye műtrágyázni és egyéb adalék anyagokkal kezelni tilos. Tehát ezek ára nem rakodik a termékre.Természetes, hogy bármely termelő szívesebben időzik és végzi a munkát egy JON DERE traktor fülkéjében, mint egy MTZ csúcs szuper orosz csoda traktor (csoda ha egy munka menetet javítás nélkül kibír) fülkéjében. Nagyon sok termelőt beetetett a bank, hogy eladhassák magyar gazdáknak ,ráadásul magasabb áron mint külföldön. Az is kérdés, hogy milyen csoda kellett ahhoz, hogy a magyar paraszt bevegye a bankok meséjét? Vagy netán a kormányzat csapta be őket ígéretekkel? Hát ebből a gazdáknak csak a retek maradt.Meglátásom szerint az sem utolsó szempont, hogy a magyar gazda is az elmaradt hasznát szeretné visszakapni(de nem kap mást mint a hivatalos felvásárlók soványka árait, és ráadásul ki sem fizetik időben. Ez a fránya mezőgazdaság meg sajnos az időhöz igazodik és nem a spekulációhoz.Sajnos a spekuláció jelen van az egész világ mezőgazdaságában, és ha kell a világ éhezőivel mit sem törődve a termény el van rohasztva, tengerbe vagy folyókba öntve, de a spekulánsok akkor sem engedik a hasznot elveszni.Végül is a magyar parasztnak nagyon magas áron kell adnia a termékeit, ahhoz, hogy legalább töredéke megtérüljön a kiadásainak. Jobban járna ha áttérne a három nyomásos gazdálkodásra a szabad állattartásra, és nem az Eu általi spekulációs módszerek szerint termelne ,sem növényt ,sem állatot. Az áruját közvetlenül a lakosságnak adná el, a sok viszont eladót meg, vasvillára hányná.Mind ezt termelői közösségbe összeállva végezné.És az értékesítést önmaga szervezné, és a kőrböl kihajítaná az áruház láncokat, és a bankoknak meg beintene.Igaz egyszerüb várni a szálítokra, értéksítőkre, meg mindenkire aki pénzt hoz a házhoz. Kicsit számolni kéne, és a jövőre sem ártana gondolni.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Én nem kétlem," hogy a magyar mezőgazdaság, felfelé ívelő pályán halad"Már csak az a kérdés vetődik fel.hogy milyen mélyen kell, hogy legyen az ív alsó vagy is kezdő pontja, ha a csúcspontja valahol a bányász béka seggénél ér véget?Meglátásom szerint a Borbála és az András által leírtak is bőven helyt álló tények, amiket ön is elismer. A magyarországi társadalmi rendszerekben nem hiszem azt, hogy elfogadható lenne, hogy azt csinálnak(vagy csinálhattak felső és közép vezetők amit kényük kedvük diktál) És mindig nyomon követhető az is, hogy bármilyen romboló, leépülő, bomlasztó tevékenységek szálai mindig vissza vezethetők a kormány vezető köreibe. Az, hogy a Be eljárás jogszabályait figyelmen kívül hagyták(vagy megváltoztatják törvényesség látszatának álcázzák) ne tévesszen meg senkit. A törvény dzsungelében rengeteg mód és lehetőség adódott eddig is, hogy az alaptörvények kijátszható legyenek. Napjainkban viszont már nagyon nagy baj van ha magát az alaptörvényeket kell testre szabni, a további rombolás érdekeinek megfelelően.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves Borbála. Az ellen nagyon tiltakozom, ha valaki azt mondja, hogy a magyar paraszt drágán termel.
Ez a közvélemény félrevezetése.
Ugye, a drága termelést azzal -többek között- indokolják, hogy alacsony a gépesitettség. Állitom, az a legnagyobb gond most, pillanatnyilag, hogy a hitelből vásárolt, modern erő és munkagépek, terhelik a gazdaságot, és terhelni is fogják. A mezőgazdaságot, a bankok ugyanugy meg szivatták, feltételeikkel, mint a lakósságot. Sőt itt, még fizeti a mezőgazdaság, a nagyon sok, gépközvetitő hasznát is.
Nem kivánom részleteszni, mert hiányosak az ismereteim ehhez, hogy a mezőgazdaság által használt anyagok, mennyivel gyorsabban és nagyobb mértékben drágultak, mint a felvásárlási árak. Mütrágya, növényvédőszer, gázolaj stb. Vagy. tőlem meg veszik a buzát, maximum 5000 FT-ért, és utánna a kereskedelemtől a vetőmagot, meg vetetik velem, közel 15000 Ft ért.
Itt valaki azt mondta, hogy a mezőgazdaság jövödelem rátája, 10 % .a Kereskedőé meg, 40 A 10 % az annyi, a másikat nem tudom.
Kedves Borbála, amikor, azt mondjuk, hogy drágán termel a magyar mezőgazdaság, arra kell gondolni, Hogy az én az árumat kénytelen vagyok el adni, annyiért, amennyiért meg veszik. Ami nekm pedig szükséges, a termeléshez. annyiért veszem amennyiért adják.
Ilxenkor szokták azt mondani. Ne adjam én sem annyiért, Jó de hova tegyem?
Hogy a multban hogyan volt, az már nosztalgiázás, -majdnem-
A jelenhez, a körülményekhez alkalmazkodva, kell termelni, A a legmodernebb technológiával. A legjobb minőségü, anyagok felhasználásával, A növény igényeinek, maximális kielégitésével.
A gond ott van, hogy az ilyen intenziv termeléshez pénz kell, . Ami nincs. vagy kevés van. És ez be határolja, az eredményeket is.
Szóval, Kedves Borbála, amikor, le veszi a polcról a magyar terméket és vissza teszi, mert drága, arra gondoljon, nem azért, mert a magyar paraszt drágán termel, hanem mások, rakják rá a saját hasznukat. A dillerek, a kereskedők, az állam.

És ne felejtse el, nálunk, egy torz, kapitalimus van. Nem érvényesül, a termelő részéről, még az az alapvető, kapitalista törvényszerüség sem, hogy a kereslet és a kinálat szabja meg az árakat.
További hozzászólására minden képpen, még vissza térek. Mert lényeges kérdéseket vet fel. Szeretném az én meglátásomat- ami természetesen, nem tévedhetetlen,- el mondani Önnek.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves András!. Ha az az érzésed, hogy valamiben titkolózom, az tévedés. Amit, nem láttatok a profilomon, és meg akarad tudni., szivesen állok rendelkezésedre. Az visziont nem publikus itt, amit, az adóhivatalnak küldök.Ugye ezt meg érted.

Hogy Zoltán, mért örül a mi vitánknak. Bizony ez a kérdés, nagyon nem helyénvaló.
Bizonyára azért, mert érdekli a téma, növeli -remélem tájékoztatását, és össze hasonlithatja, a sajátjával.
Nagyon természetes emberi tulajdonság. És én köszönöm, hogy meg tisztel figyelmével, amire én igényt is tartok.

