Strommer Magdi üzente 12 éve

Orbán úr ígérni mindig
tudott.

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Egy kósza gondolat erejéig, elnézést, hogy hozzá vaúzok a dologhoz. Én a magam részéről a "determináló" tényezőket illetően időben kicsit visszább lépnék. Abból a meggondolásból tenném, hogy véleményem szerint, társadalmi és technikai fejlődésünk el érte azt a határt mikor már a régi erkölcsi, morális, törvények nem igazán tudják sem kezelni, sem elfogadni az új mesterségesen létre hozott (majd hogy nem erőltetett dogmákat) törvényeket. Ezt a határt már egyszer, vagy ki tudja hányszor már átlépte az emberiség, és ahogy legendák tanulságaiból levonható majd nem csak az emberiség kihalásához vezetett. Meglátásom szerint a rohamosabban fejlődött a technológia (ami inkább az emberi rossz tulajdonságok kifejlődésének sietetését eredményezte) és elmaradt az etikai és morális fejlődés.

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves István. Utópisztikus elképzelésekkel én is találkoztam. Madách-tól Orwellen át "egyéb" utópista filozófiákig....Mindben van "valami" és egészében még sincs benne minden....
Nem fordítottam még időt-energiát ezekre a kérdésekre. Annak ellenére, hogy kellett(-lenül néha),- tanultam filozófiát,- az ókortól napjainkig...(Nem is érzek rá elhivatottságot..)
Valahol a megoldást az emberiség, az emberi társadalom fejlődését "determináló" ( nem nagyon szeretem ezt a szót) tényezők közül az úgynevezett fejlődési spirál környékén kellene keresni. Mert ugye ami már megtörtén, az mégegyszer magasabb szinten is megtörtént már, és így tovább. Holott talán csak20-25 ezer év fejlődéséről van csak szó. Míg a rovarok (hangyák-méhek-darazsak) "társadalmi" életének fejlődése több ezer éves is lehet....
Talán,- talán az őskommonizmus' környékén is lehetne keresgélni. Hiszen akkor, a kor (!) akkori "műszaki-gazdasági fejlettségi szintjén az elérhető-fellehető-megszerezhető és megújuló forrásokat használták a ""kollektíva"",- a népcsoport-törzs, vagy lakóközösség fenntartására-életminőségének-létszámának megőrzésére,- gyarapítására.. Valahogyan az öreg indián (nem az egyszeri' dakota) elbeszéléseiből-történeteiből is lehetne ötleteket meríteni.( Amikor bajban, nehéz időkben még az ellenséget sem hagyták éhen halni-meg megfagyni,- de amikor "kikupálódott persze, akkor már meg lehetett tőle"szabadulni".)
Sajna ez mondjuk CSAK pillanatnyi és kellően nem átgondolt ötlethalmaz is lehet csak.
(nem akarok a kormány hibájába esni, hogy pillanatnyilag jól hangzó ötleteket törvénynek kiáltok ki.) Csak egy kósza gondolat...

Válasz

Szent-Királyi István üzente 12 éve

Kedves András, lássuk akkor azt a gyereket.. milyen is lehet egy ilyen társadalom?? aminek azért fenn kell tartani önmagát, megtermelni a különböző javakat, szolgáltatni, stb.. mondjuk a kapitalizmus hibái nélkül.. Mert annak gazdaságosan kell (muszáj!!) működnie.. ahol meg lehet élni.. ami túl tud élni.. Gondolati szinten biztosan megadhatóak az alapok.. és megnézhető, hogy fenntartható-e?? (önfenntartó-e!!) Utópiákat sokat hallottam/olvastam.. Szívesen résztvennék egy ilyen valós modell megbeszélésén.. Írhatod.. várom..
Üdv/István

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Három "nagy" úr van A Király,- a muszáj,- és a viszály. Már mindhárom jelen van....
De a legnagyobb a középső, a muszáj! mikor már nincs más mód és lehetőség, - csak egy választható lehetőség lesz, a fenntartható fejlődés,-helyesebben a fenntartható módon szervezett emberi élet. Mikor a tét az Shakespeare-i. Lenni, vagy NEM LENNI. Akkor majd például: - JAVÍTANAK, nem pedig CSERÉLNEK és kidobnak, ami hatalmas anyag-energia-környezeti pazarlás. És a társadalmi és műszaki fejlesztési irányokat politikusok helyett hozzáértő szakemberek határozzák meg alapos és mindenre kiterjedő számítások és modellezések után. ( nem ad-hoc két nap alatt átzavarják a parlamenten). Lehet, hogy ez így most utópiának tűnik, de nagyon hamar bekövetkezhet(ik)
Ez NEM a mi feladatunk,- mármint a végrehajtása, - de úgy gondolom feladatunk ennek az élhető Földi gazdálkodásnak legalább is a csíráit megteremteni. Ha másként NEM is, akkor CSAK gondolati szinten. Gondolkodásmód váltást kezdeményezni pl. Mert a muszáj nagy úr...! És közeledik...
Nem én találtam ki, hogy az emberi társadalomban nem a kapitalizmus a legfejlettebb társadalmi forma. Nem is a Sztálini kommunizmus,- hanem valami más, valami új. Nem a gyerek neve a lényeg,- hanem a gyerek maga.

