Gyenge András üzente 13 éve

János ! Az anyagi javakat ma is megtermeli az a minimálbéren tartott, vagy napszámos-közmunkás réteg. Ma még igen. De ha így haladunk, lehet minden tv napirendjén a házasság-család-születésszám csökkenés, a mai fiatal NEM akar nyomorba gyereket !
( kivétel az a népcsoport, ahol a család abból él !!) Két fiam, hét unokám van, közelről ismerem ezt a témát.... ! És ha ez - a most gazdaságilag ELNYOMOTT réteg lassan elfogy, mert a tehetősek gyerekei nem nem mennek parasztnak, - vagy esztergályosnak,- mind legalább ügyvéd akar lenni (!)- akkor mi lesz??? És most erre a rétegre rakta a kormány a terhet...., az állítólagosan "arányos" adóztatással .....
(ahol több pont van a kelleténél, az a gondolat továbbfolytatását az olvasóra bízza ).

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves Palotai Úr!
A sértegetéstől szíveskedjen tartózkodni,ennek semmi helye!

Válasz

Palotai János üzente 13 éve

Hát ami igaz az igaz. De még is megtermelni ki fogja az anyagi javakat? Majd ide jön a német asvájci vagy netán az izraeli. ha ha ha.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves András!
Csak annyit:Az én mondásom kicsit mást jelent,legalább is ahogy nálunk értelmezték:Ha a paraszt nem termel az úr éhen hal.Szerintem ez átvitt értelemben ma is igaz.

Válasz

Fischer Ilona üzente 13 éve

CSAKIS GYURCSÁNY ÉS AZT MONDOM ISMÉT Ő-MINDENT BELE ,.SIKERÜL.!!!

Válasz

Gyenge András üzente 13 éve

Kedves Borbála ! Egyetértek az általad írottakkal, picinykét helyesbítenék:- a mondás pontosítva úgy szól: ""ha a paraszt nem szarik, az úr nem gazdagszik".
Lefordítva újmagyarra: Ha az a réteg, amelyik a bővített újratermelésben dolgozik, nem él a létminimum felett annyival, hogy újratermelje önmagát, és a szakmai ismereteit, -akkor a gazdaság minden politikai akarat és szándék ellenére lefullad. A népesség csökken, a feszültség nő a társadalmi rétegek között, olyan arányban amilyenben a jövedelmi arányok nőnek. Ez az arány tőlünk nyugatabbra 1:2,5-3hoz, nálunk ez a jövedelmi arány 1:6,8-hoz. A legalacsonyabb termelésben elért átlagjövedelem : a legjobban keresők jövedelméhez. Ahogy nő a feszkó, nő a nyomás a fazékban, és milyen biztonsági szelep van a társadalmi helyzetnek ebben a formájában?- A szélsőségesek hatalomra jutása. Ettől lehet jogosan tartani.
Ha választhatunk, akkor inkább 2x Gyurcsány F, mint a Jobbik.....