Most is állitom, hogy a magyar mezőgazdaság, felfelé ivelő páklyán van. Teljes mértékben egyet értek, hogy a rendszerváltás után, az addig a világ élvonalába tartozó magyar mezőgazdaságot.
a belső irányitás, hozzá nem értése, a belső, tisztességtelen spekuláció /Amiről András is beszél, hogy nem kapta meg a buza árát, meg a földalapu támogatást/ Az ehhez hasonló esetek tömegével fordultak elő
És a nyugati országok ravasz "támadása" jelentősen hozzájárult, a mezőgazdfaság leépitéséhez. A vezetés, nem vette észre, hogy a mezőgazdasági feldplgozóipar, privatizációjával, a külföldi tőke piacot vásárol, Az első adandó pillanatban, felszámolja, a feldolgozó kapacitást. Erre rá játszott a belső kereskedelem, azzal, hogy nem lehet hova el adni az árut, De meg vásárolta, a terméket, fillérekért, és az árut adandó alkalommal exportálkta, busás haszonnal.És ehhez a magyar bankok aszisztáltak.
Az EU csatlakozás is rontotta versenyképességünket, mert a támogatás, töredéke volt annak, amit az addigi tagok kaptak.Még ma sincs azon a szinten.
A multi polcokon az áru, még ma is inkább cseh, szlovák, szlovén, vagy nyugati.
Irányitásunk, még ma sem találja, ennek az ellenszerét.
De ezt csak velünk lehet meg tenni. Én emlékszem arra, amikor, a magyar libamájat szállitó kamionokat, felburogatták a franciák.

Azt állitom, hogy a rendszerváltás óta a mezőgazdaság irányitása, még nem volt ilyen jó kezekben, mint most van. Hogy mi lessz. az attól függ, hogy be lesznek e tartva az igéretek. Nagy erők csapnak össze, hogy a jelenlegi iránybvonalat, meg változtassák. És az a tény, hogy a parlamenti képviselők, egyre többen, vásárolnak termőföldet, Nem tudni hova vezet.

Kedves András. Nem azt kell mondani, hogy én nem tudok sehova menni, Hanem azt, hogy gyere el értem. Ha meg tisztelsz vele.

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Szerencsém van...
Zoltán, ha gondosan elolvasod amit először Imrének írtam, akkor láthatod, hogy semmi olyat nem írtam, ami megalapozatlan volna, és az amik rendszerét akarnám. Sőt! negatív példaként, és kérdőjelekkel írtam a birtoknövelésről, meg a monokultúrás gazdálkodásról,- stb
Nem vitázunk, csak eszmecserét folytatunk,.- szerintem....Ellenzem amire most a Fidesz törekszik! Ha sikerül nekik, akkor többmillió földönfutó-nincstelen lesz a következmény. A vidéki embereknek kilátástalan a jelene, és a jövője...és ez csak romlik...
Már több fórumon írtam megoldási-kezelési javaslatokat ez ügyben .
DE! Ez a fórum az egyszeri (!) nyugdíj-kiegészítésről szól !
Ami nem más, mint porhintés,- a törvény betartásának "látszatára" való törekvés a kormány részéről. Csak pofafék...
Meg a "Nemzetrontó" és eleve hibás,- betarthatatlan, rossz alapokra felépített, "Matolcsy sámán" látomásán alapuló költségvetési haváriáról elterelni a figyelmet a 60-as IQ alatti, vagy a romló memóriájú nyugdíjas társaknál....(még meg sem szavazták jóformán, de már süllyed, betarthatatlan !)

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Imre!
Az eredeti témától a véleménycserében alaposan eltértek.Érdekesnek találom,s egy kicsit belekotyogok,mint teljesen laikus..Több mindenen elgondolkodtam.Pl.hallom,a nyugati határ menti élelmiszer boltokba az osztrákok nem járnak át vásárolni,már nem éri meg,az osztrák paraszt olcsóbban termel,mint a magyar,ergo olcsóbb az élelmiszer.Hogy a magyar termék drágább tapasztalható itthon is,hovatovább az üzletek polcain szinte import termék van.Tehát valami nincs rendjén.
Az ország természeti adottságai,a magyar parasztság munkaszeretete és munkabírása,szaktudása mellett az ellenkezőjének kellene lenni ha jó lenne az agrárpolitika.
Megoldás a családi gazdaság lenne?Vajon ez meg tudja oldani a vidék problémáját?Megfelelő szinten el tudná tartani a vidék lakosságát?Mert most a vidék siralmas képet mutat,a fiatalok elvándorolnak megélhetést keresve,egyre több a lepusztult porta.Azt is látom,hogy a hajdani Tsz,vagy Állami gazdaság korábban virágzó majorjai elhagyatottak,pedig az állattartó telepeik igen korszerűek voltak,kiegészítve a termelőtevékenységet pl. társulásban létrehozott vágóhíddal-húsfeldolgozóval,tejüzemmel,baromfi feldolgozóval stb.Nem volt ez nagy hiba az agrárirányítás részéről?
Azt gondolom,ahhoz hogy a magyar termék versenyképes tudjon lenni olcsóbban kell termelni.Lehet,hogy buta az elképzelésem,de ez akkor lehetne,ha a paraszt zsebében több haszon maradna abból ami képződik,míg az árú a termelőtől a fogyasztóig eljut.Társulással saját körbe lehetne vonni a felvásárlást,feldolgozást és eladást a kiskereskedelem felé,igy nem adódhatna elő,hogy a termelő pl.a meggyért kap 50 Ft-t,/amennyiért. szinte nem éri meg leszedni./mire a boltba kerül kérnek érte 400 Ft.Én olyat is el tudnék képzelni,hogy bizonyos termékeket társulásban közösen termelnének,s ki ki a neki leginkább tetszőt a családi gazdaságában.Ez sem új dolog ,a háztáji a rendszerváltás előtt is jól működött csak új alapokra kellene helyezni.
Látva a vidéket édesapám jut eszembe:az 50-s években mondta:még a határ is kommunista,mert mindenütt csak a pipacs virít,vajon most mit mondana?