Válasz

Szent-Királyi István üzente 12 éve

Kedves András!
Amiket leírtál, ahhoz az emberi alaptulajdonságokat kéne alapjaiban megváltoztatni.. nem a kapitalizmus az oka a válságokat előidéző dolgoknak, hanem az emberi mohóság.. ami a kapitalizmus/demokrácia körülményei között láthatóvá is válik. Más társadalmi formációkban rejtetten, DE ugyanúgy érvényesül.. Nekünk kéne önmagunkat megváltoztatni.. az igényeinket és vágyainkat a lehetőségekhez - a fenntarthatósághoz, a jövőhöz - igazítani.. Az önmegváltoztatás az egyik legnehezebb feladat egy ember életében, ugyanez társadalmi szinten még sokkal nehezebb..
Üdvözlettel
SzK István

Válasz

Szent-Királyi István üzente 12 éve

Kedves Zoltán!
A valutáknak értékfedezete van, ami kissé más mint a termékfedezet, annál több. Ma két menekülő-érték van, az arany és a CHF. Svájc nemzeti jövedelme a legmagasabbak között van (egyfőrejutó), tartalékai talán a kínaiakon kívül a legmagasabbak.. Ipara magasszintű és termékeit szerte a világon keresik. Van mit adnia.. pénzügyi szolgáltatásai, bankjai elismerten a legjobbak és legkeresettebbek.
Az IMFnek semmi köze a gazdasági válsághoz, a CHF árfolyamához sem.. Van viszont köze ahhoz, hogy a gazdasági válságok kordában tarthatók, és sok ország gazdasága nem dőlt be eddig.. (A legjobb feltételekkel lehet az IMFtől válságok esetén kölcsönt kapni, és a szakértői segítenek a gazdaság helyreállításában is.. Nekünk is jobb lett volna nem szabadságharcot indítani ellenük, mert az már a közeljövőben súlyosan visszaüthet.. és amit javasoltak, azt az EU is elvárja, mert valami ilyesmire szerződtünk/csatlakoztunk oda..) A CHF árfolyama a svájci gazdaság mérőszáma.. amit most nagyon felértékelt a többi gazdaság gyengélkedése.. az IMFnek nincs hatása erre..
A tőzsdézők ugyanolyan emberek mint mondjuk mi.. vállalkoznak és pénzzel.. azt kockáztatják - és bizony bukhatnak is.. (mint minden vállalkozó..) DE a nyereségért teszik.. (szintén mint minden vállalkozó). És nekik is vannak tisztességtelen lehetőségeik..
A többire most nem térek ki..
Üdvözlettel
SzK István

Válasz

hildebrand katalin üzente 12 éve

Kedves András én már szervezem az életem ,mivel bosszúból megfogadtam, hogy hosszú életet fogok élni, kezdek berendezkedni a gyűjtögető, halászó, vadászó életmódra. Vannak még problémáim, ugyanis a Duna van hozzám a legközelebb és ott büdös a hal,a közeli erdőben kevés a vad,agyagos a talaj nem nő ehető cserje, no meg nincs a közelben kőbalta élező sem. Szóval azon gondolkodom nem kéne még egy kicsit ezt a fránya kapitalizmust megmenteni! Nem kell sokáig : én még élek mondjuk25 évet, ebből biztos kb 10 év amikor már nem fogok tudni rágni, így a hús és a kemény bogyók elmaradhatnak , hal és kifli marad... szóval mentsük meg a kapitalista pékeket és a halászokat ... Hajrá magyarok

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Úgy gondolom, hogy annyit még hozzá kell tennem az előzőekhez, hogy a kapitalizmus alapvető és nagy gondja az ÁLLANDÓ NÖVEKEDÉSI KÉNYSZER,- egy véges (!) természeti-anyagi-környezeti sárgolyón, amit Földnek nevezünk.
Valamikor(?)- hamarosan(?) rá kell ébrednünk arra, hogy MÁS gazdasági utat kell választani. Mert a többség maximális elnyomása az elenyésző kisebbség érdekeiért, meg az erőforrások FELESLEGES pazarlása, a kisebbség extrafogyasztása miatt nem csak társadalmi-politikai, hanem TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK TERÉN IS LASSIKÁN VÉGZETESEN KIMERÍT szinte minden szinten MINDENT, és mindenkit. És jelenleg "csak" sodródunk" az árral....