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves Koleszár Úr!
Nem vitatom,hogy Gyurcsány Ferenc nem meghatározó egyénisége az MSZP-nek,azt sem vitatom,hogy a Fidesz partvonalon kívül szeretné tudni,mert olyan nekik,mint ördögnek a tömjén füst.Mégis azt mondom,most még háttérben kellene maradnia.Semjén és Navrasics "áldásos" lejáratása nagyon sok baloldali érzelmű emberben negatív személyiséggé változtatta,és túl rövid az idő,hogy ezt el lehetne felejtetni.Én szerencsésebbnek tartanám,ha belülről támogatná az MSZP-t,hogy meg tudjon erősödni.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves Binder László!
Ami véleményt megfogalmaztam,nem a média sugallatára tettem,saját megítélésem révén jutottam erre a megállapításra.A húsz év történéseit sorba véve vontam le ezt a következtetést.Egyik regnáló kormány sem dicsekedhet azzal,hogy intézkedéseinél elsődlegesen az ország érdekeit vették figyelembe.Mindegyik kormány a terheket a társadalom gerincét képező középosztályra terhelte megroppantva azt.A Fidesz előző kormányzása idején mit csinált?Igyekezett a húsosfazékban maradt,igaz hogy már csontos meg inas húsokat még kihalászni vagyonhoz juttatni a klientúrát.A bölcsek kövét amit a zsebükben hordtak jól elrejtették,csak már akkor tudták az észt osztani,mikor a hatalomból kiestek.Mit csinálnak most?Kilenc hónap után sem tudtak gazdasági programot hirdetni,pedig azt hiszem ez lett volna a legfontosabb ha tényleg az ország érdekeit nézik.E helyett mindent megtettek,hogy a hatalmukat bebetonozzák,a vagyonosokat még gazdagabbá tegyék,a klientúrát jól fizető álláshoz juttassák,nem beszélve arról ,hogy mennyit ártottak a felelőtlen kijelentéseikkel.
Amellet,hogy a szegény még szegényebb lett tovább sarcolja a középosztályt csúsztatva lefelé.Azt mondják azért támogatják a gazdagokat,mert pénz kell a felemelkedéshez.Ez igaz.De kérdezem:mit ér a pénz,ha a szorgalmas ,dolgozni tudó és akaró,értéket előállítani képes embereket ellehetetlenítik?Ide értem a kkv-ket is ,mert amit egyik kézzel adtak nekik a másikkal a buta személyi jövedelemadó miatt most visszaakarják venni, rájuk terhelve a kormány hibáját.Ez felelős politika?Ha igaz ebben a körben 1,7 millió embert foglalkoztatnak,egyáltalán nem lehet mindegy,hogy mennyi állás marad meg,netán fejleszteni is tudnak-e.Ezek a vállalkozások pedig igazi értékeket állítanak elő.
Abban igaza van,hogy nem egyforma a pártok felelőssége,amelyik hosszabb ideig kormányzott nagyobb felelősséggel bír,de az már koránt sem biztos,hogy többet is ártott az országnak.
Gyerek koromból maradt meg bennem egy mondás,vulgáris ezért előre is elnézést kérek,így szól:"Ha a paraszt nem dolgozik az úr nem szarik". Lefordítva a mai viszonyokra,ha az értékteremtő embereket ellehetetlenítik soha sem fogunk kijönni a gödörből.

Válasz

Bujtor Gyöngyi üzente 13 éve

Ha visszatekintünk az elmúlt 2 évre azt látjuk, hogy 2009-ben Gyurcsány félreállt (most azt ne firtassuk miért), ezáltal tiszta lett az út Orbán előtt. Meg is nyerte a választást rendesen. Az MSZP népszerűségi indexe 19 % volt a választáskor. Orbánék akadály nélkül hozták a törvények sokaságát, mely az embereket sarcolja, a saját hatalmukat bebetonozza. Az emberek ezt a tényt felfogják és mégsem csökken a népszerűségük, az MSZP támogatottsága viszont eközben még jobban csökken. Ma már 12 %! Gyurcsány októberben megalakította a Demokratikus Koalíciót és visszatért. Lehet, hogy ez lesz a kiútja az MSZP-nek? Az eddigi történésekből én azt látom, hogy Orbánnak nincs ellenfele akitől tartana, csupán Gyurcsány az, akinek megvan az EU-ban is az a tekintélye amit Orbán annyira igyekezett eljátszani.

Válasz

Koleszár József üzente 13 éve

Gyurcsány Ferenc minden hibája ellenére az Mszp egyik meghatározó egyénisége, helye van a párt vezetésében. Aki a távozását követeli az önkéntelenül a fidesz szekerét tolja, hiszen ők szeretnék mindenáron partvonalon kívül tudni a volt miniszterelnököt. Szerintem nem volt véletlen az, hogy Semjén és Navrasits amortizálós feladata amivel Semjén még dicsekedett is.