,

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Imre !
Először is nem tudom, hogy a Zoltán miért örül annak, hogy véleményt cserélünk,- hiszen szinte ugyanazt írta le mint én, csak más formában.
Sajnos nem mutatott nekem még lakcímet sem az oldala. Én nem titkolózom senki elől, mert sok értelme úgy sincsen. Minden viszont nem fér el a profilon.
Mivel 84-től biztos voltam a rendszer bukásába, engem nem ért váratlanul, hogy az állam, mint tulajdonos szándékosan tönkreteszi a tulajdonát,- majd az Antall kormány leküzdi az országot a II.világháború utáni szintre iparilag.Az I. Orbán-Torgyán kormány "befejezte azzal, hogy a mezőgazdaságot is tönkrevágták a felvásárló és a feldolgozó ipari háttér "Fideszesítésével. 84-.től már készültem a "túlélésre,- annak ellenére, hogy folyamatosan kellett egyre több munkakört betöltenem a munkahelyemen, és KÉT GERINCMŰTÉTEN voltam már túl.. Közben "pihenésként" a Tsz-től bérelt földön " gyakoroltam", és akkor még lehetett (!) sertéstenyésztéssel és hízlalással "készültem" . 93-tól "liciten vettem földet, és még mellé rámlőcsöltek bérletet is, így közel 30 ha.-on kezdtem "ŐSTERMELNI" . Sajnos a területnagyság mellett annak Ak. értéke nem érte el egy jó Békés megyei 10 ha.- ét. Volt 9 (!) ak.-s is. Ebben lucernát vetettem, hamarosan volt két anyakocám, három tehenem, két lovam. Saját erőből gépeket is vettem. MTZ-eke-tárcsa-kombinátor-vetőgép-fűkasza-rendsodró-bálázó-pótkocsi,- és csináltam egy nagyon szuper MIA motoros csettegőt is.
Tehát a gyakorlatból ismerem a mezőgazdasági létet.
Miután Orbán-Torgyán privatizálta a mezőgazdaság "feletti" feldolgozó és felvásárló ipart, ( 2000, ! ) -egy egyszerű lenyúlással 20 ha. búzatermésem árának kétharmada lett a tanulópénz. Lenyúlta a felvásárló,-és megszüntette Kft-jét jogutód nélkül.- de úgy, hogy közben már az új is működött. Az úr Fideszes "helyi képviselő" volt,- most a fiacskája az!! MINDENKIT (!) megszivattak!.. Volt aki semmit sem kapott, mert nem volt hajlandó a "visszaminősítést" elfogadni, és nem vette fel a pénzt. Én személyesen reklamáltam a"tulajnál", mert másik helyen is bevizsgáltattam a mintákat,- és azok szinte századra egyeztek az itteni első méréssel. Arra hivatkoztak, hogy rosszul voltak kalibrálva a mérő eszközeik, - és újramérték a beszállított gabonát, és csak épp hogy takarmány minőség mind.( személyes ismeretség miatt nyomatékosan javasolta: ""azért ezt a pénzt legalább vedd fel, és holnap hozzál új mintát, és újraméretem !"" Másnap a cégnek csak hűlt helye volt! Csak egy kis szemét maradt, meg az állami tartalékalapnak "ELADOTT " "kiváló" minősítésű búza,- nyitott ajtók mellett, ezernyi madárral a tetején...(aki nem vett fel egy fillért sem, az csak fizetett még az ügyvédnek-mint csoportos felperes...2002-ben nem kaptam meg a "Kötelező Földalapú Támogatást,- mert a falugazdász szerint: elment az alsóbácskai és erdélyi templomfelújításra, meg az Orbánné szőlejére-pincészetére adott 3,5 milliárd vissza nem térítendő támogatásra,- és ezért már nem jutott...
Tehát én a KAPITALISTA MEZŐGAZDASÁGI ÚJ HŐSKORBAN leszolgáltam a mezőgazdaságnak járó időmet. Azóta nyugdíjasként nem érek rá semmire sem, mert
2003-ban a HARMADIK gerincműtét, és második "stroke" után felszámoltam mindent...2005re végeztem is vele.
Azért a kapcsolataim még megvannak.
Meg a tapasztalataim is.
Egyedül csak azért nem rúgtak föl most a Fideszesek jó szokásaik sem minden elődeik által elért eredményt a mezőgazdaságban , mert az Eu. szabályrendszere NEM ENGEDI !! És egyenlőre még mindig több a kapott,- mint a befizetett(!) Eus pénz.
Egyébként a legelső alkalommal mintha jó pontnak értékelné a birtoknagyság felső korlátjának a megemelését. Vagy félreérthető volt a fogalmazása.
Utazni sem én, sem a derekam NEM szeret.
Lehet, hogy túlléptem a karakterkorlátot...ha nem, akkor szerencsém van...

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

IMRE!

ÖRÜLÖK,HOGY VITÁBA SZÁLLTÁL ANDRÁSSAL.

KIMONDTAD, AZT, AMIT KÖZBE AKARTAM VÁGNI.

EGYETÉRTEK A FÖLD VONATKOZÁSBAN A GAZDASÁG MÉRETIT ILLETŐEN.

ISMEREM A DÁN MEZŐGAZDASÁG FELÉPÍTÉSÉT. AMIT IMRE KÉPVISEL, AZ AZ A MODELL.
AZ AMERIKAI MODELL A 40 000 HEKTÁROS GÉPESÍTETT MODELL, S IDÉNYMUNKÁSOKAT FOGLALKOZTAT NAGY SZÁMBAN. NEM LENNE AZ GÁZ,HA EGÉSZ ÉVBEN MEG TUDNÁNAK ÉLNI BELŐLE.

FILMEN IS FELDOLGOZTÁK EZEKNEK AZ MEZŐGAZDASÁGI IDÉNYMUNKÁSOKNAK AZ ÉLETÉT.

NINCS BAJ AZ IDÉNY MUNKÁVAL, HA EGÉSZ ÉVBEN MEG LEHET ÉLNI BELŐLE.

APÁM KŐMŰVES VOLT.MÁRCIUS .1-TŐL OKTÓBER 31-IG DOLGOZOTT AZ IDŐJÁRÁSTÓL FÜGGŐEN. AKKOR MÉG NEM NAGYON VOLTAK TÉLIESÍTETT MUNKAHELYEK,FŐLEG NEM VIDÉKEN. NÉGYEN VOLTUNK TESTVÉREK ÉS NEM HALTUNK ÉHEN A TÉLI HÓNAPOKBAN SEM , S NEM EMLÉKSZEM OLYAN IDŐSZAKRA,HOGY ÉHEZTÜNK VOLNA EBBEN A SZŰKÖS HÓNAPOKBAN SEM.

IGAZ VOLT KIEGÉSZÍTŐKÉNT A FÖLD, AMI NÉMI TÉLI BEVÉTELT IS EREDMÉNYEZETT.

A NAGY GAZDASÁG KONCENTRÁLJA A MUNKAERŐT. A GÉPESÍTETT NAGY GAZDASÁG PEDIG SZINTÉN ÉS KEVESEBB ÉLŐ ELEVEN MUNKÁT IGÉNYEL. ELSORVAD A FALU.