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Kedves Uraim !
Talán kis kiegészítés hozzáfűzésével világítanák rá pár gondunkra! Remélem, azt senki nem vitatja, hogy a kapitalista társadalom ciklikus válságai törvényszerűek. Ezek a válságok (most ne különböztessük meg fajta szerint!) hol kisebb, hol nagyobb, hol nagyon nagy ,- világméretűvé lesznek. Ez objektív tény eddig ugye?
Okai:- objektív és szubjektív tényezők KÖLCSÖNÖS egymásra hatásai. (Ellentmondásosnak látszik, de sajna igaz:)
Ezek a válságok egyre gyakoribbak,- egyre sűrűbben követik egymást. És gyorsabban "végigszaladnak" a világunkon. Hatásaikat tekintve ,.pont mint az időjárás,- egyre "durvábbak."A II.Vh.-t megelőző "NAGY"válságot ugyan még nem közelítik meg hatásukban. Ennek egyszerű oka az, hogy azt a válságot a politikusok és gazdasági szakemberek "hagyták" kifutni. Ezeket meg mindenféle intézkedéssel elkezdték "kezelni"
Ebből a szempontból van szerepe az Imf.-nek. Kbözö praktikákkal, és mechanizmusok "beindításával" próbálták(ják) csökkenteni a válság hatását. Mint látjuk -időleges eredménnyel. (Amennyiben minden praktikák ellenére eléri a NAGY válságot,-hatásaiban- akkor lehet, hogy a Kap. társ. utolsó válsága lesz.)
A Magyar helyzetet a CHF "elszabadulása" csak nehezíti ! Itt említem még meg, hogy közeleg Kína (!) felé is a válság! Az államkapitalista gazdaságokat (!) később éri el, de azok sem maradnak ki a szórásból...-tehát nekünk még azzal is számolni kellene.
Egyébként remélem elhiszik, hogy Svájc jelenleg a "leggazdagabb" ország. Összességében is, és állampolgáronként is. Ez oka történelmükben és a bankrendszerükben rejlik. Aranytartalékaik még bőven fedezik a be sem indított pénznyomó gépek kapacitását....
Ebben a szorult helyzetben egy maximálisan "kitett" gazdaságú ország, mint kishazánk,- NAGYON JÓL KÉPZETT (gazdasági-politikai-diplomáciai-üzleti téren ! és ez szinte mind egyben ! volna szükséges) szakember(ek) teljes erőbedobással végzett , nagy erőfeszítéseire lenne szüksége! -Magyarán,- most mutasd meg ! mire is készültél fel!-mert az eddigiekért szekunda (karó) jár!
Ebben az utolsó és kicsit bonyolultra sikerült összetett mondatban felsorolt kitételeknek jelenleg SENKI sem felel meg a kormányrúd kezelője(i) közül.
Vagy ha van is, - még nem mutatta meg, hogy mit tud...