Válasz

Molnár Jutka üzente 13 éve

Érdemes lenne elolvasni,mit is ír Gyurcsány a faceebokon Orbánhoz!!
Nagyon igazat!!!

Válasz

Molnár Jutka üzente 13 éve

Annyit mint Orbánék hazudnak,nem hazudott senki!!!!!(választási igéret is)
Csak Gyurcsány bevallotta, Orbánék letagadják. Ezért is tartom ""gerincesebbnek""" Gyurcsányt,bár nekem sem a szivem csücske!!

Válasz

Bujtor Gyöngyi üzente 13 éve

Nem vagyok Gyurcsány-párti, ezt nem győzőm hangoztatni - DE az sajnos tény, hogy az MSZP-ben egyszerűen nem létezik olyan ember, aki képes felrázni a pártot és el tudná indítani egy olyan úton, mely a népszerűségét, pártolhatóságát eredményezné.
Szabó Pál szeretné Gyurcsányt rács mögött látni, mert hazudott.
Drága Szabó Úr! Ha a hazug embert rács mögé tennék, akkor Magyarországot kellene rács kerítéssel körbevenni, mert nem hinném, hogy él itt olyan ember aki még nem hazudott. Legfeljebb van aki bevallja, van aki csak műveli!

Válasz

Binder László üzente 13 éve

Kedves dr Bakai Borbála,

tiszteletben tartom véleményét, de csupán az utolsó mondatával tudok egyetérteni. Egyebekben alapvetően másképpen látom az Ön által említett dolgokat. Csak arra térek ki, miszerint "egyik politikai párt sem vethet a másik szemére semmit,egyik sem különb a Deákné vásznánál". Ez a média egy része által gyakran hangoztatott állítás kicsit sarkítva annyit jelent, mintha az emberiség egészét gyilkosok halmazának tekintenénk, miután vannak közöttük, akik képesek voltak embert ölni, vagy a magyarság egészét antiszemitának bélyegeznék (erre sajnos gyakran történtek kisérletek a balliberális oldalon az elmúlt 20 évben), miután kétség kívül vannak közöttünk antiszemiták, vagy a zsidó származású honpolgárainkat egyetemlegesen magyargyűlölőknek ill. "hazaárulóknak" bélyegeznénk, mivel kétség kívül vannak közöttük magyargyűlölők ill. a "hazaárulók" . A politikai pártok felelőssége a rendszerváltás óta történtekért nem egyforma sem politikai, sem büntetőjogi értelemben.
Az Antal-kormány erkölcsi és politikai értelemben is messze jobb volt a későbbi MSZP-SZDSZ kormányoknál, ez már a miniszterelnökök összehasonlítása során is evidens lehet. Az is nyilvánvaló számomra, hogy kétségtelenül elkövetett számos politikai hibái közül végzetesnek az SZDSZ-szel megkötött paktum bizonyult nem csak rövid távon, hanem történelmi léptékkel mérve is.

Tisztelettel

Binder László

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Binder úr!
Önnek is ajánlom "A magyarországi privatizáció története " című blogot.Abból kiderül kik fosztották ki az országot.Tett elég sok rosszat,de azzal ne vádolják amit nem.Azért,hogy gyűlölik lehetnek kicsit reálisabbak is.Én úgy látom itt egyik politikai párt sem vethet a másik szemére semmit,egyik sem különb a Deákné vásznánál.Az államadósságot a Kádár éra óta görgetjük,egyedül a Horn kormány csökkentette valamelyest a többi nem.Az igazi nagy csapást a gazdaságra az Antal kormány mérte,a másik csapásba nem igen volt a magyaroknak beleszólása.A" ha" értelmezhetetlen dolog,siránkozni lehet,de minek.Abban igazat adok,hogy nem kellene neki erőlködni,jobban járna mindenki,ha távol maradna a politikától.