MA A FALUSI PIACOK MIND MEGSZŰNTEK.FALUN ÉLEK,DE PIAC NINCS. MEGSZŰNT A FALUSI TERMELÉS, A TSZ ENGEDTE A KISTERMELÉST, AZ BIZTOSÍTOTTA A VÁLTOZATOSSÁGOT HELYBEN. A TSZ-BEN INKÁBB A TÖMEGTERMELÉS FOLYT.
A MAI NAGY GAZDASÁGOKRA IS EZ JELLEMZŐ. REMÉLEM A 300 HEKTÁRON NEM CSAK TÖMEGTERMELÉST FOLYTAT IMRE.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves András!
Én vettem a fáradságot és bele néztem a profiljába. Kérem Ön is nézzen bele az enyémbe. Amihez, még hozzá teszem, hogy amióta létezik, Őstermelői meghatározás, azóta őstermelő vagyok és jelenleg is 20 ha gazdálkodom. Tehát, ami adatot, mondok, azok, könyvelési adatok. De, minden, itt természetesen, nem publikus.

Maga jól meg mondogat nekem. Igy én is vissza adom, amit eddig tudok, hogy mi köze van a mezőgazdasághoz, abból azt a következtetést vonom le, hogy Ön nekem nem vitapartnerom.

Dehogy is nem szivesen beszélgetek magával.
Sőt. Én Baranyában dolgoztam, tsz.ben 25 élvig. Most is vannak ott, érdekeltségeim. Sőt nem is messze szoktam Öntől tartózkodni.
Lánycsókon, lakik az egyik lányom, Bajához közel. Szivesen venném, ha meg tisztelne, és vagy, Baján, Vagy Lánycsókon, Vagy a Fele uton, Bátaszéken, személyesen találkoznánk.
Legközeleb előre láthatólag jövő hónap közepén tartózkodom Baranyában. Tiszteljen meg azzal, hogy találkozzunk.

Válaszára, nagyjából.
A kisgazdaság, a "Családi gazdaság" hive vagyok. Én is az vagyok.
A völdvásárlás sorrendje, nekem ugy impo9nálna.
1 őstermelő,
2 helybenlakó
3 300 ha alatti.
4. Állam.

Nem emelném a birtoknagyságot 300 ha fölé
András. Az EU, nak nincs pénze. Azt osztja el, amit a tagállamok be fizetnek.
Van aki többet fizet, mint amit kap, Mint pl Magyarordszág.

A kereskedőkre tett megjegyzésével egyet értek. De amit mond, azokkal ennél sokkal nagyobb a mi gondunk..
Ennek ellenére, az utóbbi 2 év jelentős árbevételhez nyereséghez juttatta, a gazdálkodókat. A baj ott van, hogy nagyon sok, az eladósodott gazdaság. Ugy áll a mezőgazdasági termelő is, mint akinek svájci franc hitele van.

Kedves András a nekem irt hozzászólását Ezekkel a mondatokkal fejezi be:
"NOS. amit írt,- pont olyan végiggondolatlan ötletek halmaza, mint amit a "fijjúg" országkormányzásnak hisznek.
Természetesen mindenkinek joga van véleményét leírni,- de az előzőleg azért nemárt végiggondolni IS, és kontrollálni IS."
Én is ezt irom Önnek.

Ajánlatomat, hogy találkozzunk. Meg ismételem.

Kellemes napokat, és szép nótákat, kivánok önnek.
/Én is végig mulattam az életemet/

Válasz

Csete Imrene Marika üzente 12 éve

Kedves János! Sajnos bizony van olyan ember aki azt mondja " ne takarodjanak". Megdöbbentő mennyire meg vannak tévesztve egyes emberek. Hihetetlen buták.Amikor a boltban azt hallom a mellettem alló egyszerű, szegény embertől hogy megértem a kormányt szüksége van erre a megszoritásokra stb....Fel vagyok háborodva. hogy ennyire birkák??? Jó nagggyon sokan húznak hasznot ebből a bandából / természetes hogy dicsérik a kinyaa a fe-t. De a szegény ember mivel hülyitik nem tudom???Sajnos az unokáink is egyes munkahelyeken, sőt iskolákban is félre vannak vezetve! INem látom rajtuk azt az elégedetlenséget amit rajtunk öregebbeken.Pedig nem arany körülmények között élnek.Az öregjeik kifizteik a tandijat, bérleteket ha kapnak zsebpénzt nagyon kevéskét jó, ha nem ugy is jó. Egy szikra felháborodást nem látok a szemükben. Alvó vulkánok. Talán egyszer felébrednek és rájönnek arra, megtapasztalják hogy bizony a másik hasonló korú " gazdag kölöknek" másképp zajlik az élete..talán akkor besokalnak és azt mondják na ebből elég... addig kevesen vagyunk ahhoz hogy ezt a kormányt a fenékbe kell rugni!/ bocsánat hogy nő létemre ilyen hangnemben irom/

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

Szebb napot mindenkinek.

A téma egy egyszeri alamizsna nyújtása, amelyet ha jól számolsz 100000 Ft. nyugdíjnál 6000 Ft. Ebből még egy tisztességes ajándékot sem tudsz venni egy szem unokádnak karácsonyra, s sokan vannak olyanok a nyuggerek között, akik nem engedhetik meg maguknak,hogy unokáikat karácsonykor megajándékozzák. Ez elég 20-30 kg kenyérre, hogy karácsonykor esetleg hal, újévkor virsli kerüljön a kenyér mellé az asztalra.Lehet ,hogy ezért adták,de az karácsony előtt el fog fogyni. Emlékeztetlek benneteket,hogy egymillió ember nem tudja fizetni a villanyszámláját, 180 KW majdnem tízezer Ft. Sokan nem tudnak fűtést sem fizetni,távhőszolgáltatás! Sokan az egyedi fűtéshez nem tudnak fát,szenet ,gázt,gázolajat s egyéb még drágább fűtőanyagot venni, fagyoskodnak , esetleg saját lakásukban fagynak meg a télen. Ezek millió számra vannak, nem egy két esetről van szó. S jelentős része nyugger, sőt a nyugdíjfolyósító meg is tudná mondani pontosan azoknak a számát, akik biztosan nem tudják valamelyik számlát kifizetni,de van közöttük olyan is ki egyiket sem tudja kifizetni. Ezen gondolkodjatok inkább el,hogy ki a felelős érte, aki nyugger,az dolgozott is , aki nem dolgozott, az nem is nyugger.

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

János!

Én indítottam egy témát, s ott a cél az lett volna,hogy kijöjjön sok ember száján egy mondat, mi nyuggerek vagyunk a ránk következő nemzedékekért a felelősek.

S az a siralmas ,hogy nem tudjuk az ifjúságot magunk mellé állítani, hogy az ő saját és unokáink jövőjét biztosítsuk, mert ha még alkotni akarunk vénségünkre, akkor ebben még nagyot alkothatunk.