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

SZ_K István!
Nos a valutának termelési fedezet van már régen. Mi lesz szegény Svájccal,ha tömegesen fogják más menekülő valutába fektetni az aranyon kívül a vagyonukat? Mit fognak adni érte? kettő dolog van , egy áru,vagy más valutát. Svájci nemzeti banknak ,ha jól tudom nincs akkor a deviza tartaléka, s nincs akkora GDP-je, hogy egy ellentétes folyamatot elindítva ki tudná szolgálni a befektetőket. Nem vagyok közgazdász, de ezt remélem nem tudod megcáfolni, mert valamiért valamit, amit elfogadnak adni kell, még pediglen nem semmit.Ha nem lenne köze hozzá az IMF-nek, akkor a frank még mindig olyan 140-160 Ft között mozogna, mit 2007-2008 bizonyos időszakaiban.
A különös emberfajnak, akiről beszélsz ismert a léte és életfelfogása. Spekulánsnak hívják, azután még parazitának is.Nálunk cincárnak és gánya munkát végzőnek is. Sajnos két lába van neki,csak a cápa nem harapta le neki tőben a karjaival együtt. Itt maga a deviza kereskedés az egy értékteremtés nélküli jövedelemforrás, amely olyan ,mint a lufi, s egyszer csak kipukkad.Minél többen akarnak így megélni és jól, annál nagyobba veszélye a lufidurranásnak. Mondtad te is röhejes töketlen Viktor állásfoglalása a devizahitelesek ügyében. Készítek az ellenállás fórumon egy sorozatot kis kommentekkel.Világosan látszik időben ,mióta probléma a devizahitelezés. Az is látszik világosan,hogy mennyire töketlenek az elmúlt három év valamennyi kormánya és politikusa. Ma elindítottam ezt a visszatekintést,remélem a váz készen van,ma be tudom fejezni. Hosszú lesz elolvasni, egy kis kommenttel a lényeget ki lehet emelni, hogy adott időben mi látható és mi a megoldás. Itt párhoz való hovatartozás nélkül válogattam. A lényeg a lényeg töketlenek farkatlan intézkedésekkel. Gánya munka, fizessék vissza a népnek a töketlenségük árát a felvett jövedelmüket,m mert ilyen munkáért még nekik kellene fizetni, nem hogy tiszteletdíjat,fizetést, juttatásokat vegyenek fel.
Ha nem értenéd, nálunk a gánya munka a cincárok édes és genetikai,kulturális testvéreik törvény szerinti megnevezésből ered.

Válasz

Szent-Királyi István üzente 12 éve

Röhejesnek tartom, hogy nagy feneket kerítve bejelentették, hogy foglalkoznak vele.. és majd.. döntenek.. Úgy néz ki, hogy lilájuk sincs, mit is kéne csinálni, és reménykednek, hogy valahogy majdcsak elmúlik.. Ezt nevezik sodródásnak.. Van amikor bejön.. és ha nem, ki kell fizetni a cehhet.. Nekünk..

Válasz

Szent-Királyi István üzente 12 éve

Kedves ZZ! Érvelésed nagyrészével egyetértek.. egészen a válság okáig.. ui ahhoz sem az IMFnek, sem a svájcifrankhitelt nyújtó bankoknak nincs igazán köze.. Annak oka az, hogy a gazdasági-pénzügyi (valuta)válságok idején a független svájcifrank a menekülővaluta.. az aranyhoz hasonlóan.. a befektetők tömegesen kezdik el vásárolni a svájci frankot (a napi összeg sokszorosa a hitelkihelyezéseknek..) A befektető (legyen az magánszemély vagy intézmény) különleges állatfaj, ami állandóan figyeli az árfolyammozgásokat meg az előrejelzéseket, és ha idejében és jól mozdul rá, akkor nyer (vagy nem veszít..).. vagy ha jól érzi meg (előre..). Ez a feladata..
Amúgy a válságok jelentős része mesterségesnek is mondható.. de ez nem ilyen egyszerű.. a szándék és a hülyeség nem mindig választható el.. DE a szakértelem hiánya biztos helyet jelent a bukásba vezető úton...

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Petráné ! IGEN! Rátalált a megfelelő kezdésre! A KORMÁNY AMIT TUD ! És akkor itt lehet egy kicsit megállni, és elgondolkodni!
MIT IS TUD ? Nyócév felkészülés után azt meg is mutatták! LENYÚLNI! Azt remekül. Meg rontani az ország ""IMÁZSÁT"", meg az adósság helyzetet ( eddig bő 1400 milliárd ! Meg a HITELESSÉGÉT, meg a nemzetközi besorolását! -KORRUPCIÓBAN elértük a ""megtisztelő"" MÁSODIK helyezést! ( az első a putyini Orosz ország.)
A MEGBÍZHATÓSÁGI listán meg a "bóvli",- A SZÓ másik fordításában a ""SZEMÉT"" kategóriákat ! Erős küzdelem, sallerek-kokik, és HARC árán !
IGEN ! Hurrá. Hajrá Magyarok ! Ezt tudja ,- de NAGY MAGABIZTOSSÁGGAL a kormányunk !
Egyébként, hogy ezt valaki tudja, nem kell sok. Csak a megfelelő keresőszavakat kell beírni az Opera, Internet Explorer, a Firefox, vagy a Google kereső ablakába. Ja, persze egy kis IQ, meg alapképzettség sem árt....