Válasz

Binder László üzente 13 éve

Teljesen igaza van. Ha ez a két csapás nem ért volna minket, most úgy élhetnénk, mint az osztrákok (nemcsak anyagilag, hanem egyenesebb gerinccel),

tisztelettel

Binder László

Válasz

Binder László üzente 13 éve

Jó lenne, ha minél hamarabb és minél távolabb menne, nemcsak az MSZP-től, hanem az országtól is. Már eddig is túl sok kárt okozott az országnak,

tisztelettel Binder László

Válasz

Palotai János üzente 13 éve

Kedves Gyöngyi! Ez nem így működik, ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, és nem játszuk meg az agyon egyetemizált ,túlművelt fazont. Bocs nem személyeskedni akarok.A rendszer váltás privatizálási lehetőségeit meg kellet teremteni.Azok a káderek akik meglátták a vagyon szerzés és hatalom lehetséges eszközeit, megtették a magukét. A rendszerváltás elő készítése már a 80-as évek közepétől el kezdődött.Az, hogy az Antal kormány gyenge volt és nem tudott (vagy akart?) élni a lehetőségekkel, vagy csúnyán néztek valakik és be trotyantott, az egy dolog.Az is lehetséges "már csak, hogy ne sértsem az emlékét) hogy csúnyán mellé nyúlt politikai partnerei célját illetően.De, hogy az ifjú titán rendszer váltó hősök a hatalom és vagyon korlátlan lehetőségeinek megszerzését fedezték fel az biztos.Valóban nem kell a mostani kormányra fogni a 2002-2010 évek közötti dolgokat. Nem ők okozták, ők csak élnek az elődeik által megteremtett lehetőségekkel, még haza eladása révén is. Elvégre ami jár az jár.Ugye ezért a bocsánatos bűnért nem kell a buksijukat meg simogatni?Azt szokták mondani, hogy nem szerencsés dolog a halottat a temetőböl visszavinni a kórházi ágyra.Na már most ezek szerint Gyurcsány nem halott volt (politikai értelemben) Hanem adu ász egy hamis kártya játékban.Egy őszinte megnyilvánulása volt életében az Öszödi beszéd, és slusz (ezt tőle tudjuk) Nem tudom miért nem tetszenek észre venni, hogy ez az ellenzékesdi ,ez egy nagy átverés kis részlete.Mint ahogy anno a Jobbik kiszakadt abból a fideszből, melyet ugye Viktor király fémjelez, anno kerek asztalnál milyen jól egyet értettek. Hogy aztán borult az egész soha nem fogjuk megtudni, hogy a modszerek vagy a lehúzás mennyisége okozta e a nézeteltéréseket. Egyik kutya másik eb, gané az összes.

Válasz

Palotai János üzente 13 éve

Részemről én nagyon csodálkozom a kérdés feltevésen. Nem tudom azt ,hogy ön ebben az országban nőt-e fel, vagy itt élt-e? Magam részérő szívesebben kérdeznék meg egy mondjuk 80-100 éves embert aki végig dolgozta az egész életét, nem külföldre rohangált és onnan osztotta az észt, mikor kis hazánk nagy bajoktól szenvedett.Több hitelt adnék neki mint holmi Gyurcsány féle agyonművelt suhancnak.Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan elfelejtik, aki most kórusban köpködnek a szocializmusra, hogy úgy kiraboltak minket, hogy volt létbiztonság, szociális háló, egészség ügy, közbiztonság. Hogy mi nem volt Bűnözés az egekig, nem volt munkakerülés nem volt nyilvános prostitúció, nem volt kereskedelemnek nevezett szabad rablás. Azok a suhancok akik most vezetik az országot, és azok az öreg trógerek, akik ott vannak a vezetésben, döntésben, ők gondoskodtak arról, hogy az legyen ami van. Magyarul, nyíltan, keményen tolvaj, önző, népárulók, akik akár a haza földet is kincsestől, vizestől, mindenestől is eladják, ne taglaljuk kinek, "tudjuk". Egy kérdéssel zárnék. Ha a "szemétláda" szocializmus alatt semmi nem épült volna, ugyan most mit privatizáltak, loptak volna szét , és nem utolsó sorban azok, akik pontosan ezzel a szándékkal ragaszkodtak a rendszer váltáshoz ,és GMK-ták ki apránként a mostani nagy vagyonuk alapjait.Lehet, hogy megöregedtünk, de nem meghülyültünk.