Még egy nagy igazság van a Földön, az új értékteremtő az élő,eleven munka, annak a becsületét kell helyreállítani a spekulánsokkal szemben.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves András.
Bizony nem értünk egyet.
Mert számitsd ki mennyi a 300 ha jövödelme egy évben. Vedd figyelembe, hogy a nagy szülők, általában, nyugdijasok. Ez is jövödelem. Fedezi saját eltartásukat

A magyar mezőgazdaság, tagoltságát,Nem szabasd összehasonlitani, fóleg az USA .-val.
Különösen ha figyelembe fesszük ipari fejlettségét.
Abban a kérdésben, hogy a tulajdonlás felső határát, fel akarják emelni. Nem értjük egymást. mert én ezt helytelenitem., Arról lenne igy szó, hogy a kormány közeli gazdálkodók, több földhöz jussanak. Nem örülnék neki.

Kedves András. Nyugodjon meg, méltó vitapartnere vagyok. Végzettségem és egész életem pályafutásával ezt bizonyitani. tudom.
Ön az eddigi meglátásom szerint, tulságosan, elméleti szinten mozog.
Most nem érek rá, majd ha meg engedi, visszatérek, a témára.

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Imre!
Nemigen értünk egyet. TÖBB DOLOGBAN SEM. NEM KELL AZT AZ ÖTLETET SEM DiCSÉRNI, HOGY MEGSZÜNTETIK A FÖLDTULAJDONLÁS FELSŐ HATÁRÁT.
Vegyünk egy átlagos családot. Nagyszülők-két gyerek-3, vagy négy unoka. Az 7-8 fő! Szorozva 300 hektár: (!) az már a családnál sok falu teljes művelhető területe!
Mivel minden természetes személy tulajdonjoggal (!) rendelkezik.
És akkor r mit csinál az az 1000-15000 többi falusi?
Mert az USA. farmarjai 5-10-20 ezer ha. területet "kvázi "CSALÁDI" alapon megművelnek,- csak dömpingidőszakban alkalmaznak napszámosokat!
Természetesen, megfelelő termelési struktúra, és berendezkedés kell hozzá. Már afelé kellene haladnunk? (Ehhez PICI az ország!) Nemde az volna a kívánatos, hogy MINDENKI A LAKÓHELYÉN, VAGY ANNAK KÖZELÉBEN TALÁLJA MEG A SAJÁT, ÉS CSALÁDJA MEGÉLHETÉSÉT BIZTOSÍTÓ MUNKÁT ???( nem 500-1000 km.-re?)
Tehát? Mit csináljon a többi falusi ember? Menjenek el egy" köcsög aludttejért" napszámba?- Ha nagyritkán lehet? Kapjanak ínségmunkát?-segélyeket??
Nem valahogyan az volna a normális, ha mindenki ott boldogulhatna ahol él?
Rossz a számtanpélda megoldása ! Az az 1 milla NEM a létezésre (!) kapott támogatás,- hanem a MŰVELÉSRE !!! Nem tudom, hogy mi volt, míg aktív volt, de hogy a mezőgazdaság mai gondjait nem ismeri, az biztos! A számtanpéldája hibás !
Tudja, mennyi egy ha. művelési ktsége? NEM főre számolható a 20 hektár ra kapott !! Mert művelni kell a földet! És amit tavasszal belekölt,- azt NEM BIZTOS, hogy ősszel, vagy a következő nyáron VISSZAKAPJA !! Remélem a gázolaj árát ismeri? És van ott más nagyon magas költség is! Ha 1 szem kukorica vetőmag 1 forint, - akkor mennyi is 1 ha. költsége? De NEM csak az a kzség, - hanem sokkal több !) Aki ezzel együtt 10%-os + hozamot produkál, az kiválóan dolgozik, és JÓ ÉV VOLT ! A nagykereskedő (!) haszonkulcsa : min. 40 % (!!!),- mert az alatt NEM is üzlet !)
Az Eus támogatás pontosan azért van, hogy megpróbálja FELZÁRKÓZTATNI az I. Orbán-Torgyán kormány által "agyonvágott" mezőgazdaságot az Eus szintre! És hogy erre lehetőség van azt NEM ez Orbánék munkája tette lehetővé....ÉS AZT nem az állam, hanem az UNIÓ fizeti,- az állami kifizető rendszeren keresztül !!
NOS. amit írt,- pont olyan végiggondolatlan ötletek halmaza, mint amit a "fijjúg" országkormányzásnak hisznek.
Természetesen mindenkinek joga van véleményét leírni,- de az előzőleg azért nemárt végiggondolni IS, és kontrollálni IS.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

gyáva a Magyar.megszokta a szocializmusban,hogy ha nem fizet,majd jóvá írják és azt is megszokta,hogy akkor be kellett fogni a pofánkat, mindenhova beléptünk csak baj ne legyen-önként ,javasolták !!!. Ma meg sírunk,hogy kényszerítettek.nem igaz senkit sem kényszerítettek,tettük mi magunktól,de akkor legalább éltünk,nem fényesen,de éltünk,lett lakásunk,fürdőszobánk angol wc.a XIX századból-olyanból amibe most visz bennünket a Fidesz-léptünk be a XX, sz-ba az én szüleim a tanyán a kútnál fürödtek,a sarkunkat cseréppel súrolták mert a szappan drága volt.Hogy az a korszak milyen volt,hát majd meglátják mert azt a kort hozza nekünk vissza a mostani kormány.Nem kell itt senkinek kibicnek lenni,hogy az én nyugdíjam maradt,vegyék el a tiédet..nyugi elfogják venni mindenkiét...szépen sorjába,Csak nyugodtan várni míg mindent elvesznek.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 12 éve

Kedves Klubtársaim!
A hozzászólásokból azt szűrtem le,hogy nem világos ,hogy miről is van szó.
A tisztánlátás végett:Most is az történik mint minden évben novemberben,korrekciós emelésre kerül sor.Miután az emelés mértéke csak 0.5%.azaz nem éri el az 1 %-ot,így azzal a nyugdíjalapot nem kell megemelni-tehát egyszeri juttatásként /12×0.5=6%/kapjuk azt meg.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Kedves Mindenki! Van ebben az országban mindenkinek rengeteg baja, ami a kormányzások szándékosan elrontott, mocskos harács következtében és okaként keletkezett. Nincs ember ebben az országban, aki egy indokot ne tudna ne tudna mondani arra, hogy miért is ne takarodjanak, szocialista és liberális és egyháziak a hatalomból, és hogy a büdös életbe többet ne kerülhessenek a kormányzás közelébe. Azt sem tudni, hogy meddig kell ennek a hegyeket is elsöprő panasz áradatnak gyűlnie, hogy végre az arra rátermett értelmiség az emberek élére állva valamit tegyen. Nem volt még elég a sírdogálásból? Nézzük tétlenül, hogy a sátán játszik a jövőnkkel? És ha majd a felnőtt unokáink meg kérdezik tőlünk a fiatalságra jellemző hévvel, hogy mit tettetek ellene, majd a szemünket lesütjük és öreg fejjel elpirulunk és még mi kérünk számon tőlük dolgokat? Egyelőre az utókor jelenlegi képviselői javára 1:0.