Válasz

Závodszki Zoltán üzente 12 éve

Kedves PLM. Úgy látom ,nem tudja,hogy mit beszél. Azt sem tudja,hogy a deviza hitelezést Orbán vezette be 2000-ben , amikor a magyar forint alapkamata 12% volt, a svájci franké pedig ha jól emlékszem 0,5 százalék.Ki adta drágán a forintot a bankoknak? Orbán,hogy a polgár , aki nem hülye, az nem a drágábbat fogja megvenni. Valójában a bankok egy svájci frankot sem vásároltak, mert a megnövekedett kereslet rögtön vitte volna fel a svájci frank árát. Hosszú ideig meg sem mozdult,csak kis kitérésekkel mozgott oda-vissza a svájci frank, viszonylagos stabilitást mutatott. A jelenlegi krízist egyértelműen azok a bankok idézték elő, akik svájci frankalapú hiteleket nyújtottak, s akkortól pl. a magyar bankok anyabankjai /USA,német,angol,francia,holland ,stb/ elkezdték felvásárolni a svájci frankot a IMF irányításával.Svájc beadta a derekát az IMF-nek. A pénzügyi válság természetesen mesterséges lett, mert a befektetők azok a bankok,nagyon kevés a magánszemély és a manyupok és akik szintén bankokhoz kötöttek és a z üzletei magánnyugdíjpénztárak, akik szintén bankokhoz és biztosítókhoz kötöttek.Ha mesterséges tönkretételről beszélek és Orbán Viktor ezért személyesen felelős, akkor én komcsi vagyok, akkor ORBÁN VIKTOR, aki komcsi családban szocializódott ,ő ki? A Dalai Láma? Gondolkodjon már ember? Magához viszonyítva a kolibri az észlény óriási szürkeállománnyal!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

PETRANÉ: Tényleg ennyire birka a hölgy???Elmebaj a komcsizás,jó lenne észhez térni!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Ostoba féreg:a tényleges életfogytiglanra máris rászolgál,bandájával együtt...

Válasz

Palotai János üzente 12 éve

Kedves-M! Kitörölöd ten magad az egetverő hülyeségeddel.................................

Válasz

PETRA Lászlóné Marika üzente 12 éve

A Kormány amit tud, minden segitséget megad a bajba jutottaknak. Miért ellenkampányoltok? Komcsi érzelmüek vagytok? Irjátok meg, mert akkor Engem innen töröljetek.

Válasz

Horváth Jutka üzente 12 éve

Elkeserítő, hogy a választások előtt mennyit próbáltam elmagyarázni a sok csodavárónak, hogy mennyire rá fogunk faragni. A hozzászólásokban én voltam rossz kislány, a hülye!
Na most mi a helyzet? Hát akik akkor mellette érveltek, most talán észbe kaphatnának - ugyan kicsit késő már - és elmondhatnák neki, hogy nem erre szavaztak a fülkeforradalomban, nem erre adták a meghatalmazásukat!!! Ébresztő!!! Meddig tűritek még?

Válasz

Barótfi Edit üzente 12 éve

Meg vagyok lepve! Egy nyugger is képes így gondolkodni? Pedig O.V. leginkább még mindig ránk támaszkodhatna, mert amennyi ostoba, szerencsétlen nyugdíjas toporzékolt a fülkében forradalmasdit játszogatva még mindig biztonságban érezheti magát. Na de majd az övéi fogják kitörni a nyakát, mert a konc egyre kevesebb, így hát csak hátra kell dőlni, és élvezni a kilátást. A zesemények majd jönnek, ha a zemberek végre észhez térnek.

Válasz

Barótfi Edit üzente 12 éve

Mit mondott volna? Bizony, a hazugságokból is kifogynak az emberek egy idő után. Bár a Fidesznél sosem lehet tudni.

Válasz

Gyenge András üzente 12 éve

Biztos sokakban fe,erült már az a "dajcstomis" kérdés,- ugyan ki a f .... is ez az ember?
Van szerencsém olyan 22 éve figyelemmel kísérni tevékenységét. Legjobban azonban azok tudnák,-tudják kicsoda, kik valaha barátai-elvtársai-párttársai-segítő-támogató-pénzelő-kollégiumi- társai-barátai VOLTAK.Ezek az emberek , kezdve a Szabadeurópás Kaszá-tól Fodor G.-és nagyom hosszan lehetne sorolni dr.Torgyánon keresztül azt a sokat, akit a végén hátbaszúrva a pálya szélén szerte megtalálni....( és nagyon úgy néz ki , ez vár az országra is...)
Most , mint a mesebeli molnár lánya. Hozott is nem is, mondott is nem is. De inkább NEM. És ez a beszédesebb. Nem mai találmány! -Ha fingod sincs mit kellene csinálni,- akkor csinálj BIZOTTZTSÁGOT. Osztannyi !
Szeptemberig meg "RESZKESSETEK EGEREK ! " - mert jön Mir-MuRR a KanDURR !!

Válasz