Válasz

dr.Bakai Borbála üzente 13 éve

Kedves Nagy és Szabó Úr!
Ajánlom szíves figyelmükbe a "Privatizáció története" c .blogbejegyzést,segít a tisztánlátásban.

Válasz

Szabó Pál üzente 13 éve

Kedves Miklós!
Nagyon jó és aktuális a kérdése,Szerintem egyenlőségi jelet lehetne tenni,a két felvetése közé! Ezáltal,a bukott, volt,és hazug miniszter elnököt igen sürgősen felelősségre kellene vonni!! Ami! a fenti képeket nézve szerintem kétséges hogy megfog történni!! Holott már a vádlottak padján volna a helye! Ha egy szemernyi,tisztesség van a fiatal M.SZ.P.tagságban!! Persze ha van fiatal! Kivetik maguk közül!! Egy ilyen hazug egyén csak szégyent hoz rájuk!
Tehát Kedves Miklós! szerintem,minél előbb felelősségre vonást!!

Válasz

Bujtor Gyöngyi üzente 13 éve

Megválaszolom a feltett kérdést Gyurcsány helyett: legjobban a rendszerváltozás utáni időben fosztották ki Magyarországot, amikor magánkézbe adták nagy dírrel dúrral az állami vagyont, vagyis nem Gyurcsányék, hanem jóval előtte még 1990-1994-ben. Ebben élen jártak az új bánya, szőlő nagybirtokosok és a kárpótlási jegy felvásárlók is. Egyébként semmi szükség arra, hogy a 2002-2010-ig hatalmon lévő kormányra fogjuk az elmúlt évtizedek hibáit. A jelenlegi kormány időarányosan túltett ezügyben valamennyi elődjén, sőt a módszerei félelmetesek!
Ami pedig Gyurcsányt illeti véleményem a következő:
Leszögezve azt, hogy nem vagyok "Gyurcsány rajongó", az a véleményem, hogy lemondása után mint tudjuk visszavonult a politikától. Hagyta az MSZP-t arra menni amerre az új vezetés jónak látta. Egészen Gyurcsány 2010. októberi visszatéréséig szépen, langyos víz szerűen mentek a dolgok a pártban, tulajdonképpen azon kívül, hogy a népszerűsége lényegesen lecsökkent, tragikus választási eredményt ért el, nem történt semmi. S nem elég, hogy nem történt semmi, mégcsak kilátás sem volt arra, hogy valami megmozduljon. Rendes, aranyos emberek a jelenlegi pártvezetők, de ennél többre valószínű nem képesek, hisz több mint 2 éve állóvíz uralkodik az MSZP-ben. Én nem tartom rossznak, hogy Gyurcsány által valamerre elbillen a mérleg és történik valami. Az egy másik kérdés, hogy Gyurcsánynak egy új pártot kellene-e alapítani - és ekkor biztosan jónéhányan az MSZP-ből vele tartanának - vagy az MSZP-t megújítani. Az biztos, hogy valamerre el kell mozdulni ha ütős ellenzéket akarnak a baloldalon, mert sem a Gyurcsány nélküli MSZP nem jó, sem a jelenlegi helyzet nem igazán tartható.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon tudnám értékelni, ha Gyurcsány úr őszintén megválaszolná, hogy kik fosztották ki jobban Magyarországot? a kommunisták a szovjet tankok segítségével erőszakosan, vagy a szocialisták a nyugati, bankok multik segítségével demokratikusan

Válasz