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

Ezt az országot a háború után apáink és mi-nem a Fidesz ,SZDSZ,MIÉP MSZP, aktivistái -építettük fel, mi akiket most megoszt a politika sőt egymásnak ugraszt.Gondolok itt arra a diszkriminatív intézkedésre,hogy senki sem lehet kor előtt nyugdíjas,csak az akit én engedek a 40 éves munkaidős nők.Ez a legdiktatórikusabb módszer,hogy nem a jog dönt.Visszamenőlegesen a világon nem hallani jogokat elvenni abszurdum,tehát az én szemembe bűn.Bűn főleg azért is mert mikor elküldtek nyugdíjba már Orbán uralom volt,tehát szándékosan kidobott az utcára,ezt nem lehet elfelejteni,ezt nem lehet megbocsájtani.45 év munkaviszonyt szereztem fizikai-majd szellemi munkával,rossz munkakörülmények között,míg Orbán Lázár egyetemre járt,tanult a béremből finanszírozott iskolába,most meg a pofánkba röhög.
Mi férfiak nemigen sokan érjük meg a 65 évet és Orbán erre játszik,halálunkig dolgoztatni,míg a nők hál istennek igen szép számmal lesznek 80-90-éves,így azokra mint biztos szavazókra-szerinte- vígan akar számítani.De a család sem felejt .Hidd el az én feleségem még nállam jobban elítéli őket a jog tiprásért.
Nem akarunk mi kivételt,de azt akiket ő küldött el nyugdíjba egy évvel a korhatár előtt tegye vissza a munkahelyére,hiszen nem lumpen elemek voltunk,ha 45 évet dolgoztunk,talán becsülettel.És ne harsogja a tömeg felé,hogy élet erős embereket viszek vissza a munka világába.én vagyok az életerős cukorbajjal,asztmával.magas vérnyomással,amire Orbán azt mondja az az egyén gondja nem az államé.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Elszomorit keserüséged. De amit irsz, nem tudom egyértelmüen cáfolni. TAlán nem is merek arra gondolni, hogy teljesen igazad van. Szeretném ugy érezni, hogy nincs.
A témáról akkor tudnánk érdemben vittatkozni, ha közelebbről ismernénk egymást.
Ha elfogadom, feltétel nélkül azt amit mondasz, akkor vállaszt kapok arra, hogy az ország miért áll igy erkölcsileg és anyagilag. Többek között, azért, mert a következő rezsim, kormány fel pofozta, az előző tagjait. igy aztán, ki szoritotta egyértelmüen azokat, akik értettek, az irányitáshoz, felkészültek voltak. Most is, nem csak a felső szinteken cserélődtek ki , hanem a leg aluliak is. Igy aztán, mindig, mindent elölről kellett kezdeni És anyagilag is meg kellett kell becsülni, azokat akik tolták és tolják a szekeret. Ehhez pénzt kell teremteni. Honnan, a termelés, volumene, nem termel annyit. hol van fedezet. El veszem , csinálok egy ujraelosztást.
Egy biztos, akik nem szerencsések, azoknak alkalmazkodni kell. És nem várni a segitséget, hanem saját magának, meg keresni.

Válasz

Csete Imrene Marika üzente 12 éve

Kedves Erzsébet!Nagyon egytértek Önnel, képtelenség épitményadót fizetni. A korunkbeli embereknek / hát aki tényleg tisztességesen dolgozott abban az elrettentő 40 évben" annak van fedél a feje felett.Vidéki viszonylatban is egy ingatlan 12 millió körül ingadozik.Ennek a 3 % át megfizetni nem birják/juk/Lehetetlenség!/ 6 % az csak egy töredéke lenne ennek!!!!Hol van még az egyéb emelgetés,,, Hol vannak az egyéb megszoritásokkal járó kiadások,??Ezek nem normálisak, ezeknek zárt intézet!!!!!!!!!!Minden napra egy mese., .../ sajnos nem tündér/

Válasz

juhász nagy sándor üzente 12 éve

Tökéletesen igazad van,kivéve a diktatúráról alkotott mondatod nem találó,Mi van ma Magyarországon ??Köztársaság??Hol van leírva??Több párt rendszer ?? Nincs mert ez most olyan mint az Mszmp és a hazafias népfront, jelképesek a nem kormány pértok mintha nem is lennének,akkor egy párt kormányoz,az egy párt pediglen diktatúra-volt Orbán 89-es beszédeiben.
Nos ahol ha valamit tílt az alkotmányos ott a dolog lekerül az asztalról,míg nállunk -lásd a megyei közigazgatási ügy-megoldják és módosítják az alkotmányt.Elmész méltatlankodni mert a multi nem fizet a termékért..sajtó,rádió hírt adni tilos:.akkor miért is surolná az alsóm határ a diktatúrát ??Az sajnos keményen itt van.Amikor Magyarország miniszter elnöke azt mondja egy éve jogszabálynak megfelelően mentékl el nyugdíjba,nem számít én elveszem,azt a törvényt le...om..nos ez akkor micsoda?Mi az amikor ezrektől veszik el a törvényes nyugdíjat? Valóban nem is nevettem amikor egy körimélt láttam ,hogy lépjenek be a Fidesz áldozatainak tagjai közzé.Először viccesnek találtam,de gondolkodtam rajta és beleőszültem..minden kezdődik előröl,ők most számolnak le a kommunizmus áldozatainak nevében úgy,hogy szabályosan egy ugyanolyan törvénytiprást végeznek mint a kommunisták tették,tehát a bosszú új bosszú állókat szül.
Sajnos én is 62.életemben kerülök ki az utcára mint értelmiségi,mert elküldtek nyugdíjba,Orbán szó szerint elveteti Lázárral-nem ő,hát az felelősséggel is jár-azon emberek nyugdíját is akiknek egy-két hónapjuk van a 62.évhez.Valójában nem is jogszerű mert ez is diszkriminál mert a Fidesz anyáknak a 40 év után mint saját adományát nyugdíjat ad.
Én még emlékszem azokra akiktől ,Horty korszak tanárai,iródeákjai,stb elvették a nyugdíjat,a fizetését,a polgári lakásait.ezt egy diktátor vette el úgy hívták,hogy Rákosi Mátyás.A sérelmet elszenvedett emberek családjai lettek az antikommunizmus élharcosai.A mostani ugyan olyan sérelmet elszenvedők rétegéből egy valódi anti fideszes réteg alakul ki,akik nem holnap de lehet hogy húsz év múlva fogják követelni,kezdeményezni a szabálytalan törvény tiprást végzők felelősségre vonását amire a mostani esetek adnak precedens alapot.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

A nyugdijkiegészités, egyszeri. Csak egy hónapban, novemberben adják.

Gulyás Sándornénak, tájékoztatásul.

Válasz

vass racz József üzente 12 éve

Nem bírtam megálni,hogy ne szóljak hozzá:
Szóval vagyunk egy páran akik korkedvezményes nyugdíjba vagyunk.Ezt a kedvezményért mi az életünket vittük vásárba annak idején,hát ezt most elsősorba megváltoztassák a nevét aztán meg mivel már nem ez a neve hát nem is emelik úgy mint a nyugdíjat.
Ez lesz a vörös segéj,az ember arca pirul mikor átveszi.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves András!
Egy hozzászólásban, nemn lehet, elmondani véleményem teljességét még egy témáról sem.Jelen esetben a mezőgazdaságról. Nekem még most is, az a véleményem, hogy a mazőgazdaság, a rendszerváltás óta, most, van a legnagyobb helyzetben, most van a leg jobb irányitás alatt.
Amit, Ön is, azt nem cáfolatnak veszem, az én kijelentéseimre, hanem engedje meg, hogy hozzászólásom, kiegészitésének tekintem.
A felszabadult földek, kinek a bérleménye volt? Általában, az uralkodó párt, udvarháztartásához tartozók bérelték. Most kinek adták oda? Ugyanazokbak. Természetesen, ez sérti, a "kivülállók " igazságérzetét, Az enyémet is. De ezen tulmenően, még arról is szó van. hogy a használható, termőföld, 300 ha nagyságát is fel emelik.
Természetesen nem korrektekj és nem igazságosak, de a mi ágálásunktól függetlenül, fenn állnak és mennek a maguk utján.
Azzal, vitatkoznék, hogy mekkora terület tart el egy családot.
Mert ha azt vesszük, hogy jelenleg a 20 ha. földalapu támogatása 1 millió Ft akkor, az Egy főre vetitve 83000Ft, ami egy átlagnyugdij.
Jelentős összeg. És ha még a terület, benn van az AKG-ban és a termelés jövödelme. hozzá jön, el tart egy családot.
Én ugy szoktam gondolkodni, Durva dolog lenne- amiről szó van- hogy meg határozzák azt az alsó szintet, amely egy üzemnagyság. Ez már adiktatura, határát surolná. Ha nem tudom a meglévő területemet gazdaságosan müvelni, akkor ugy is abba hagyom, a termelést. De nekem. bármilyen kevéset is hoz arra is szükségem van.
Ne szóljon senki abba bele, hogy én hány ha gazdálkodom. Nem kérek többet, az államtól, mint amennyit mások kapnak.

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Kaszy Imre uram !
Sok dologgal egyetértek,- az írásai közül. (azokról nem is írok..)
Abban azonban nem vagyok biztos,- sőt inkább BIZTOS VAGYOK abban, hogy nem csak a gazdaság ipari oldalához NEM értenek a " fijjúk ", de a mezőgazdasággal kapcsolatos dolgaikkal is pont olyanok, mint a többivel ! Igen-igen tévúton járnak !
A családi gazdaságról megy a szövegelés! DE ! nem oly régen, a nyár derekán én tettem fel ide cikket. ami ellenkezőjét bizonyítja ! (OV: ""Ne arra figyeljenek, amit mondok""-hanem amit teszek !"- és ez a lényeg!)
A helyben lakó családi gazdálkodók helyett, a legfelső szint (!) határozott közbelépésére a lejárt bérletű állami földeket MÉG CSAK NEM IS HELYBENLAKÓ családi vállalkozók, és családok, -pedig igényelték, -és elsőbbségi joguk volt, mégis FIDESZES vállalkozók kapták meg- "hűbérbirtokosként!"( Még megyén kívüli IS !) A helyiek érdekeit érvényesíteni akaró, és a jogi (!) környezetre hivatkozó "falugazdászt" meg lapátra tették, mert meg merte kérdezni a miniszter, hogy kinek az utasítására történik mindez. A válasz: Azéra, aki a miniszternek IS parancsol. ( meg lehet keresni a fórumon.)
A mezőgazdaság kérése nagyon komplex, és nem illeszkedik a Fidesz politikai gazdaságtanába,- ami röviden: "" MINDENT A GAZDAGÉKNAK "" - mert ők megérdemlik ! ( ugye a családi kisparaszti megélhetési vállalkozó az nem "gazdag"- hacsak lelkiekben nem...)Ugye a jelek erre mutatnak, ezt igazolják! Az az idő sajnos már elmúlt, amikor 4-6 kataszteri föld eltartott egy nagyobb családot is! Ma már 40-60 hektár sem !
Pláne így, hogy nincs meg az a háttér, ami a termelődő felesleget begyűjtené, értékesítené, vagy feldolgozná! 30-40 éve még a hűtő és konzervipar NEM CSAK a nagytermelőktől vette meg az árút, de a""kertbarátok-hobbikertészek-kistermelők" csoportjaitól IS ! És azonos áron. Meg volt az ÁFÉSZ,- MEZŐKER ! Most szóba sem állnak a "kicsivel,- meg a jogszabályi környezet, meg a papírhalom nem is teszi ezt lehetővé.
Ha lehetővé is tenné,- NINCS feldolgozóiparunk ! Az I. Orbán kormány és Torgyán kisgazdái s gabona-és élelmiszer feldolgozóipari privatizáció címén ezt a kérdést megoldották! Akik meg megvették, azok CSAK a piacot használják ! A többit vagy bezárták, vagy valahonnét idehozott tejporból csinálják a tejet,- is.
Nincs cukorgyár. Nincs répatermelés, csak a hazánkban "ideiglenesen tartózkodó" Osztrák gazdáknál..
Annak a jogszabályi feltételeit kellene megcsinálni, hogy a sok kisember társulása lehető,-és könnyű működtetésű,- valamint biztos alapokon fejlődő legyen. A párhuzamosan kiépülő,- és kböző társulások kezelésébe adott, de államilag felépített(!) hűtő-feldolgozó ipari (!), és erősen "SZÉTTAGOLT" (területileg!), KIS ÉS KÖZEPES ÜZEMEK létesítésével.
_NEM kellett volna sok felesleges milliárdot látszatkonzultációkra, egyebekre pazarolni,- és előbbre lennénk. ( azért már közel ezer milliárdból lehetett volna valamit-valamiket csinálni!- De nem lett belőle semmi, csak a nagy felhajtás, meg füst !) Mondhatnánk akkor,- hogy van a sok fekete mellett egy piros pontjuk is ! DE SAJNOS nem mondhatjuk....

Válasz

Zolnay Erzsébet üzente 12 éve

Kedves Pál. Nem is kell találgatni, hogy hogyan vegyék vissza a 6%-ot. Ők már kitalálták. Ha bevezetik a házadót, már ugrott is a megkapott pénz, ez a nyugdijasok legalább 90%t érinteni fogja, mert aki abban a régi átkos Kádár korszakban nem jutott lakáshoz, vagy nem épített magának házat, az trehány, nemtörődöm ember volt. Én még emlékszem rá, hogy volt KMK rövidítés, a nyugdíjasok tudják, mit jelent.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves János. Az biztos, hogy minden kormány a saját pereputtyának, ad kedvezményeket. Az látszik, hogy a fidesz törvényhozás, minden cselekedetét, le fed jogszabályokkal. A mezőgazdaságra vonatkozó jogszabályok, a szocialisták idejében, a nagyoknak kedvezett. Most az az igéret, hogy a kicsiknek, a családi gazdálkodóknak. Én ennek a hive vagyok. A nagyobb gazdaság, jövödelemben többet tud produkálni. Ami nem azt jelenti, hogy ezzel arányosan nagyobb befektetéssel.
Tény, hogy az előző kormány viszásságaiból, sok minden nyilvánosságra került. A moistaniból, még nem sok. Csak feltételezések vannak.
Én is csak találgatok.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Kedves Imre! Nem kéne még biztosnak lenni abban, hogy ez a kormány tényleg jót tett a mezőgazdaságnak. Ezt arra alapozom, hogy legtöbb helyen még a föld tulajdon jogok sem tiszták. Hogy milyen kerülő úton és rafinált módon tényleg kikhez fognak kerülni a támogatási pénzek, gyanítom, hogy majd utólagos botrányok révén ki fog derülni. Lehet azt gondolja, hogy egy rossz szándékú, csak rosszat feltételező valaki vagyok. De sajnos a közélet gyakorlata tett ilyenné. Nem elég bizonyosság számomra az, hogy hiszem ha látom. Majd ha eltelik pár év és nincs háborgás, akkor ennek a kormánynak legalább egy piros pontot is beírok a sok fekete mellé. Jó egészséget.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves Fehér Jánosné. Ugyan, nem szólit meg, de minden valószinüség szerint nekem válaszol. Nem tudom, mit kér ki magának. De, ha akarja, ha nem ebben az országban, a 3 millió nyugdijas szavazata, eldönti. a vállasztás végeredményét. Ahogy az előző ciklusokban a nyugdijasok szavazata kellett, hogy a szocialisták meg nyerjék a szavazást, ugy most is, legaláb a nyugdijasok szavazata kellett a FIDESZ kétharmados győzelméhez. Most már biztos, tudjuk. hogy a szocialisták, jelentős része, nem érdemelte meg a nyugdijasok szavazatát. De abban sem vagyunk biztosak, hogy a mostani kormány, rá fog szolgálni a bizalomra. Egyelőre, ebben a topikban, mindenki csak birál.
Én tudok jót is mondani. A mezőgazdasági elképzelések, jó irányba mennek. Remélem ez folytatódik is.

Jó lenne, ha jogosan mondaná , nekem ,célozna a fiatalságomra.
Csak annyit, hogy három dédunokám van. Jó egészséget kivánok önnek.

Igen , ugy ahogy Ön, már szeretnék én is, valami jót meg érni. És nem hagyom magam, még a gyermekeimtől sem be folyásolni. Képes vagyok. mások befolyásolása nélkül dönteni.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Kedves Imre! Én örülök a nagy önbecsülésének , de a nyugdíjasok, és senki nem dönt itt el semmit. Itt már előre le van paklizva minden, a szavazás meg az előtte duma (kampány az csak egy petting a baromsághoz. Őrülök, ha ezt tőlem tudta meg.

Válasz

Marth Marianna üzente 12 éve

Nem beszélek a szavazásról,ezt mindenki szíve jogán tette,de most itt a következménye.Azonban a 6%-os nyugdíj emelésnek örülök,nem sok ugyan,de a semminél több.Kösz az infót.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Gratulálok a gyermekeihez, és ez nem irónia a részemről. Én csak arra kérném, hogy ön meg győzze meg a gyermekeit, hogy saját korosztályukban egyre többen akarják átvenni a stafétát, csak kérdezzenek tőlünk is. Lehet, hogy nyugdíjasok vagyunk, de rendelkezünk olyan tapasztalattal, ami nekik csak cumi lesz. Egy újszülöttnek minden vicc új, de a dolgok tovább vitele nem vicc.Hát az Imrére meg ne haragudjon, hisz úgy is azzal kezdi, hogy nem tudja magának meg magyarázni. Innentől tán nem is kéne komolyan venni, pláne meg sértődni.

Válasz

fehér jánosné üzente 12 éve

Ki Kérem magamnak! A Választást nem a nyugdíjasok határozták meg.Különben is, a régi, megrögzött, posztomusz elvüek sokan vannak. Kivételesen engem gyermekeim meggyőztek, hogy amit mi 21 éve csak rontottunk,, adjuk át a stafétát. Szavazni mentem, és amit Én láttam jónak, meg is tettem. De még ilyen hozzáállású emberek vannak, sajnos még beszélgetésektől is elveszik az öregedő társadalom kedvét. Vigyázzon fiatal barátom, mert megöregszik, és maga mit tud majd felmutatni gyermekeinek? Mi legalább háború után rszágot építettünk. És Önök? Félreértés ne essék, nem sírom vissza a múltat, de a jelenben azt mondom nem az Én világom. Magukon a sor a változtatásra, vagy a javulásra.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Jó lenne tudni, az indokolást.Mert van aki, én is találgatásba kezdek. Igaz hogy cáfolták a január elsejei átalakitásokat. -20 % + 20000 Ft. Meg atöbbi. De nem lehet, hogy ez a 6 %- ezen átalakitásokkal, függ össze?
Azonkivül, ez a 6 %- be számit a nyugdijalapba?
Tartok attól, hogy valamennyit most kapok, és majd többet kérnek, valamilyen cimen vissza.
Nagyon remélem, hogy csak találgatok.

Válasz

Kaszy Imre üzente 12 éve

Kedves Pál. Én nem tudom, magamnak meg magyarázni,
A nyugdijasok mindig el döntik, hogy ki nyeri a parlamenti választásokat.
Azok nyerik, akikre a nyugdijasok szavaznak. Most is ez történt.
Most meg nem látok, egyetlen nyugdijast sem. aki azt mondaná, ,helyeselné, a FIDESz. döntéseit.
Meg gondolták, gondoltuk magunkat?
Hoigy van ez. Vagy olyanok vagyunk, mi nyugdijasok, mint a széljárás?

Válasz

csepreghy pál üzente 12 éve

Csak nehogy meg erőltessék magukat. Aztán meg csak kölcsön -képen adják hisz jövőre úgyis vissza veszik. De akkor is Hajrá fidesz / bocs kis betűvel írtam s nem tudom , hogy kell kijavítani. Hát--- nahát iljent!/ilyent/ egyször csak sikerül Ük is ezzt monják. Nahát

Válasz